• “Zijn we er toch ingetuind”. Vliegdorp laat VVZ’49 met lege handen staan

  30 okt 2022 Robert Jan Boers
 • De legendarische woorden van Herman Kuiphof uit 1974 maalde na afloop door onze hoofden op het Soesterbergse voetbalcomplex.

  Iedereen wist hoe het moest. Iedereen wist hoe Vliegdorp het spelletje speelde, maar toch “stonken” wij erin.

  15 jarige debutant

  Vooraf beleefde wij al een valse start. Bas Draaijer moest noodgedwongen afhaken met een dikke enkel. Ook door de naam van Yordi Verheijen kon een dikke streep. Als Quasimodo kwam hij het VVZ complex opstrompelen. Een muurvaste rug deed hem kromlopen van de pijn. De fysio heeft hem kunnen helpen, maar onvoldoende om aan de aftrap te verschijnen. Yordi zou vandaag het centrale duo vormen met Cemal Kurt. Dit grote talent uit de JO16-1 was voor vandaag bij de selectie gehaald om de eveneens geblesseerde Kyliam Boers te vervangen. En met Cemal Kurt noteren wij gelijk weer een record in de boeken van onze archivaris Henk v.d.Pol. Met zijn 15 jaar en 253 (!!) dagen is hij de jongste debutant ooit in het eerste elftal van VVZ’49. Mede door het ontbreken van Yordi (28) en Kyliam (27) kwam de gemiddelde leeftijd van de selectie van vandaag op net iets meer dan 20 jaar. Waarschijnlijk ook goed voor een record

  De Ribberink methode…

  Rene Ribberink, ofwel TreenertRib heeft van dit Vliegdorp een vechtmachine gemaakt die het veel teams lastig kan maken. De tegenstanders mogen veelal de bal hebben en Vliegdorp wacht het boeltje op in en rondom hun eigen zestien. Eenmaal de bal in het bezit wordt deze gelijk richting hun spits geschoten, doorgekopt op één van de snelle buitenspelers en zo kansen gecreëerd. Middels deze “Ribberink” methode behaalde Vliegdorp al overwinningen op Candia’66 en SEC. Wij waren dus gewaarschuwd.

  Veel balbezit, geen beloning

  En zo gebeurde het vandaag dus ook. VVZ’49 mocht de bal hebben en Vliegdorp zakte in op hun eigen helft. Het tempo van VVZ was niet hoog genoeg om het Vliegdorp lastig te maken. Een schot van Tristan Schaap werd geblokt en een schot van Floris Knigge ging over de goal. Doordat VVZ veelal de bal had, kreeg je ook het gevoel dat hier wat te halen viel.

   Eén van de eerste gevaarlijke actie’s richting VVZ goal van de Soesterbergers viel pas te noteren in de 20e minuut. Een aanval uit het boekje van Ribberink. Een lange bal werd doorgekopt richting de linker spits. Het vervolg leverde een corner op. De korte variant werd na een goede actie uit een moeilijke hoek fortuinlijk binnen geschoten. Niks aan de hand. VVZ was immers stukken beter dan Vliegdorp, we moesten ons zelf alleen nu nog belonen. Een schot van Rick werd door de keeper gekeerd en ook Floris Knigge zijn schot trof geen doel. Op een half uur spelen kregen wij een tweede domper te verwerken. Vliegdorp haalde over de rechterkant de achterlijn en trok de bal terug voor de goal. Een kopbal van van Essen junior verdween achter Daan van der Vliet tegen de touwen. Daan van der Vliet had nog geen noemenswaardig werk hoeven te verrichten, maar mocht al wel twee keer het lederen kleinood uit de goal halen. Vlak na deze goal had Guus Parinussa de stand weer wat dragelijker kunnen maken. Links van de goal was zijn aanname goed, de bal lag panklaar voor zijn linker. Maar in plaats van uit te halen kapte hij de aanstormende verdediger uit en schoot met zijn mindere rechter. De bal verdween over de goal. Vlak voor rust kreeg Floris Knigge nog een kans, maar zijn schot verdween nipt langs de verkeerde kant van de paal. Met een fikse kater gingen wij richting de thee.

  Omzettingen mogen niet baten….

  Toch was er bij VVZ nog zeker geen verslagenheid. Met enkele omzettingen wilde wij meer dreiging voorin. Meer balvastheid en druk naar voren. Kortom, wij hadden er nog geloof in. Dat was ook al te zien in de eerste 5 minuten van de tweede helft. 3 doelpogingen werden niet verzilverd. Weer even later, tussen de 12e en 16e minuut schoot Chris twee keer over de goal en Floris de Boer kopte in de handen van de keeper. Het bleef de eerste 20 minuten éénrichtingsverkeer, totdat één van de uitverdedigde ballen weer op het hoofd van de Vliegdorpspits kwam. De pijlsnelle 43 jarige (!!) Sharlo Galmo gaf de verdediging het nakijken, omspeelde Daan van der Vliet en schoot de genadeklap binnen. Voor Vliegdorp het teken om de wedstrijd helemaal “dood” te maken. Het veelal slim de tijd nemen voor spelhervattingen werd door de scheidsrechter geaccepteerd. In de 72e minuut kregen wij geen strafschop toen de bal op een Soesterbergse hand werd geschoten. Weer was de leidsman de gebeten hond. Met het wegtikken van de klok verdween ook het laatste beetje geloof op……al was het maar een doelpunt.

  Het gebeurde niet meer. VVZ droop teleurgesteld af. Daan heeft amper wat te doen gehad, maar het denkbeeldige scorebord vertelde hem wel dat er drie ballen achter hem in de goal waren verdwenen. Zijn 40 jarige collega aan de overkant heeft misschien wel wat meer te doen gehad, maar hoefde zich niet echt noemenswaardig uit te sloven.

  De enige winst van vandaag was het prima debuut van onze 15 jarige debutant Cemal Kurt.Hij kan terug kijken op een prima wedstrijd. Op de vraag wat hij er van vond, was zijn antwoord: ”Ik heb wel eens betere wedstrijden gespeeld”. Dit laatste geldt echter voor het hele team. Het weerzien met oud VVZ-ers Michiel Kok en Marcel van Essen hadden wij ons anders voorgesteld. Met een kater vertrokken wij weer richting Soest. Bij Vliegdorp komt de kater morgen pas.

  Volgende week beginnen wij weer op 0-0 in de thuiswedstrijd tegen SVP uit Veenendaal. Aftrap is om 14.30 uur.

  Opstelling VVZ’49:

  Daan van der Vliet, Danny Meerding, Cemal Kurt, Floris de Boer, Wessel Kraaijeveld, Dylan Nava Marquez, Rick Alvarez (’62 Thijs Hanraads) , Tristan Schaap, Floris Knigge (’62 Shenouda Tadros) , Chris Rademaker (’72 Tim Schilder)  Guus Parinussa (’62 Roan de Beer).

  Foto's van Silvia Schimmel, klik HIER

  Foto's Petra Alvarez, klik HIER