• In de laatste reguliere thuiswedstrijd van het seizoen ontvingen wij SV Panter uit Veenendaal. De volgers die bij de uitwedstrijd erbij waren weten vast nog wel dat wij daar op zijn zachtst gezegd oneerlijk behandeld zijn door de toen dienstdoende scheidsrechter. Twee zuivere strafschoppen waarvan één gepaard zou moeten zijn met een rode kaart voor de doelman, een glaszuiver doelpunt afgekeurd en het niet toelaten van ons derde wisselmoment resulteerde toen in een 2-1 verlies. 

  Voorafgaand aan de wedstrijd van vandaag werd dit voorval nog even dunnetjes (en met een zure glimlach) aangekaart door de staf van SV Panter en VVZ’49.  Toen enkele tellen later de scheidsrechter van vandaag kwam aanlopen kon Bertho Neerbos wederom een glimlach niet onderdrukken. “Die man heeft ons al zo vaak gefloten” waren zijn woorden. Dit bleek ook wel uit de warme handdruk en dito woorden richting de Veenendalers. Toch wist de scheidsrechter (de 76 jarige Frits de Groot, respect!!) )  zich ook te herinneren dat hij “vroeger” ook VVZ wel eens had gefloten. “Maar dat is heel lang geleden”.  Dat dhr. De Groot een streepje voor had richting de Veenendalers bleek later ook in de wedstrijd. Hij deed alles af met een glimlach, wij antwoordden met schitterende doelpunten.

  Afwezigen

  De blessure die Floris de Boer opliep in de wedstrijd tegen SVMM blijkt een hardnekkige en betekend einde seizoen voor de in vorm zijnde Floris. Deze week kwam ook het bericht dat Daan van der Vliet niet kon keepen tegen SV Panter. Een onwelwillende zenuw in zijn rug noopte hem om zijn plekje onder de lat af te staan aan Tiego Tjeerdsma. De 19 jarige sluitpost van het tweede heeft het hele seizoen zijn “vrije tijd” opgeofferd om na de wedstrijden van het 2e plaats te nemen op de bank als reserve doelman. Vandaag kreeg hij zijn kans en pakte deze vol vertrouwen en bravoure op. Samen met “zijn” verdediging voor hem sleepte hij een clean sheet over de lijn.

  Veel strijd, weinig kansen

  De wedstrijd van vandaag zou vooral een strijd op het middenveld worden. Het eerste kansje was voor Rick Burgman, maar zijn weg naar de goal werd afgevlagd door de grensrechter. Op een doeltrap kan je nooit buitenspel staan. De bal werd door de verdediger van SVP en Hamse Khadar allebei gemist, waarop Rick zijn kans rook. Dat de grensrechter en de scheidsrechter bovenstaande regel zich even niet konden herinneren is kwalijk, maar niet meer terug te draaien. De inzet van Rick werd overigens gekeerd door de doelman. Toch konden wij twee minuten later wel juichen. Hamse doorzag een matige steekbal van SVP en pikte de bal net over de middenlijn op. Met een zee aan ruimte kon hij opstomen richting het strafschopgebied van SVP en daar aangekomen bedacht hij zich geen moment,. Aangemoedigd door enkele teamspelers (“schieten..!!”) krulde hij de bal op schitterende wijze buiten het bereik van de keeper tegen de binnenkant van het zijnetje. 1-0. Hierna viel er niet echt veel kansrijke situaties te noteren.VVZ’49 begon zich een beetje aan de voorkeur van de scheidsrechter te ergeren en daar werd het spel niet beter van.  De “scheidsrechter verklaarde  in de drinkpauze: “Als jullie fouten maken, mag ik ze toch ook maken”…. Wijsheid van een 76 jarige waar geen speld is tussen te krijgen.

