• Onze competitie telt 2 koplopers, de rest is voor het kampioenschap uitgeschakeld. Vorige week kregen wij verdiend klop van de Koninklijke HFC (4-1) .Een zeer krappe selectie (12 man) werkte niet mee aan een goed resultaat tegen de virtuele koploper. De derde helft was wel gezellig, en toen wij vertrokken, beloofden wij deze zaterdag wat meer ons best te doen, als de "echte" koploper TOG (1 punt meer, maar ook twee wedstrijden meer) richting Soest zou afreizen.

  Toen, halverwege November, bungelde TOG nog ergens onderin, maar tegen ons behaalden zij een 6-3 overwinning, welke schijnbaar de start van hun opmars betekende. Wij voelde ons toen beet genomen. Een gelijkwaardige wedstrijd werd toen omgekeerd door een tweetal spelers, welke "zomaar" kwamen aanlopen. Beren sterk, en met een genadig schot, deden toen de nrs. 12 en 17 ons de das om. Vandaag hadden wij iets recht te zetten, maar ja, het zijn wel de koplopers.

  Zaterdag 12 mei ,sportpark Zonnegloren, aftrap 15.00. VVZ’49 45+1 ?? TOG 45+1. Een wedstrijd onderin de krochten van de kelderklasse. Puur voetbal, zoals het ooit is uitgevonden. Niks geen poespas en of hulpmiddelen, gewoon voetbal.

  Hoe anders was het op hetzelfde moment, maar dan 75 kilometer richting het westen. In het Excelsior stadion vond om 15.00 uur de wedstrijd van de toekomst plaats. Een testwedstrijd met geheel nieuwe regels en hulpmiddelen. We noemen een video ref., Selfpass , intrap of indribble , zuivere speeltijd (2x30 min.) , doorwisselen en shoot outs i.p.v. penalty’s bij gelijke stand. Heel leuk en aardig, maar voetbal moet vooral voetbal blijven. Wat moet een Hartzmann als hij niet meer mag ingooien?? En van een Selfpass of indribble raken wij alleen maar in de war. Een rustmomentje bij een vrije trap of ingooi is toch heerlijk? Doorwisselen doen wij ook allang. Allemaal niet echt voor ons weggelegd, al zal het voor de toekomst van het echte betaalde voetbal wel een vruchtbare test geweest zijn. Genoeg over de toekomst, terug naar het heden.

  Veldje 3 aan de Eemweg dus. De koploper op bezoek, en zelf "maar" 13 man op papier. De helft van het technisch Hart ontbrak, de andere helft wist niet waarom. Evert P moest het vandaag dus alleen doen. Verder geen Martin , Ben , Sjoerd , Ruud , Evert H en Wout dus. Evert P. had niet veel smeken, maar de basis elf was er wel ééntje om de vingers bij af te likken. Veel sterker kon niet.

  En sterk was het. We stonden achterin als een huis, het middenveld onderschepte veel, zeg maar heel veel, en de aanval kwam wat laat op stoom, maar toen het los was, was het echt los. VVZ had de eerste kans (Danny) , de tweede kans (Victor), ook de derde (wederom Danny) , zelfs de 4e (Daniel), en nog een drietal mogelijkheden (Bert en Gerjan 2 x) voordat TOG voor het eerst voor de neus van Robert Jan verscheen. Pas bij de tweede inzet wist Robert Jan de bal tot corner te verwerken. Enkele tellen later was het dan toch raak, maar niet voor TOG. Danny wist dan toch eindelijk het ijs te breken,1-0. Het was de 33e minuut. VVZ op voorsprong, maar nog nergens gerust op. Enkele tellen later zagen wij in onze ooghoeken namelijk de "boosdoeners" van een half jaar geleden aan komen lopen. De toenmalige nummer 12 en 17 stonden langs de lijn (naast de op een stoel zittende, oudste supporter uit onze competitie)  in het zonnetje te chillen, samen met een "Tonny Vilhena" achtige jongeman. Zij moesten dus de tweede helft wederom de wedstrijd doen keren. De gemiste kansen uit de eerste helft konden ons wel eens lelijk opbreken, zo bedachten wij ons onder het genot van het bakkie thee van Ries. De eerste helft stonden wij zeer goed, de tweede helft zou misschien nog wel beter moeten.

