• En dan is het zaterdag 14 december. Al maanden weten wij dat de KNVB deze dag heeft ingepland voor de Soester Derby: VVZ’49 – Hees. De omstandigheden konden nooit net zo mooi zijn als vorig seizoen. Toen werd er op paaszaterdag gespeeld, was het ruim 20 graden en was het prima toeven aan de Eemweg. Vandaag zou het heel anders zijn.

  De vooruitziende blik van het bestuur, gekoppeld aan de voorspellingen van de weermannen en vrouwen deed het bestuur een juiste beslissing maken, om voor de kantine wederom een tent te plaatsen. Deze zou vandaag geen overbodige luxe zijn.

  Een gezonde spanning vooraf. Rangen en standen tellen vandaag niet. Deze wedstrijd is een wedstrijd op zich. Vorig seizoen won VVZ met 4-0 en kon Hees geen moment aanklampen aan een oppermachtig VVZ. Vandaag zou het anders MOETEN zijn. Hees had immers een flinke selectie-versterking ondergaan met o.a. Maarten Jan Belt en Hessel de Goeij.

  Hees begon de wedstrijd met een licht overwicht. Het eerste kansje was voor de eerdergenoemde Maarten Jan. Startend vanaf de linksbuiten positie (!?)wist hij na 5 minuten het eerste schot op de goal te creëren. Oscar keerde dit schot met zijn benen, maar VVZ was gewaarschuwd. Het zou echter één van de weinige wapenfeiten van Hees zijn in de eerste helft. VVZ wist het overwicht naar zich toe te trekken, zonder in beginsel echt gevaarlijk te worden. Luuk had een schietkans, maar raakte Henk Reddering (keeper Hees). Het spel was van beide kanten niet echt goed, maar in een derby hoeft dat ook niet altijd. Het weer daarentegen werd steeds slechter. Het motregenen ging over in harde regen toen Rodney zijn schot zag mislukken. Op een half uur spelen duikt Stefanos op in kansrijke positie. Zijn schot werd gekeerd, maar de rebound werd schitterend door Thijmen in de kruising geschoten. De vele groen paraplu’s gingen de lucht in. De rode werden nog dichter tegen het hoofd getrokken. Het zou één van de laatste wapenfeiten van de eerste helft worden. Na het rustsignaal propte iedereen zich in de kantine of onder de tent. Tijd voor een droog momentje.

  De tweede helft was nog maar een minuut oud of Hees had de schade hersteld. Een soortgelijk doelpunt als het VVZ exemplaar deed Marvin Snijders op het scorebord doen verschijnen. Oscar was kansloos. VVZ kon weer opnieuw beginnen. Het zou echter de tweede helft anders lopen. Hees had wat poppetjes anders neergezet, waardoor zij de tweede helft het iets meer voor het zeggen hadden. Toch had Oscar niet echt een moeilijke dag. Enkele inzetten richting de goal gingen over of naast, maar ook VVZ wist niet echt meer gevaarlijk te worden. Tot daar Saddy de Koning plots voor de keeper verscheen. Maar keeper Henk kwam hier als winnaar uit de bus. Het was de 70e minuut toen alles fout leek te gaan voor VVZ. De regen kwam steeds harder uit de lucht en terwijl iedereen zich bekommerde om zijn paraplu, de tenten, of in ieder geval een droog plekje, moest Oscar met een ferme duik richting de bal cq doorgebroken speler. De bal werd getoucheerd, maar daarna werd ook de speler meegenomen. De prima leidende scheidsrechter besloot voor een strafschop, waarna logischerwijs vele protesten volgden. Volgens John van Loen een cadeautje. Oscar zelf stak de hand in eigen boezem.: ” Ik speelde de bal, maar misschien was het wel wat onbesuisd”. VVZ kwam echter goed weg. Marvin Snijders drukte de bal op de paal en schoot de rebound zelf in. Onbekend (??) met de regels deed half Hees protesteren, maar de scheidsrechter gaf geheel terecht een doeltrap. VVZ putte hier moed uit, overleefde nog enkele hachelijke situaties en terwijl iedereen, die VVZ een warm hart toe draagt, vrede had met een gelijk spel, sloeg Saddy de Koning toe. Met nog enkele minuten te gaan kwam een mooie voorzet in de “zestien”. Deze werd door Joey op werkelijk sublieme wijze met de borst panklaar gelegd. Saddy produceerde met een halve omhaal een verschrikkelijke stuiterbal (bedoeld of onbedoeld) welke over de doelman en net onder de lat binnen viel. De laatste minuten kwam VVZ niet meer in de problemen. Toen de prima leidende scheidsrechter voor het einde floot, wisten de 25 man op het veld, en de 500 man rond het veld, niet hoe snel ze een droog en warm onderkomen moesten zoeken. VVZ wint de kletsnatte derby van Hees met 2-1 . Een wedstrijd welke misschien geen winnaar verdiende, maar wel kreeg. VVZ had de grootste kansen, Hees had er minstens net zoveel, maar zelfs een penalty was niet aan Hees besteed. De kantine bleef lang bomvol en onder de vrolijke klanken van DJ Kees van Amersfoort werd er nog volop geëvalueerd. En net als vorig seizoen was het weer mooi om te zien dat het groene en rode gedeelte van Soest prima met elkaar kan .Het bleef nog lang onrustig is Soest. Zaterdag 4 april is de “return” van deze derby. Wat nu volgt is een winterstop.

  Namens het bestuur, de spelersgroep en de begeleiding wensen wij iedereen prachtige feestdagen en een mooi, sportief en gezond 2020.

  Foto's van de wedstrijd : Klik HIER