• VVZ’49 komt met de schrik vrij. Late gelijkmaker in matige wedstrijd.

  14 mei 2023 Robert Jan Boers
 • Met nog 3 wedstrijden “op de klokken” kon het in deze bizarre competitie nog alle kanten op. Cijfermatig ( en met alleen wiskunde B in het pakket) waren alleen DEV Doorn, Candia’66 en HVC “veilig”. De andere ploegen stonden allemaal nog binnen de 9 punten van de onderste zes plaatsen. Zoals bekend, de onderste drie ploegen degraderen direct richting de 5e klasse. De posities 11,10 en 9 spelen een nacompetitie met periodekampioenen uit de 5e klasse.

  Maar ook in de 3e periode is het nog spannend. VVZ’49 staat voorafgaand aan deze wedstrijd 2e achter Candia’66. Candia heeft echter al de 2e periode gewonnen. HVC en SVM volgt op 1 punt.

   Datzelfde SVM was vandaag de tegenstander. Zo dichtbij , maar voor de meeste onder ons was dit de eerste keer dat zij de poorten van Sportpark van Eck in Maartensdijk betraden.

  De ontvangst was prima en als de scheidsrechter daar ook “weet” van had gehad, was hij vast eerder aanwezig geweest. Een karige 10 minuten voor de aftrap kwam hij bezweet het complex op gesneld. Hij mompelde iets van “drukte in Hoog Catherijne” en de pascontrole zou op het veld plaats vinden.

  Superstart

  VVZ’49 startte zeer voorbarig. Al na 2 minuten stuurde Yordi de diepgaande Tristan weg. De ruimte werd kinderlijk eenvoudig geschept door Floris de Boer en Tristan maakte daar dus gretig gebruik van. Met een keurige boogbal lepelde hij de bal over de uitkomende keeper heen in het netje. Vijf minuten later mocht Floris de Boer een vrije trap nemen op een lucratieve positie. De bal krulde richting de kruising, maar teisterde de lat, en daarna de vuist van de keeper. Het enige wat restte was een corner. Toch liet SVM niet geheel gewillig naar de slachtbank leiden. In de 10e minuut werd het voorbeeld van Floris door hun gevolgd en werd de deklat achter Daan van der Vliet ook geraakt. Enkele minuten later was er nogal wat tumult. Een aanval van SVM werd afgevlagd, maar niet gehonoreerd door de scheidsrechter. Dit voorval werd gevolgd door een overtreding van Yordi Verheijen, inclusief een gele kaart. De scheidsrechter werd er op attent gemaakt dat er langs de lijn nog een vlag stond te wapperen en wandelde die kant op. Gevolg was dat de vrije trap voor SVM werd omgedraaid naar eentje voor VVZ’49 en dat Yordi zijn gele kaart weer mocht inleveren. Ondanks de voorsprong bleef het vooral zenuwachtig en rommelig voetbal van VVZ’49. Middenvelder Dylan Nava Marquez maakte met een geweldige sliding een gevaarlijke situatie onschadelijk , maar hij en zijn kompanen op het middenveld hadden een moeilijke middag.

  In de 25e minuut mocht VVZ’49 aan de zijkant van het strafschopgebied een vrije trap nemen. De voorzet was prima, de kopbal van Cemal Kurt ook, maar de inzet werd door de keeper gekeerd, zonder dat hij er weet van had. Gelukkig kwam de rebound bij Floris de Boer terecht die met een acrobatische inzet de bal tegen de touwen werkte.

  De 0-2 zou wat meer rust in de gelederen van VVZ’49 moeten brengen, maar niets was minder waar. Binnen twee minuten leek SVM het verschil alweer te halveren. Na slordig balverlies en matig verdedigen leek een SVM speler de bal in de lege goal te kunnen schuiven. Hij had echter niet gerekend op onze linksback, Wessel Kraaijeveld. Gezegend met een inzet en drive waar je U tegen zegt, gleed Wessel met een heerlijke glijpartij de bal nipt voor de lijn uit de doelmond. Enkele minuten later een zelfde situatie aan de andere kant. Levi Parinussa stuurde Floris goed de diepte in, omspeelde de keeper en had , net als zijn SVM collega enkele minuten eerder, een lege goal voor zich. Maar ook zijn inzet werd door een verdediger voor de lijn gekeerd.

  Maartensdijk werd in leven gehouden

  Dit leek het besef bij SVM te zijn, dat zij nog in leven waren. Tien minuten voor de rust wederom knullig balverlies bij VVZ’49, gevolgd door de zo gevreesde omschakeling van SVM. Over de rechterkant werd de bal goed richting de tweede lijn terug gelegd en binnen gewerkt. Enkele minuten later had het verschil zomaar weer twee kunnen zijn. Guus Parinussa gaf na een goede actie een bijna perfecte voorzet op Floris de Boer. Bijna perfect, maar voor Floris net iets te moeilijk om te doelpunten. De inzet ging nipt over de kruising tegen de ballenvanger. Het zou een mooie opsteker richting de thee geweest zijn, maar juist het tegenovergestelde werd waarheid. In de laatste seconde van het eerste part werd het matig verdedigen en een slechte balbehandeling VVZ’49 fataal. SVM wist op slag van rust de stand weer in evenwicht te brengen.

