• VVZ’49 kent geen genade . OSO slachtoffer van de dadendrang van Kurt Brigade

  3 sep 2023 Robert Jan Boers
 • Na een aantal oefenwedstrijden met wisselende resultaten begon vandaag dan eindelijk het seizoen 2023-2024. De bekerloting koppelde ons aan sv Baarn, SVM en OSO. Als eerste mocht VVZ’49 dus richting Loosdrecht, om aldaar de degens te kruisen tegen het Hilversumse OSO. Deze vereniging, opgericht door personeelsverenigingen van omroepbedrijven, speelde ooit in de beginjaren nog op het complex binnen de drafbaan van Hilversum. Daar voetballend kon je nog wel eens Ivo Niehe of Jack van Gelderen tegenover je treffen. Jaren later, toen de drafbaan verdween en het terrein werd gebruikt voor een kantorencomplex, werd OSO gehuisvest aan de rand van Hilversum, op Loosdrechts grondgebied.

  Al jaren in zwaar weer

  Wat mochten wij verwachten vandaag. Al jaren spartelt OSO onderin de krochten van de 5e klasse. Het clubje met maar 2 seniorenteams en krap 40 leden heeft geregeld personele problemen. Ook dit seizoen werden de vier oefenwedstrijden uit de voorbereiding met geringe schaamte afgemeld. “Op de training staan wij geregeld met maar 6 man”. Des te meer bewondering voor de trainer, die ons positief en opgewekt ons te woord stond. Ook de weinige vrijwilligers doen  hun stinkende best om het de bezoekers naar de zin te maken. De warming up van OSO telde 12 man, “Maar er komen er twee wat later”……was de uitleg.

  Daar waar de voorbereiding van VVZ’49 naar alle tevredenheid verliep, was die van de scheidsrechter anders dan gepland. Met een lege telefoon en zonder functionerende pen was de start van de leidsman alles behalve goed te noemen. Met een beetje hulp van OSO en een pen van Alemdar kon de brave borst toch ,ietwat verlaat, de wedstrijd aanvangen.

  Respect naar erelid Vetkamp

  Op verzoek van VVZ’49 begonnen wij de wedstrijd met een mooie minuut stilte en speelde VVZ’49 ook met rouwbanden. Dit alles vanwege het overlijden van Erelid Max Vetkamp, die vrijdag 25 augustus op 72jarige leeftijd het leven liet.

  De wedstrijd zelf mocht geen wedstrijd heten. Voor OSO was het seizoen eigenlijk nog niet eens begonnen. VVZ’49 staat al vanaf eind juli op de noppen. Vooral dit gegeven zou van doorslag zijn. De eerste kans was toch echt voor OSO, maar daarna kon VVZ al in minuut 5 de 0-1 binnen tikken……inderdaad, kon. Floris Knigge legden na een draak van een spelhervatting de bal keurig breed op Jip. Jip had nog tijd om veters te strikken, een maaltijd te bereiden en ook nog te bezorgen, zo vrij stond hij. Het zal de schrik geweest zijn, maar hij schoof de bal naast de goal. Twee minuten later was het wel raak. Een goede voorzet vanaf links werd teruggelegd, waarop Roan de bal ineens op zijn Nike nam. De bal stopte pas in de bovenhoek van de goal. Jip maakte zijn misser binnen het kwartier goed. Een mooie aanval, opgezet na een snelle kantwissel, kwam via Matthijs Smit, Tim Schilder, Roan de Beer en weer Tim Schilder bij Jip terecht. De strakke voorzet werd nu wel verzilverd,0-2. Op een kwart van de wedstrijd mocht Floris Knigge een vrije trap nemen. De keeper kon de inzet nog keren, maar de rebound werd door Roan de Beer op Matthijs Smit gespeeld.  Ook Matthijs miste niet, 0-3. Na een half uur was er enig verwarring. Een aanval van OSO werd afgevlagd ,maar niet gehonoreerd. VVZ wist erger te voorkomen en schakelde razendsnel om. Floris Knigge zag in Jip Schadewijk een eindstation. Jip schoot zijn 2e binnen.0-4. De koek van de 1e helft was nog niet op. In de 42e minuut weer een staaltje omschakelen. Een diepe bal van OSO werd onderschept door Daan. Onze doelman wierp de bal richting Jip, die in zijn ooghoek Cemal Kurt zag wegsprinten. Cemal zette een 1-2 op met Floris Knigge en bediende Roan voor de goal, 0-5. In de laatste minuut mocht Tristan nog een vrije trap nemen. De bal leek over het gehele verdedigingsblok heen te gaan. Iedereen bleef staan, inclusief de keeper. Alleen Matthijs Smit geloofde in de bal en tikte de bal knap binnen, 0-6. Tevreden werd de kleedkamer opgezocht.

