VVZ ’49 JO12-1 – Eemdijk JO12-1 Vaste koers en lange neus
30 september 2017
Different cookie voor JO9-2
30 september 2017
Toon alles

VVZ ‘49 JO16-1 – VRC JO16-1 De bal het werk

Tien minuten deed het ontstekingsmechanisme erover. Toen ging het los. En goed ook. Met afstand het leukste potje tot nog toe, dit seizoen: VVZ – VRC. Kansen, kaarten, commotie en goals. Voor ieder wat wils, deze pot aan de Eemweg vanmorgen.

En het belangrijkste nog niet genoemd: goed voetbal. Gewoon de bal het werk laten doen, dat soort wijsheid werd waarheid vanmorgen. En dan is het goed toeven langs de lijn, zelfs met wat regen op de kop.

Pluim voor het hele team, maar allereerst voor de nieuwkomers van dit seizoen. Loper Jiddo, sloper Sam, de vandaag opbouwend weer sterke Güven en wederom uitstekend spelende Sven zorgden vandaag voor een flinke duit voetbalgenot in het VVZ-zakje.

De eerste helft vooral spannend en aanvankelijk gelijk opgaand. VVZ, dat het al snel heeft en móet hebben van het combinatiespel; VRC dat het vooral doet met hun gevaarlijke nummer 14. Het resulteert in kansen voor Mucahid (uit eigen balverovering), Dirk (lekkere voorzet Yassine) en Koen (fraaie draai om eigen as en laag, gepakt schot), maar ook tot uitbraken van VRC (hoofdrollen voor Marco, solide als altijd en Sam, die met kunst- en vliegwerk een eigen foutje op de doellijn ongedaan maakt). Opvallen doen aanvankelijk vooral de Dylan (meedogenloos scherp), Yannick (overzicht, snelheid, pass) en de linkerflank: het loopt soepel tussen Güven, Yassine en de behendige en dreigende Koen.

Vlak voor rust het voorlopige hoogtepunt in Yannicks vrije trap van eigen helft, schitterend voor de voeten van de attente, nét ingevallen Sven, die de bal behendig over de VRC-keeper tegen de binnenkant van de paal lift. Ook Koen komt nog een keer gevaarlijk door over links, maar kan met zijn verkeerde been uiteindelijk net het net niet vinden. Niet vaak is nul-nul zo’n feestje als vanmorgen voor rust.

Maar het valt in het niet bij wat we na de rust krijgen voorgeschoteld. Binnen 5 minuten een veelvoud aan kansen. En waar Muci, ijverig maar twee keer ongelukkig, het net niet weet te vinden doet Sven dat, na een juweel van een aanval na 2 minuten wel. Koen (!) wint zijn kopduel, brengt de bal bij Yannick, die de hoek opzoekt, zijn man uitspeelt en schitterend voortrekt. De attent ingelopen Sven hoeft een halve meter van de doellijn alleen nog zijn kop ertegen te planten: zjoeff, 1-0. En dat het dan 30 seconden later geen 1-1 staat, daar kun je alleen je keeper maar (weer) voor bedanken.

Het spel is voorgoed op de wagen. En waar het die eerste vijf minuten nog twee kanten op golft, trekt even later VVZ het voorgoed naar zich toe. De onvermijdbare 2-0 valt na een minuut flipperkast in het VRC-strafschopgebied. Uiteindelijk is het Dirk die zijn schoen doeltreffend tegen de bal krijgt en koel afrondt.

Een vies goed kwartier volgt. Tot oplopende frustratie van de VRC-mannen. Sams kleine tegenstander kan het voetballend niet meer belopen, merkt dat ook de fysieke compensatie (lees: duwen, trekken en schoppen) tekort schiet en schakelt dan over op verbaal geweld. Tegen de zin van de man in het zwart, die hem even later voor 10 minuten naar de kant stuurt. Dit zorgt voor een ware tsunami aan opgekropte emotie bij de VRC-mannen, die even later nog met z’n achten in het veld staan..

Gek genoeg lijken de Soesters daardoor meer ontregeld dan de Veenendalers. In deze periode van flink overtal is het van VVZ-kant stukken minder dreigend dan daarvoor. Sterker: de beste kans is voor VRC, maar zelfs een 1-op-1 is aan de opgefokte gasten niet besteed in deze fase.

Maar met deze kans én de teruggekeerde spelers is de hoop bij geel-blauw wel flink aangewakkerd. Van het grootste belang om wakker te blijven dus, in deze fase van de waarheid. En de waarheid blijkt even later vrij helder. VVZ is de baas, blijft de baas.

Oke, VRC raakt nog maar eens de paal en Marco mag nog een keer fraai zweven en pakken; aan de ander kant van het veld kloppen Yassine (laag schot gepakt) en Sven (schot buitenkant rechts net over de lat) alweer aan de deur. VVZ herstelt het overwicht en pakt tenslotte door met goals van wederom (attente rebound op schot van Yassine, 3-0) Dirk en (penalty na neerleggen Dirk, 4-0) Yannick.

Zeker geen koekenbakkers, de jongens van VRC. Vorige week nog gewonnen van DOVO. Maar vandaag gewoon een maatje te klein. Verloren van een prima voetballend collectief en een bal die gewillig het goede werk deed. Dit vaatje koesteren en er nog maar veel uit tappen dit seizoen, mannen.

Proost.