• VVZ’49 verliest dorpsderby van Hees. Scheidsrechter drukt groot stempel op de wedstrijd.

  6 mrt 2022 Robert Jan Boers
 • Een derby als VVZ’49- Hees (of andersom) zijn wedstrijden waarvoor je op voetbal zit. Wekenlang wordt er door een groot gedeelte van het dorp naar uit gekeken en als de dag dan daar is, is de spanning niet te snijden. Het was deze editie niet anders.

  Voorgaande editie’s van VVZ’49 – Hees van de laatste jaren waren telkens een prooi voor de thuisclub. Paaszaterdag 20 april 2019 stond de derby voor het eerst sinds vele jaren weer op het programma. Hees was net gepromoveerd en draaide een seizoen waarin handhaven de grootste doelstelling was. VVZ’49 won deze editie voor 800 toeschouwers en in prachtig weer (22 graden) met 4-0, terwijl Hees in hun thuiswedstrijd VVZ toen nog op 1-1 had weten te houden. Eén seizoen later was het weer vele malen slechter. Koude slagregens teisterden het complex toen Saddy de Koning in één van de laatste minuten de beslissende 2-1 tegen de touwen werkte. Door de pandemie was dit ook gelijk de laatste VVZ’49-Hees, tot vandaag.

  Verschillende ambitie’s

  Het Hees van vandaag is niet meer het Hees waarmee zij de 3e klasse bereikten. De ambities zijn groot aan de Verlengde Oude Utrechtseweg en met spelers als de Goey, Belt, Ghaddari, Kappenberg, Bitorina en Coban kunnen zij spelers opstellen die hun sporen al redelijk verdiend hebben in het amateurvoetbal. De stap die VVZ’49 heeft gezet is bekend. Het wil  bouwen aan een selectie met voornamelijk “groene” spelers. Beider ambities tekenen zich af op de ranglijst. Hees schuurt tegen de top van de 3e klasse aan en moet hopen op een periode, zodat zij via de nacompetitie kunnen strijden voor een plek in de door hun begeerde 2e klasse. VVZ’49 heeft het moeilijker in de 3e klasse. De jonge en krappe selectie wordt het hele seizoen al gehinderd door blessures. Vandaag was het niet anders.

  Wekelijks puzzelwerk

  Jip, Yordi  en Laurens geblesseerd. Jelle en Jordy op vakantie. Sebastiaan kampt met rugklachten. Rick, Saddy en Floris alle drie ziek en Delano en Wessel herstellend van Covid. Dit was de stand op dinsdag VOOR de training. Op donderdag NA de training was er (licht)groen licht voor Yordi en Wessel, al was laatstgenoemde wel nog twijfelachtig vanwege een onwelwillende hamstring. Op vrijdag het groene licht voor Saddy en Sebastiaan en op zaterdag kon zelfs het licht op groen gezet worden voor Floris. De hulp kwam zoals vaker dit seizoen vanuit de hoek van het 2e  (Marco en Thijs), de JO19-1(Wouter,Tim,Karel en Thijs) en de JO17-1 (Ollie) .

  De opvatting van de staf van VVZ’49 was simpel. Zelf willen voetballen tegen Hees zou zelfmoord zijn. Wij moesten hun middenveld vroeg opvangen en hopen op kansjes in de omschakeling. Achter de verdediging lagen de kansen voor VVZ’49. De bedoelingen van Hees waren ook duidelijk. Zij wilde zo snel mogelijk de wedstrijd beslist hebben, maar dat liep ietsje anders.

  De 750 toeschouwers gingen er eens lekker voor staan. Zou VVZ’49 Hees van zich af kunnen houden, of zou het een “Walk Over”worden ?

