• Na een redelijke voorbereiding en een uitstekend bekertoernooi was het deze zaterdag de beurt om de competitie af te trappen. De Heeren van VVZ’49 moesten afreizen naar het Amerongse DVSA (Door Vriendschap Sterk Amerongen). En het zal dit seizoen vaker gebeuren. De Tom Tom moest namelijk gehanteerd worden “omdat niemand daar ooit geweest is”….. Het complex was knus, de kantine nog knusser. Het ontvangst was meer dan hartelijk. De kleedkamer werd opgezocht. DVSA had een “wisselvallige” voorbereiding gehad. Maar de voorzitter was positief. Vorig jaar een heel nieuw team gesmeed met allemaal jeugdspelers uit de JO23, inclusief een bevlogen staf. “Je ziet ze met de week beter worden”….aldus een trotse en vriendelijke voorzitter.

  De laatste minuten van een kolderieke voorwedstrijd werden met gefronste wenkbrauwen gevolgd, tot wij zelf aan de warming up konden beginnen. VVZ’49 moest klaar zijn voor de competitie start. Het moest vanaf minuut 1 gebeuren.

  De eerste minuten zijn altijd wat aftasten. Wat voor systeem speelt de tegenstander ?. Zetten ze veel druk? ….De bedoelingen van DVSA waren goed. Met veel energie werd de wedstrijd aangevangen en het werd ook al snel duidelijk dat het gevaar van DVSA van de rechtsbuiten (Ashley Vaartjes) moest komen. Gezegend met een waanzinnige snelheid en redelijke techniek.

  Snelle voorsprong gevraagd……en gekregen.

  VVZ’49 wilde een snelle voorsprong, en kreeg deze ook. Jip stuurde met een mooie steekbal Roan weg op de rechterkant. Met een strakke voorzet voor de goal langs leek de bal aan iedereen voorbij te gaan, totdat Rick Burgman met een uiterste krachtsinspanning de bal nog net voor de tweede paal binnen kon glijden, 0-1. Na 11 minuten had het ook zomaar gelijk kunnen staan. De eerder bewierookte rechtsbuiten sneed als een mes door de boter langs enkele VVZ-ers en kwam oog in oog met onze doelman te staan. Of het nou een schot was, of een voorzet, de bal verdween langs de verkeerde kant van de paal. De blauwhemden dachten later wel te scoren, maar dit maal gooide die vervloekte buitenspelregel roet in het eten. Het antwoord kwam direct van Rick. Een mooie solo eindigde op de achterlijn, de voorzet was misschien niet helemaal goed, maar de controle en het schot van Roan de Beer was uitstekend. Een verdediger dacht de bal nog uit de kruising te slaan, maar de bal was al over de lijn, 0-2. In de 17e minuut viel de 0-3 al (wie had dit ooit kunnen voorspellen??) Floris Knigge creeerde met een prima loopactie veel ruimte voor zichzelf, ontving de bal in kansrijke positie, maar was niet zelfzuchtig. Rick stond er veel beter voor en Rick betaalde dit vertrouwen ook uit middels een keurig doelpunt, 0-3. Hierna viel er eigenlijk niet zoveel te beleven op het “polyetheleene speelveld”. De regisseur van het sportpark zag de bui al hangen en trok de stekker uit het scorebord. Wij moesten de tijd en de scoren vanaf nu maar zelf bijhouden.  Cemal miste een grote kans. In plaats van de bal slim en simpel tegen de touwen te schieten, koos hij voor een vreemd en onmogelijk stiftje.  Wessel had zich al het eerste gedeelte van de wedstrijd “uit de naad” gelopen achter zijn snelle tegenstander, maar hij herstelde deze pikorde met een paar geweldige slidings. Met de gedachten al bij de thee (die niet geserveerd werd in ons etablissement, wij hadden schijnbaar alleen maar "logies"geboekt) mocht VVZ’49 nog een corner nemen. Rick slingerde de bal voor de goal langs precies op de kruin van Floris Knigge. De kopbal was loepzuiver en verdween in de kruising. Dat keeper en/of verdediger nog alle moeite deden om het lederen kleinood nog uit de kruising te ranselen siert de inzet, maar ook de onmacht van de thuisclub,0-4.

  Ontspannen aan de …….waterfles.