  De tweede helft werd aangegaan. TOG mocht het spel maken. Wij moesten vanuit een gesloten verdediging zien of wij in de omschakeling konden toeslaan, zonder TOG ook maar één kans te gunnen. En zo geschiedde. Mark buffelde en coachte alsof zijn leven er vanaf hing. Hans B. maakte wederom de gevaarlijkste aanvaller onschadelijk. Wim (eigenlijk zonder tegenstander) bleef tactisch goed lopen en wist het gevaar ,wat zijn kant op kwam, te neutraliseren. Daniel sleepte en sleurde  samen met Gerjan over het middenveld, en voorin vlogen Danny en Victor achter elke bal aan.

  Zoals gezegd, het stond als een huis. In de 7e minuut een onderbroken aanval van TOG, balletje diep, en keurig uitgespeeld door Danny en Daniel. Daniel prikte de 2-0 binnen. TOG heeft nog geen kans gehad, ook niet toen Danny de 3-0 binnen schoot. Enkele hoge ballen kwamen niet aan,of waren een prooi voor Robert Jan. Een voorzet van TOG werd, nadat deze twee keer bovenop de lat gestuiterd heeft, weggewerkt door Hans B. Wederom een afstandsschot in de handen van Robert Jan, maar in de 67e minuut toch wel de genadeklap. Een corner van Gunther werd feilloos binnen gekopt door Daniel,4-0. Ondertussen werd het er bij TOG niet vriendelijker op. Veelal scheldend op elkaar, straalde zij uit dat het plezier (wat dit spelletje toch hoort voort te brengen) , ver te zoeken was. Vooral "baardmans" (in November ook al een zuigertje) bleek een slechte verliezer. De druk van TOG werd groter. Zij gingen achterin 1 op 1 spelen, maar VVZ verblikte of verbloosde niet. Een enkel afstandsschot kwam niet eens op de goal. 12 minuten voor de biertijd gooide Danny alle TOG illusies aan diggelen. Één op één met hun oudste (??) speler wist hij het sprintduel te winnen, en ook de keeper deed niet veel moeite meer om de bal te keren,5-0. Enkele minuten later leek het duel te ontaarden in een minder vriendelijke variant. Een schotje, gekraakt door Wim, rolde richting Robert Jan. Zichzelf op de bal stortend, nam hij even de tijd, toen "baardmans" nog wel even dacht dat hij deze bal ook wel kon halen. Het enige wat geraakt werd, was het hoofd van de VVZ goalie. VVZ beantwoorde deze actie met gewoon nog een doelpunt. 8 minuten voor tijd schoot Danny zijn 4e, en VVZ’s 6e binnen. TOG kreeg nog één grote kans. Een ferm afstandsschot werd door menigeen al geteld, maar Robert Jan wist de o zo heilige "nul" op het scorebord te houden. De Amsterdammers dropen gedesillusioneerd af. TOG geen kampioenschap voor hun. Het is de Kon. HFC ook meer gegund.

  Het was even geleden. In de 1e wedstrijd wisten wij de nul te houden, en nu, in wedstrijd 18 is het wederom gelukt. En dat tegen de koploper. Mede door de andere uitslagen (waaronder verschillende, wenkbrouwfronsende 3-0 notities) zijn wij twee plekken gestegen. Op basis van ons betere doelsaldo staan wij nu 5e,en zijn wij Aalsmeer en AFC op de ranglijst voorbij.

  Onder het genot van een biertje (en een colaatje voor de oudste supporter van onze competitie) begon het besef van onze prestatie langzaamaan tot ons te komen. Het was goed toeven in het zonnetje. De oudste supporter van de competitie nam afscheid met de woorden : "Mannen, tot volgend jaar. Als jullie dan tenminste nog leven". TOG best leuk volk, die Amsterdammers.

   

  VVZ’49 45+1

  Robert Jan.

  Wim , Mark , Hans H.( ’45 Evert P.) , Hans B.

  Haijo (’84 Bert)  , Gerjan (’74 Hans H)  , Daniel , Bert (’38 Gunther).

  Victor , Danny.