  Toch waren er punten van kritiek. Het spel was nog erg slordig. De bal werd nog teveel verloren en vele passes waren niet zuiver of te zacht.We hebben OSO toch ook een keer of wat zeer gevaarlijk zien doorbreken. Het was moeizaam combineren op het (te) hoge gras. Bij de warming up was het gras nog ietsje vochtig, maar rondom de aftrap brak de zon door en werd het veld stroperig en traag. We moesten er beter mee omgaan.

  Floris Knigge bleef binnen. Na een smerig aanraking met een knie van de tegenstander brak de “paardenkus” hem teveel op. Thijs Hanraads verving hem.

  Wanneer doe je het goed??

  Een 0-6 ruststand is mooi, maar wanneer doe je het goed in de tweede helft. Wil je kosten wat het kost doorrammen, rustig uitspelen en vooral heel blijven, of…… Vandaag konden wij geschiedenis schrijven. Waarschijnlijk alleen onze archivaris HvdP weet wanneer er voor het laatst dubbele (winst)cijfers zijn gehaald in een officiële wedstrijd van VVZ’49. De spelers waren duidelijk, zij gingen ervoor.

  Toch was de herstart niet best. Het was traag, slordig en moeizaam. Het tempo wilde er niet in. In minuut 58 het eerste wapenfeit van de tweede helft. Jip schoot na een goede aanval op de paal en de keeper. Even later schoot Thijmen Volmer op de lat. De tweede helft was al halverwege toen verzorger Charles ten velden moest. Cemal had in een verdedigende actie zijn neus geschonden. Het bloeden wilde niet echt stoppen, waarop Cemal gewisseld werd voor Bram Hanraads. Louis van Gaal had de gouden p*k met zijn wissels, maar toen Bram zijn eerste balcontact direct achter de doelman schoof, zag je hoofdtrainer Alemdar Kurt ook direct met de borst naar voren staan glunderen.0-7. Thijs Hanraads wilde zijn broer nadoen, maar schoot naast. De 0-8 was er werkelijk een “om in te lijsten”. Jip ontving de bal op het middenveld en kon ongehinderd een groene medespeler uitzoeken. Linkerkant vrij, rechterkant vrij, maar hij koos ervoor om de diepgaande Wessel Kraaijeveld weg te steken. De overijverige Wessel had weinig moeite om met zijn wervelende techniek de bal te controleren, goed te leggen en de uitstormende doelman met een geweldige voetbeweging te passeren.(Misschien ietsje overdreven, maar lekker goaltje Wessel…). In de laatste vijf minuten scoorde de gebroeders Hanraads allebei nog éénmaal. Eerst was het Thijs die na een mooie aanval voor zijn tegenstander kroop en enkele minuten voor het eindsignaal leek het eerst Roan te zijn die het 10e doelpunt zou scoren. Zijn inzet was echter te keren door de keeper, maar de rebound was voor Bram Hanraads.  De jongens gingen de tweede helft in om de tien op het scorebord te zetten.Als het al een doel was, was dit doel bereikt. Was het allemaal werkelijk zo florissant en wervelend?? Het antwoord is nee….Het was moeizaam combineren op dit hoge gras. Het was vooral de fitheid die ons de vele mogelijkheden bezorgden. Met vlagen genieten, maar ook af en toe niet.

  En OSO…?? Het was bewonderingswaardig dat zij probeerde te blijven voetballen, met de 52 (!!) jarige Reza Navazandeh voorop……respect.

  Volgende week mogen wij meer tegenstand verwachten. Sv Baarn won ook hun 1e wedstrijd met 3-1 van SVM. Zaterdag komen zij naar de Eemweg. Deze dag zal ook gebruikt worden om dit jubileumseizoen officieel af te trappen. Na afloop wordt de sfeer opgeleukt door een DJ.

  VVZ’49:

  Daan van der Vliet, Roan de Beer, Wessel Kraaijeveld, Tristan Schaap, Cemal Kurt (’67 Bram Hanraads), Matthijs Smit, Dylan Nava Marquez, Jip van Schadewijk, Thijmen Volmer, Floris Knigge (’45 Thijs Hanraads), Tim Schilder.

  Wissels: Hamse Khadar, Jarno Wijma, Tiego Tjeerdsma.