  Eerste helft: blessures en bizarre blessuretijd

  Het eerste kansje was voor Hees. Een onzuiver  schotje ging naast de goal van Marco Smits. Maar na 6 minuten alweer het eerste noodlot voor VVZ’49. Wessel bleek toch teveel last van zijn hamstring te hebben en kon niet verder. Thijs Westerveld (JO19-1) nam de honneurs waar op de linksback positie. Het was eerlijk gezegd eenrichtingsverkeer, met heel af en toe een plaagstootje van VVZ’49.  Saddy wist bijna al zijn kopduels te winnen en hoopte hiermee Shenouda te lanceren. Maar zelfs met het snelle aansluiten van Yordi stond VVZ nog telkens tegen een meerderheid op te boksen. En toch gebeurde het. Eigenlijk de eerste echte kans van VVZ’49 verdween tegen de touwen. Saddy won wederom een kopduel van Hessel de Goey en bereikte dit keer Yordi. Yordi speelde zich vrij en leek te schieten. Die ruimte was er niet maar hij bereikte wel de opkomende Dylan. Met een vreselijke mispeer stuurde hij keeper Henk Reddering naar de linker hoek, terwijl de balin het uiterste rechterhoekje dwarrelde. Lelijke doelpunten tellen ook en de gunfactor richting Dylan was groot. Het was het signaal voor Hees om nog wat meer gas te geven. Marco maakte zich tot twee keer toe onsterfelijk met een geweldige redding toen ook voor hem het noodlot toesloeg. Een hoge bal werd door hem met een ferme duik weggebokst maar Steyn, die de bal eveneens wilde wegwerken, kon hem niet meer ontwijken. Twee geblesseerde spelers op de grond. Steyn kon wel weer verder, maar Marco moest zijn tot dan toe puike optreden staken met een heupblessure. Ollie (JO17-1) nam zijn plaats in onder de lat. We moesten even de laatste 5 minuten uitspelen en dan in de kleedkamer weer even de  puntjes op de i zetten. Maar dit zou heel anders verlopen. De scheidsrechter van vandaag had schijnbaar nog niet genoeg aandacht gehad wat hij nam in de 10 minuten blessuretijd (!!) twee voor VVZ’49 desastreuze beslissingen. De klok stond al op 45 minuten toen Tim zijn man afhield om een bal over de achterlijn te laten rollen. Dit deed hij keurig, grensrechter vlagt voor doeltrap en Tim tikt de bal richting Ollie. Tot ieders verbazing gaf de scheidsrechter een corner (ÏK zag het anders” en  “Jullie vlagger had al twee keer het voordeel van de twijfel gehad”) . Dit cadeautje werd door Hees met beide handen aangepakt en uitgepakt.1-1. Maar de achterlijk lange blessuretijd was nog niet over. Een diepe bal van Hees op de in buitenspelpositie staande Ali Coban mocht doorgaan omdat de bal niet meer kon worden ontweken door Steyn. De “overtreding” van Tim was buiten de lijnen (zie één van de vele foto’s ) , maar de scheidsrechter legt de bal op de stip. Hessel de Goey wist wel raad met dit tweede cadeautje. 1-2. Vriend en vijand waren het er over eens dat de leidsman van vandaag Hees verschrikkelijk in het zadel geholpen heeft. Hees coryfee Charles Roest: “ Dit knakmomentje komt voor jullie op het verkeerde moment en maakt de wedstrijd kapot”. Hij gaf toe dat het “gewoon” een achterbal was en de overtreding leek hem er ook buiten.

  De scheidsrechter had een hele lange weg richting zijn kleedkamer te gaan. Hij bleef maar met een grote glimlach uitleggen dat hij gelijk had, maar hij stond er nagenoeg alleen voor. Uiterst zuur, maar zijn stem is de enige die telt.

  De kleedkamer ingaan met een “onverdiende” 1-0 voorsprong is heel anders dan de kleedkamer ingaan met een “onterechte” 1-2 achterstand. John van Loen was ook des duivels, maar moest zijn geknakte pupillen weer goed het veld op zien te krijgen. Het bleek een utopie.

  2e helft: te snel over en uit

  Floris nam de plaats in van Roan en VVZ’49 moest met nog maar 1 wisselmoment in het bezit de gelijkmaker zien te forceren. De tweede helft was 5 minuten oud toen ook daar een streep doorheen kon en de spreekwoordelijke handdoek geworpen werd. Een schot vanuit de tweede lijn werd niet verdedigd, spatte op de paal uiteen, waarop de rebound voor de alerte Ali Coban was. 1-3.

  Toen de scheidsrechter halverwege de tweede helft ook nog Yordi Verheijen wegstuurde met een tweede gele kaart was de leidsman helemaal de gebeten hond. Yordi kreeg de eerste vanwege aanmerkingen op de leiding, maar de woorden “u kunt beter de F-jes gaan fluiten” vond de leidsman van zo’n beladen derby goed voor een 2e gele kaart. De prima spelende Tim Schilder (JO19-1) viel nog uit en werd vervangen door Karel Jacobs (JO19-1) en Coban strooide vlak voor tijd nog wat meer zout in de wonden door de 4-1 binnen te schieten.

  VVZ’49 heeft zich kranig verweerd, maar op de overwinning van Hees viel niks af te dingen. Alleen op de manier hoe deze tot stand kwam was uiterst zuur. De derby was niet van uitzonderlijk niveau. Daar heb je twee gelijkwaardige teams voor nodig…..EN een leidsman die zo’n wedstrijd aanvoelt. Vandaag was dat niet het geval.

  Des te mooier was het dan ook dat na afloop heel Soest zich verzamelde in en om de VVZ kantine. De DJ’s maakte er een mooie happening van met vele lachende gezichten. Ook dit hebben wij de afgelopen twee jaar gemist.

  Opstelling VVZ’49:

  Marco Smits (’40 Ollie van Veen), Wessel Kraaijeveld (’06 Thijs Westerveld) , Steyn Boers, Delano Engelhart, Tim Schilder (’71 Karel Jacobs) , Sebastiaan Kolff, Dylan Nava Marquez, Roan de Beer (’45 Floris de Boer), Yordi Verheijen, Saddy de Koning, Shenouda Tadros.

   

  Er waren ook vandaag weer verschillende fotograven op het complex.

  Foto's van Silvia, onze huisfotograaf: klik HIER

  Foto's van Jaap v.d.Broek: klik HIER

  Foto's van Sjaak Hoogendoorn : klik HIER