• VVZ’49 niet opgewassen tegen derde klasser. Bekeravontuur ten einde

  22 okt 2023 Robert Jan Boers
 • De beloning voor het feilloze optreden in de eerste drie bekerwedstrijden was een thuiswedstrijd tegen de derde klasser PVCV.  De Patronaats Voetbal Club Vleuten had net zo’n feilloos optreden als VVZ’49, speelt echter twee klasses hoger en zou dus een flinke graadmeter worden voor de Heeren van VVZ’49.

  Sinds 4 wedstrijden andere basis

  Trainer Alemdar Kurt kon vandaag niet beschikken over doelman Daan van der Vliet, die van een welverdiende vakantie aan het genieten was. Ook zou hij enkele spelers, die normaliter tegen een basisplaats aanzitten, belonen voor hun inzet. Vandaar dat de eerste elf van zaterdag vier nieuwe namen telde ten opzichte van de eerste vier competitie wedstrijden.

  Onder druk

  Vanaf het begin waren de bedoelingen van de Vleutenaren duidelijk. Zoals wij al verwachtten, zouden zij ons direct bij de strot pakken en voorlopig niet loslaten.Dit resulteerde echter niet in uitgespeelde kansen voor de gasten in het blauw. Veel balbezit, veel corners, maar voorlopig nog geen gevaar voor Tiego Tjeerdsma, de vervanger van Daan van der Vliet. VVZ’49 kon daar in het eerste half uur echter bar weinig tegenover zetten. Een enkele snelle uitbraak werd vroegtijdig de kop ingedrukt. PVCV kende de wetten als derde klasser als geen ander en nam enkele gele kaarten op de koop toe. VVZ’49 hield stand tot een klein half uur voetballen. Een vrije trap van PVCV werd nipt voor de achterlijn binnen gehouden en hard voorgetrokken. Via een Soester been verdween de bal over de eigen doellijn. De verhoudingen werden in de laatste minuut van de eerste helft vergroot, toen PVCV een corner mocht nemen. Tiego werd flink gehinderd in zijn escapades richting de bal, waardoor de bal nog maar een miniem zetje nodig had om tot doelpunt geprolongeerd te worden. Een dompertje richting de rust. Geen uitgespeelde kansen voor PVCV, maar twee standaard situaties deden VVZ’49 de das om.

  2e helft meer een wedstrijd

  Met alle goede bedoelingen zouden wij de 2e helft aanvangen en binnen 4 minuten noteerden wij al een levensgrote mogelijkheid als de passing wat secuurder was geweest. Jip wist door goed door te dekken VVZ’49 in overtal situatie richting de goal te loodsen, maar de 3 tegen 2 situatie werd door een eerder genoemde onzuivere pass onschadelijk gemaakt. De tegenaanval was wel secuur. Een afgeslagen bal kwam net buiten de zestien bij een PVCV-er terecht. Bal controleren, goedleggen en afdrukken was het devies. In het uiterste hoekje verdween het leder buiten bereik van Tiego tegen de touwen. In plaats van misschien wel 1-2, stond het nu 0-3. Toch kreeg VVZ’49 loon naar werken. Rick werd diep gestuurd, waarop de grensrechter het aandurfde om pal voor de dug-out van VVZ’49 zijn kleinood de lucht in te steken. Rick ging door, lobde de bal keurig over de uitkomende doelman en de scheidsrechter keurde alles goed, zelf na overleg met zijn assistent, die bleef volhouden dat het buitenspel was. VVZ’49 wilde meer, maar kreeg de deksel op de neus. Een lage voorzet werd door Tiego nagenoeg onschadelijk gemaakt, maar de bal bleef uiterst ongelukkig pal voor de voeten van een Vleutenaar liggen. 1-4. Ondertussen waren wij getuigen van het invallen van wederom een jong talent aan de Eemweg. Met 16 jaar en 99 dagen is hij niet de jongste, maar komt wel uit dezelfde lichting als Cemal Kurt en Rick Burgman. Niek Steman uit de JO18-1 mocht een half uurtje meedoen. “Vooral genieten” was de opdracht. En dat deed hij volop. Was brutaal, toonde flair en was niet bang.

  Rode kaart aanvoerder onwaardig

  In de 64e minuut kreeg de aanvoerder van PVCV terecht een gele kaart van de uitstekend leidende Rowdy Jensch (19 jaar !!). Op zijn verweer (“ik speelde de bal”) kreeg hij van een VVZ-er te horen dat hij toch echt wel te laat was. De woorden die daarop volgde richting de VVZ-speler zijn niet voor herhaling vatbaar (een woord met het bewuste K woord erin vervoegd) en vallen binnen het protocol van de KNVB om direct rood te trekken. Een beschamende aftocht was de aanvoerder zijn deel.

  VVZ’49 voelde zich tegen tien man wat meer kansrijk en met drie spelers van zestien jaar binnen de lijnen wist VVZ’49 de mooiste aanval van de dag op de mat te leggen. Jip werd aan de rechter kant weggestuurd en de prima spelende Floris Knigge trok alle aandacht toen hij richting de spitspositie trok, met Nek Steman in zijn kielzog. De voorzet kwam er, Floris en zijn twee tegenstanders konden gedrieën net niet bij de bal, maar daarachter kwam de dekselse Rick Burgman weer opdraven. Met een bekeken schuiver parkeerde hij het vijfje tegen de touwen.2-4.  Veel verder kwam VVZ’49 niet. Tegen tien man wisten ze wel wat meer van zich af te bijten, maar PVCV hield redelijk eenvoudig stand. Het mocht nog wel een gele kaart noteren na wederom een gevalletje “handrem”, maar toen PVCV met een zuiver afstandsschot de 2-5 aantekende, wist iedereen aan de Eemweg dat het gespeeld was. Voor de uitstekend leidende scheidsrechter duurde zijn perfecte wedstrijd 4 minuten te lang. Tot de 86e minuut was hij foutloos, maar toen Cemal duidelijk zichtbaar (en hoorbaar) binnen de beruchte lijnen tegen zijn enkels werd getikt (en hierdoor ook viel) , maakte de jonge scheidsrechter zijn enige foutje door niet wat lucht door zijn FOX40 te blazen. Het zij hem vergeven. Van deze jongeling gaan wij nog veel horen.

  VVZ’49 is uitgebekerd, PVCV gaat terecht richting de loting voor de volgende ronde. Voor de jonge groep van Alemdar Kurt was dit een mooie leerschool. Het eerste kwart van de wedstrijd toonde wij nog teveel ontzag en werden wij geheel overlopen. Maar vooral de tweede helft toonde wij met vlagen aan dat er (weliswaar tegen tien man) flinke potentie in deze groep zit.

  Zaterdag wacht Patria uit Zeist. Zij bekeren wel verder. Na penalty’s wonnen zij knap van 2e klasser EDO uit Utrecht.

  VVZ’49:

  Tiego Tjeerdsma, Roan de Beer (’60 Niek Steman), Danny Meerding, Kyliam Boers (’73 Tim Schilder) , Wessel Kraaijeveld, Cemal Kurt, Thijmen Volmer (’60 Matthijs Smit), Hamse Khadar (’60 DylanNava Marquez) , Rick Burgman, Jip van Schadewijk (’79 Tristan Schaap), Floris Knigge.

  Foto's van Silvia, klik HIER

  Foto's van Jaap van de Broek, klik HIER