• Zilver voor Ries Brouwer, Dick van de Bovenkamp en Wim Hospes van 75 jarige VVZ’49

  2 apr 2024 Robert Jan Boers
 • Bron: Soester Courant.nl

  VVZ’49 zit midden in de feestweek ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. Een albasten of rhodium jubileum, maar met een dikke zilveren rand. Dat is te danken aan Ries Brouwer, Dick van de Bovenkamp en Wim Hospes. Dit drietal is samen goed voor 180 jaar Vrienden van Zonnegloren.

  Het drietal werd maandagmiddag tijdens een receptie aan de Eemweg gehuldigd door de KNVB. Dat ging gepaard met de uitreiking van een zilveren speld met bijbehorende oorkonde. Dik- en dik verdiend, was de unanieme reactie in het clubhuis van de groen-witten, en ver daarbuiten.
   
  KERS OP DE TAART
  Na een oergezellig recreantentoernooi begaf ‘tout VVZ’ zich naar de kantine waar het glas werd geheven op het jubileum van de sportvereniging. De kers op de taart was toch wel het onderdeel waarbij de drie gouden krachten werden geëerd voor hun vrijwilligerswerk. Ze hebben alledrie gedurende zestig jaar gigantisch veel tijd in de club gestoken, in de meest uiteenlopende functies.
   
  MISTER VVZ
  Ries Brouwer wordt gezien als een ‘Mister VVZ’ en is al zijn hele leven een betrokken clubman. Hij is telg van de beroemde Brouwer-familie en woont nog steeds op een steenworp afstand van Sportpark Zonnegloren. Hij zet nu voornamelijk nog de thee op de zaterdagen, brengt het karton naar het oud papier, zorgt dat de kliko’s op juiste dag aan de weg staan, regelt dat de mannen van de klusploeg op maandag en vrijdag hun natje en droogje ontvangen; is enorm begaan met elk lid van de club, maar slaapt er bijna niet van als het met het eerste elftal niet goed gaat. In 1999 werd hij al benoemd tot lid van verdienste en in 2014 tot erelid.
   
  VERDIENSTELIJK
  Wim Hospes is heel lang actief voetballer geweest. Hij hing zijn schoenen pas enkele seizoenen terug aan de wilgen. Van jongs af aan was hij ook actief als vrijwilliger. Hospes maakte zestien jaar lang deel uit van het bestuur en bleef na die periode in allerlei functies zich verdienstelijk maken voor VVZ’49. Hij zat onder meer in de kascontrolecommissie en is sinds twintig jaar de materiaalman van de club. In die hoedanigheid zorgt hij ervoor dat er nooit aan iets tekort is. Wie iets aan hem vraagt om t doen, wordt nooit teleurgesteld bij deze man die sinds 2006 erelid is.
   
  DRANKJES
  Dick van de Bovenkamp is al meer dan 60 jaar bij VVZ betrokken en ook altijd actief geweest voor de club, als voetballer en als vrijwilliger. Bekend is dat hij jarenlang op de zaterdagmiddag op de hoek van de bar zat om te kijken of alle bestellingen goed werden genoteerd bij degenen die op de pof bestelden. Indien nodig ging hij achter de broek van de mensen aan als het bonnetje niet tijdig werd betaald. Tot twee jaar terug was Van de Bovenkamp ook verantwoordelijk voor het innen van de contributies. Het is niet de leukste klus binnen een vereniging, maar wel één die aan hem besteed was. Deze stille kracht werd bij het vijftigjarig bestaan van VVZ’49 benoemd tot erelid.
   
  Legendes binnen de lijnen
  Op Sportpark Zonnegloren komen woensdag legendes uit de ‘gouden generatie’ van VVZ’49 binnen de lijnen. Ze nemen het om 20.00 uur op tegen FC de Rebellen, bestaande uit oud-profs. Er is woensdag (16.30 uur) ook een jeugdclinic, gegeven door enkele rebellen. Om 18.30 uur is de aftrap van een dameswedstrijd tussen oud-VVZ en oud-Soest. en een duel tussen oud-VVZ en oud-Soest (dames).
   
  In de Soester Duinen is er donderdagavond een diner met veiling en tot slot is er op zaterdag vanaf 20.30 uur een feestavond.