  Als je geen bijzonder pot voetbal op de mat legt, maar toch de nodige kansen weet te creëren, dan is het zaak om in de rust vooral kalmte te bewaren en enkele punten op de I te zetten. Kyliam Boers bleef met een licht opspelende hamstring achter in de kleedkamer. Tim Schilder nam zijn positie in.

  Uit de kleedkamer komen

  Het “uit de kleedkamer komen” is altijd iets magisch in de voetballerij.  Hoe pakt het team de opdrachten en eventuele veranderingen op. En wat voor veranderingen heeft de tegenstander toegepast?

  Op het oog kwam SVM beter uit de kleedkamer dan VVZ’49. De eerste (grote) kans was echter wel voor VVZ’49. Een 1 op 1 situatie werd door Floris de Boer met het hoofd gewonnen, waarop hij met voorsprong op de doelman van SVM kon afgaan. Zijn schuiver ging net voorlangs. Het was echter SVM wat steeds meer het spel naar zich toetrok. VVZ’49 had moeite de bal in het bezit te houden , SVM maakte daar gretig gebruik van. Na een klein kwartier wist Daan SVM van het scoren af te houden terwijl enkele minuten later zijn “Engelbewaarder” op de lat hem een handje hielp. Yordi Verheijen had de handen vol aan de SVM spits en de SVM spits had de handen vol aan Yordi.  Dit leverde voor beide spelers binnen enkele minuten een gele kaart op.

  In de 70e minuut werd het (op dat moment) lichte overwicht van SVM uitbetaald, al hadden zij daar wel de leidsman voor nodig.  Een voorzet op de in buitenspelpositie verkerende spits werd in 2 instanties binnen gewerkt, terwijl de vlag aan de zijlijn weer was gehesen. Het conclaaf tussen de “baas” en zijn assistent werd door de “baas” gewonnen. Het onterechte doelpunt werd op het scorebord gezet. Na afloop zouden zelfs enkele SVM-ers toegeven dat het buitenspel was.

  Verse krachten

  VVZ’49 bracht enkele verse krachten binnen de lijnen. Shenouda Tadros had al de plek van Levi Parinussa ingenomen, en ook Matthijs Smit en Floris Knigge hadden vlak voor de 3-2 al van positie gewisseld met Tristan Schaap en Guus Parinussa . Met de verse krachten wist VVZ’49 weer van zich af te bijten. Tot twee keer toe was VVZ’49 zeer kansrijk, maar evenzoveel keer ging de SVM vlag onterecht omhoog. Herkenbaar uit de thuiswedstrijd, kreeg de vlagger ook deze keer de scheidsrechter mee. Toch bestaat er nog zoiets als gerechtigheid.  Floris Knigge speelde zich aan de rechter kant goed vrij, trok naar binnen en stuurde met een geweldige steekbal Shenouda Tadros weg. Schuin voor de keeper schoof hij de bal langs de doelman en hielp VVZ’49 aan een punt. De laatste minuten waren spannend. Beide teams probeerde nog iets te forceren, maar wilde ook niet te grote risico’s nemen. Echt grote kansen werden dan ook niet meer genoteerd.

  Uitslagen wederom gunstig

  VVZ’49 verliest twee punten vandaag. Maar als dan de uitslagen van de andere velden binnen sijpelen slaat het humeur weer wat om. Met het eerder genoemde wiskunde B in het pakket, lijkt het nagenoeg voor 100% zeker dat VVZ’49 volgend seizoen minimaal weer in de 4e klasse speelt. Ik zie hier een uitdaging voor de echte wiskundigen om hiervan een waterdichte berekening van te maken.

  Nacompetitie nog steeds mogelijk

  Wat betreft de derde periode staan er nog een tweetal finales op het programma. VVZ’49 staat achter Candia’66 gedeeld 2e met SVP. Candia heeft echter al een periode en SVP kan niet de nacompetitie in zolang zij nog bij de onderste 6 staan. Dit verschil is voor SVP nog 4 punten. Achter VVZ’49 en SVP staan Achterveld en SVM op 1 punt.

  Opstelling VVZ’49:

  Daan van der Vliet, Danny Meerding, Yordi Verheijen, Kyliam Boers (’45 Tim Schilder) , Wessel Kraaijeveld, Dylan Nava Marquez, Levi Parinussa (’53 Shenouda Tadros), Tristan Schaap (’65 Matthijs Smit), Floris de Boer, Cemal Kurt (’83 Rick Alvarez) ,Guus Parinussa (’65 Floris Knigge)

  Vandaag hadden wij de luxe van een tweetal fotograven 

  Foto's van Silvia, klik HIER

  Foto's van Petra, klik HIER