• VVZ’49 verslaat Patria. “Vorig seizoen verloren wij nog zulke wedstrijden"”.

  29 okt 2023 Robert Jan Boers
 • Dit weekend kregen wij bezoek van runner up Patria. VVZ’49 is al vanaf wedstrijddag één koploper, Patria geldt ook als één van de kanshebbers voor de prijzen, maar omdat zij in de derde competitiewedstrijd verloren van HDS, moesten zij gelijk in de achtervolging. Met HDS noteren wij gelijk een volgende kanshebber. VVZ’49 verloor immers een week later ook twee punten van de ploeg uit Leersum. Tel hierbij op de dadendrang van Vliegdorp ,SVP en VOP en aanschouw de stand, dan zien wij VOOR vandaag al deze ploegen binnen twee punten van elkaar staan .

  VVZ’49 – Patria zou vandaag dus de meest belangrijke wedstrijd uit de 5e klasse D worden, zonder andere wedstrijden te kort te doen. Patria zou “een team met veel zaalvoetballers” zijn.  Handige spelers met een “natuurlijke” balbehandeling. VVZ’49 moest zijn plan trekken en zich hiertegen wapenen.

  Hoog tempo, rommelig spel

  De bedoelingen werden al snel duidelijk. Beide teams wilde vol op de aanval gaan waardoor er zich een open schouwspel in een hoog tempo voltrok aan de Eemweg.  Dat vooral VVZ’49 in deze beginfase te slordig was, maakte dat de staf van VVZ’49 niet te benijden was over deze start van de wedstrijd. Het eerste schotje was voor Patria, maar deze ging enkele meters naast. Na een klein kwartier een kans voor VVZ’49, maar Jip wist een slechte uittrap van de keeper net niet op de goal te krijgen. Zijn inzet ging een metertje over.  VVZ’49 wilde met de snelheid van Jip, Rick en Floris Knigge de vele meters ruimte achter de Patria verdediging benutten ,maar de ballen in de diepte waren telkens niet goed genoeg.  Waren ze wel een keer goed, dan wist Patria met hun snelle nummer 2 de schade te neutraliseren.

  Een voorzet van Tristan kwam net niet bij Rick terecht. De keeper onderschepte de bal voordat onze Rick er bij kon. Met de klok op 26 minuten kreeg Patria misschien wel de grootste kans van de wedstrijd. De beste man aan Patria kant, rechtsbuiten Mohammed Hazzat, had het geregeld lastig met Tim, maar andersom was het ook veelal het geval. Het waren duels tussen een bijtertje en een genadig voetballer. In de 26e minuut kwam Hazzat als winnaar uit de bus, trok de bal gevaarlijk voor en ging aan iedereen met een groen-wit tenue voorbij. Bij de tweede paal kwam echter een Patriaan (??) aanstormen. Tot afgrijzen van de bank van Patria, was zijn schoenmaat net enkele maten te klein. VVZ’49 kon opgelucht adem halen. Enkele minuten later werd Jip weggestuurd met Rick meelopend richting de spits. De voorzet kwam, maar werd wederom door de keeper onderschept voordat Rick ook maar bij de bal kon komen. Daan had de lengte van zijn armen nog een keertje nodig, en Patria schoot nog een keer in riante positie hoog over. De thee werd met een brilstand bereikt.

  Thee met discussie

  In de kleedkamer ontstond er een interessante discussie. Het was duidelijk dat wij op het middenveld (na een omzetting bij Patria) een mannetje te kort kwamen. Hoe gingen wij dit oplossen. Moest mannetje A of B doorschuiven of moest mannetje C of D zich terug laten zakken. De 15 minuten waren bijna tekort om tot een besluit te komen, maar toen de scheidsrechter weer aan de deur stond te rammelen, was het plan getrokken en moest het de tweede helft beter gaan.