  Een 0-4 voorsprong bij de seizoens ouverture is een weelde. De ontspannen bespreking in de rust was hier het vervolg van. Onze assistent trainer vond dat Floris Knigge veel meer moest bewegen. “Nu kan er zelfs een duif op je schouder landen’”,  gaf hij als voorbeeld wat er kon gebeuren als je te veel stilstaat.  Alemdar herinnerde onze spitsen aan “de ketchup theorie”. Als je eenmaal een doelpuntje hebt gemaakt, volgen de volgende een stuk gemakkelijker. Onze Jip had echter liever Mayonaise.  Genoeg gelachen, de blik nu weer op de laatste 45 minuten.

  Bliksemstart episode 2

  VVZ’49 trapte af, liet het balletje lekker rond gaan en “schaakte” richting de goal van DVSA. Jip ontving de bal even buiten het strafschopgebied. Hij kon ongehinderd eens bekijken wat het met het vijfje zou gaan doen, en besloot misschien wel tot het meest verrassende. Een droge knal deed het lederen speeltuig achter de verbouwereerde keeper doen vallen. Zonder te juichen liep Jip lichtelijk arrogant weer richting de eigen helft. De felicitaties nam hij nog wel in ontvangst, maar “ je gaat toch niet juichen als je de 5-0 scoort? “, verklaarde hij na afloop.

  VVZ’49 zou freewheelend de tweede helft uitspelen. Een werkelijk schitterende bal van Tristan kwam bij Floris Knigge terecht. De controle was goed, de volley uitstekend. Een minuut of 5 later een soortgelijk doelpunt. Ditmaal stuurde Thijmen  Jip de diepte in. Jip verschalkte de keeper met gemak en scoorde de 0-7. Het ging allemaal zeer snel achter elkaar. De 0-8 werd maar amper door uw verslaggever waargenomen. Op het moment dat Cemal ook zijn tweede kans niet wist te benutten, werden de pennenstreken van de 0-7 nog op het kladblokje gekalkt. De doeltreffende rebound van Floris Knigge werden nog net vanuit de ooghoeken waargenomen,0-8.

  Vers bloed…..

  Ondertussen waren Matthijs en Danny binnen de lijnen gekomen voor Roan en Rick. Ook Bram Hanraads mocht nog een minuut of 22 meedoen. Jip zijn knieen waren tegen elkaar gebotst en mochten op de bank bijkomen. Danny kreeg nog een tweetal mogelijkheden, maar zijn teller bleef op 0 staan. In de laatste 5 minuten werd er nog maar liefst vier keer gescoord. Eerst scoorde Floris Knigge zijn 4e doelpunt, op aangeven van Cemal, en het 10e doelpunt werd (net als tegen OSO) door Bram Hanraads gescoord. Bram scoorde in de weinige speeltijd die hij binnen de lijnen kwam, ook nog zijn tweede van deze dag. Een perfecte voorzet van Floris Knigge werd simpel lijkend over de keeper gekopt.0-11.

  Smetje van deze dag….

  Volop tevredenheid natuurlijk als je in de eerste competitiewedstrijd elf keer scoort, maar ook wel een flink smetje als je in de laatste secondes van de wedstrijd toch nog moet capituleren. DVSA strafte de zelf gekweekte lakse houding van VVZ’49 af door Daan in de slotsecondes te verschalken.

  Wat is het waard…

  Met de 1-11 uitslag lieten wij een murw geslagen DVSA achter op hun eigen veldje. Het siert ze dat ze wel bleven voetballen. Geen wanklank op het veld en ook niet vanaf de zijlijn. Complimenten ook naar de scheidsrechter van vandaag. Dhr. te Lindert floot onopvallend, dus een prima wedstrijd. VVZ’49  rekende zich na afloop naar de koppositie, maar rekent zich ook nog niet rijk. “één Zwaluw maakt nog geen polonaise”….hoorde we na afloop.

  De nog steeds uiterst vriendelijke voorzitter feliciteerde ons en trakteerde ons op een drankje. Proost op deze mooie start van het seizoen.

  VVZ’49:

  Daan van der Vliet, Roan de Beer (’58 Danny Meerding) , Tim Schilder, Wessel Kraaijeveld, Tristan Schaap, Cemal Kurt, Thijmen Volmer (’78 Chris Rademaker) , Dylan Nava Marquez, Rick Burgman (’58 Matthijs Smit), Jip van Schadewijk (’68 Bram Hanraads) , Floris Knigge