  Vlak voor de drinkpauze was een schot van Thijmen nog een prooi voor de doelman. Vlak nadat de waterflessen waren leeggelurkt werd een doelpunt van Rick wederom afgekeurd. Onze kleine dribbelaar zou buitenspel gestaan hebben. De werklust bij beide teams was groot, de kansen op één hand te tellen. Roan schoot nog over en vlak voordat de klok op 45 minuten stond was er nog een hachelijk moment binnen de lijnen van het strafschopgebied van VVZ’49 . Een overduidelijke overtreding op Kyliam deed hem naar de grond gaan. Zijn arm kwam in de val op de bal, maar omdat de scheidsrechter vergat te fluiten voor een overtreding, “vergat hij ook maar te fluiten voor een penalty”, zo verklaarde hij na afloop. Hierna kreeg Tristan Schaap nog een uitgelezen kans om te scoren. Met een geweldige krachtsinspanning veroverde hij de bal en kon op de keeper af,  maar hij deed zijn naam geen eer aan. Zijn inzet kwam op het lichaam van de keeper. Na afloop: ”Je vader had deze kans wel gescoord”….was een opmerking richting zijn kant. “Vast wel”, zei Tristan, “Maar hij was zelf nooit in deze positie gekomen”….. Een iets te zware overtreding op Thijmen werd met de mantel der liefde niet bestraft met een (zekere) gele kaart. Jammer dat die mantel der liefde de tweede helft niet gelde na een minder harde overtreding van Hamse.

  Tweede helft zonder problemen

  De tweede helft was 6 minuten oud toen er weer een luid gejuich van het veld en daaromheen te horen was. Een goede voorzet op Tristan werd op schitterende wijze met het hoofd verlengd richting Rick. De eerste aanname was perfect, de tweede wat minder, maar zijn weergaloze inzet verdween schitterend in het dak van de goal.  Bij SV Panter ebde het geloof weg . Danny onderschepte een half hoge bal en volleerde deze over een meter of 30 direct richting de geheel vrijstaande Hamse. Hamse had meer oog voor de goal, dan voor de ook vrij staande Roan de Beer. Het schot van Hamse ging over, de armen van Roan vertwijfeld omhopog. Rick kwam een teenlengte te kort om een voorzet van Tristan doeltreffend af te ronden  en dat gold hetzelfde voor de drie aanvallers, die allemaal net te laat waren op de vrije trap van Thijmen.

  De “nul” en een grote gunfactor

  Ondertussen hielt Tiego met gemak “de nul”….hij had het niet echt druk, maar wat hij moest doen, deed hij met verve en bravoure. De hoge ballen waren zijn prooi, net als enkele schoten. Een heerlijke jongen die zo’n wedstrijd in het eerste elftal zeer verdiend. Bij wie ook de gunfactor groot was, was bij Laurens Eernstman.. Deze speler van het 2e elftal neemt altijd plaats op de bank, wanneer hem dat gevraagd wordt. Valt in wanneer hem dat gevraagd wordt en doet wat hem gevraagd wordt. Hij mocht in de 89e minuut invallen. “Gewoon op elke bal lopen en je doelpuntje meepakken".... Twee minuten later had hij op mooie wijze de keeper met een lobje verschalkt en gingen zijn armen twijfelend omhoog. De wedstrijd was allang beslist, maar voor Laurens was deze goal zeer gegund.

  De winst na de zeperd van vorige week was zeer welkom. Volgende week de laatste wedstrijd, uit tegen VOP uit Amersfoort. HDS versloeg zaterdag hetzelfde VOP en kan zaterdag de derde periode oprapen. VVZ’49 en VOP strijden (zeer waarschijnlijk) zaterdag in hun onderlinge duel om de nacompetitie plaats welke vrij komt omdat de winnaar van de tweede periode (Patria) ook kampioen is geworden. VOP moet winnen, VVZ’49 heeft aan een gelijk spel genoeg.

  VVZ’49:

  Tiego Tjeerdsma, Danny Meerding, Cemal Kurt, Kyliam Boers (’65 Tim Schilder) , Wessel Kraaijeveld, Dylan Nava Marquez, Thijmen Volmer, Tristan Schaap, Roan de Beer (’65 Floris Knigge), Hamse Khadar (’80 Matthijs Smit), Rick Burgman (’89 Laurens Eernstman)