  Het eerste kansje was voor VVZ’49. Rick ging goed door aan de rechterkant en met de achterlijn plots voor zich trok hij de bal gevaarlijk voor. Een onhaalbare bal voor de instormende Floris, maar het leder daalde erg gevaarlijk richting de verre hoek. Jammer genoeg belandde de bal op de achterkant van de lat, op het dak van de goal. Enkele tellen later een gevaarlijke aanval van Patria, nadat VVZ’49 stopt met voetballen als er “ïets” geroepen wordt. Daan wist met een uiterste krachtsinspanning zijn domein leeg te houden. Rick gaf even later weer een prima voorzet. De bal leek over alles en iedereen heen te gaan, maar achterin stond Tristan nog. Zijn volley miste echter richting en ging een metertje naast de goal.VVZ’49 was even de bovenliggende ploeg, als was Patria in de omschakeling geregeld gevaarlijk. Patria begreep dat het anders moest en is in zo’n geval een stukje slimmer en meer geslepen dan VVZ’49. Vele duels die verloren gingen werden omlijst met een theatrale val en schreeuw. Soms aandoenlijk, soms lachwekkend. Maar als de verder prima fluitende scheidsrechter daar gevoelig voor is, doen ze het toch goed. Het wekte wel wat ergernis bij de spelers en de bank van VVZ’49, maar ook dat was voor Patria een win-win situatie.

  Enerverend slotstuk

  Beide ploegen wisselde enkele spelers om in dit niet altijd even goede (maar wel enerverende) steekspel toch maar een beslissing te forceren. Een drietal vrije trappen voor VVZ’49 leverde ook niks op. De ene werd knullig om zeep geholpen, de andere leverde de grootste kans voor VVZ’49 op. Een “variantje” deed Patria verstijfd doen staan, maar de voorzet kwam wederom niet aan en ging ongevaarlijk voorlangs. Met nog een kwartier op de klokken vertrok er een voorzet van VVZ’49 ongevaarlijk het strafschopgebied in. Een Patrioot (??) dacht de bal aan te nemen, maar het lederen speeltuig caramboleerde via zijn voet op zijn half uitgestoken arm. Alles wat VVZ’49 was, appelleerde voor een strafschop. De scheidsrechter floot direct en legde de bal op de stip. De grensrechter probeerde nog de leidsman op andere gedachten te brengen. Er is toch immers een regel die zegt dat de bal vanaf eigen voet/been op de hand/arm geen hands is.?? De scheidsrechter bleef bij zijn beslissing, maar gaf na de wedstrijd de Zeisters “misschien ook wel gelijk”. “Het is vooral de interpretatie van de natuurlijke houding welke een discussiepunt zijn” Voor VVZ’49 onbelangrijk, Jip ging achter de bal staan en nadat de stip eindelijk (na 3 minuten)  leeggeruimd was met “ziekende” spelers en keeper schoot  Jip de bal in het andere hoekje dan dat de keeper hem verwachtte. VVZ’49 moest nog 13 + minuten alles geven om deze drie punten aan de Eemweg te houden. Kyliam werd als extra slot op de deur binnen de lijnen gebracht voor de moegestreden Tristan, maar buiten een over het doel geschoten lobje van Patria kwam VVZ’49 niet meer in de problemen. Sterker nog, de Heeren van VVZ’49 wisten de score zelfs te verdubbelen. In de 93e minuut mocht Wessel een vrije trap nemen. In zo’n situatie ga je niet met volle mankracht in de zestien staan, maar blijf je “safe” staan om in ieder geval een tegenaanval snel onschadelijk te maken. De bal ging prima de zestien in, Hamse ging een kopduel aan maar kon niet bij de bal. Roan zag ook de bal komen, zetten zijn lichaam erin en met een ziekelijk boogballetje schoot hij over de te ver voor zijn goal staande keeper de overwinning binnen.

  Trainer Alemdar Kurt vond dat “de gelukkigste heeft gewonnen” en “vorig seizoen verloren wij nog zulke wedstrijden”. Zijn sympathieke collega Coco Fares vond de overwinning verdiend. “Als wij de kansen niet maken, verdien je ook geen overwinning” waren zijn woorden. Zij aanvoerder Roy Sinai was het daar mee eens. ”Een lesje effectiviteit. Wij moeten maar eens op de blaren gaan zitten”.

  De zeer belangrijke drie punten bleven aan de Eemweg. Volgende week gaat de reis naar vv Schalkwijk. Zij staan op 6 punten uit 5 wedstrijden.

  VVZ’49:

  Daan van der Vliet, Roan de Beer, Tim Schilder (’55 Danny Meerding) , Wessel Kraaijeveld, Tristan Schaap (’80 Kyliam Boers), Cemal Kurt, Thijmen Volmer, Dylan Nava Marquez, Rick Burgman (’71 Hamse Khadar), Jip van Schadewijk, Floris Knigge.

  Voor de foto's van Silvia, klik HIER