• Wout Posthuma en Ton van Rossenberg bundelen krachten voor VVZ'49

  9 jun 2023 Gijs Schaap
 • Op een zonnige vrijdagochtend praten we met twee bijzondere mensen uit voetballend Soest. Wout Posthuma en Ton van Rossenberg, (meer dan 45 jaar beter bekend als ‘Klapband’) hebben een indrukwekkende geschiedenis in het lokale voetbal. Ze hebben beiden hun sporen verdiend bij verschillende clubs, waaronder SO Soest. Nu slaan ze de handen ineen en zetten ze zich in voor VVZ'49, waar ze vol enthousiasme praten over hun plannen voor het komende seizoen.

  Wout Posthuma, die zijn voetbalcarrière begon bij SEC en vervolgens bij HVC in Amersfoort speelde, herinnert zich zijn jonge jaren: ,,Ik zat bij HVC tegen de betaalde jeugd aan en trainde daar onder Hans Croon." Later voetbalde Wout bij SO Soest en was daar jarenlang vrijwilliger, onder andere als barlid, trainer bij de selectie en de dames en als keeperstrainer. Vooral het trainen van keepers is zijn passie. Hij zegt: ,,Ik ben keeperstrainer geweest bij SO Soest, Hilversum, VVZ en Veensche Boys. Twee keer blauw en twee keer groen."

  Ton Rossenberg heeft ook een verleden bij SO Soest en kent Wout al lange tijd. Met een glimlach zegt hij: ,,Ik schat dat wij elkaar toch al een jaartje of vijftig tegenkomen." Inmiddels is Ton alweer tien jaar betrokken bij VVZ'49. Hij vertelt: "Op zondag was ik bij SO Soest en op zaterdag bij VVZ. Ik ben jarenlang leider geweest bij SO Soest, eerst bij het tiende en daarna 25 jaar bij het vierde elftal, met onder meer de gebroeders Kaats. Zelf heb ik ook even gevoetbald, maar dat lag me niet zo. Ik heb wel gevolleybald bij het toenmalige SVV."

  Wout: ,,Het afgelopen seizoen was ik gastheer en trainde ik de selectiekeepers. Het is geweldig om te zien dat elke keeper nu volop aandacht krijgt van trainers, zelfs bij de jeugd. Ik heb veel keepers getraind toen ze nog kleine jongens waren, zoals Daan van der Vliet en Jelle Bade."

  Wout vervolgt: "Ton en ik kennen elkaar al jaren. Toen ik teammanager werd bij het eerste elftal van VVZ vroeg ik aan Ton of hij geen zin had om materiaalman te worden. Met de belofte: als jij materiaalman bij VVZ wordt, dan schiet ik mee voor het koningschap bij het gilde. Nou, die afspraak staat nog steeds. Ik hoop dat ik in augustus eindelijk die vogel naar beneden schiet."

  Vanaf het komende seizoen zullen Wout en Ton nog meer samenwerken voor VVZ'49. Wout enthousiast: ,,In het nieuwe seizoen is minimaal een van ons altijd aanwezig op zaterdag. We verbeteren de doorstroming bij de bar en het luik. Voorbeeld? Nou, de barkrukken gaan weg als het druk is, zodat iedereen makkelijk zijn drankje kan bestellen. We willen ook het luik weer openen tijdens thuiswedstrijden van het eerste elftal."

  Met hun ervaring, toewijding en vriendschap zijn Wout Posthuma en Ton Rossenberg klaar om zich in te zetten voor het komende seizoen bij VVZ'49. Ton: ,,Als iedereen zijn beste beentje voorzet, wordt het een heel leuk en gezellig seizoen aan de Eemweg."