•  

  Komende weken is het de bedoeling om zo nu en dan de selectie en wat daar omheen gebeurt eens van een andere kant te belichten.

   

  We beginnen met een stukje over een ontwikkeling waar we recentelijk nog niet aan gedacht zouden hebben hierover te moeten en kunnen schrijven.

  Het betreft de grote hoeveelheid jeugdige spelers die in de bekencompetitie hun opwachting gemaakt hebben. En... dat deden ze niet eens onverdienstelijk. Reden te meer om met complimenten te strooien, voor de spelers die het toch maar bereiken, de trainers die de mannen opgeleid hebben en de trainer van VVZ '49 1 die ze gewoon opstelt. Iets wat Henk van Asch ooit deed met talenten als Jordy Brouwer, Ruben de Goede en Alemdar Kurt. ( en nog vele anderen)

   

  Jongste debutant ooit

  Door het ongelooflijk grote aantal geblesseerde spelers waar trainer John van Loen mee te dealen heeft moest er een beroep gedaan worden op spelers uit het tweede en op spelers uit de JO19-1 en 1x zelfs uit de JO19-2. Voor de oudere lezers, de A1 en A2.

  Oke, Matthijs van Nunen, Kalle Wijnans en Jurgen Voskuil zijn dan al even 18, met Tristan Schaap, Thijs Westerveld, Tim Schilder en Wouter de Vries zijn er 4 jongens die hun 18de verjaardag nog in het verschiet hebben en een drietal jongens, Jip van Schadewijk, Tiego Tjeerdsma en Guus Parinussa moeten zelfs nog 17 worden.

  Jip van Schadewijk en Tiego Tjeerdsma mochten op 11 september uit bij DVSU voor het eerst binnen de lijnen staan tijdens een wedstrijd van het eerste.

  Jip van Schadewijk kwam met zijn 16 jaar en 358 dagen danwel nog meer dan 200 dagen tekort om als jongste debutant ooit door het leven te gaan. Hij staat toch wel mooi op een derde plaats.

  Voor de top 2 van de lijst moeten we een klein en een groot stuk terug in de tijd.

  Nummer 2 is Peter van de Neut, die met 16 jaar en 225 dagen op 11 mei 1985 tegen Terschuurse Boys mocht opdraven en.... tegelijk historie schreef door gelijk 3 keer te scoren. Degene die dachten dat VVZ’49 een speler in zijn gelederen had waar men jaren plezier van kon hebben, kwamen bedrogen uit. Al vrij snel na zijn debuut besloot Peter te gaan basketballen bij Red Stars.

  Jarenlang bleef Peter de jongste debutant, totdat op 27 augustus 2018 Luuk Ouderdorp uit bij Maarssen in het veld kwam. Luuk imag zich met zijn 16 jaar en 152 dagen trots de jongste debutant van VVZ ’49 1 noemen.

  Zie boven een foto van Luuk in de thuiswedstrijd tegen DOSC op 2 februari 2019 

   

  Jongste keeper ooit

  Daar waar met zekerheid na te zoeken is dat Luuk Ouderdorp Peter van de Neut van de troon gestoten heeft, is dit bij de keepers betreft niet te zeggen wie de jongste keeper ooit was. Het kan maar zo Wim van der Pol of Marc Brouwer zijn geweest. Beiden waren 18 toen ze de keepershandschoenen in 1 aan mochten trekken. Zoekwerk naar dat feit is echter niet meer nodig, de jongste keeper is sinds deze maand Tiego Tjeerdsma.

  Met zijn 16 jaar en 278 dagen mag Tiego zich sinds de wedstrijd tegen DVSU van 11 september de jongste keeper noemen die het doel verdedigd heeft van het eerste.

   

  Eerste speler uit een derde generatie eerste elftal spelers.

  Al eerder werd Tristan Schaap genoemd. Hoewel Tristan met zijn 17 jaar en 99 dagen natuurlijk te kort komt om in de buurt te komen bij de jongste debutant, is het debuut van Tristan wel op een andere manier een opmerkelijke gebeurtenis geweest.

  Tristan is namelijk de eerste speler waarvan zowel Opa, Vader en nu dus ook Zoon in het eerste heeft gestaan. Opa Ton Schaap scoorde er in de seizoen tussen 1962 en 1975 driftig op los, en vader Gijs was in de jaren 1985 tot en met 2011 een ware plaag voor elke verdediging.

   

   

  Disclaimer.

  Bovenstaande is gebaseerd op het bekende archief. Bij eventuele omissies graag contact opnemen met Henk van der Pol ( henkvanderpol@outlook.com )