• Trainer O16-1 Saban Aksit: ‘De club heeft een mooie kans met deze lichting’

  6 okt 2022 Gijs Schaap
 • Saban Aksit (53) is sinds deze zomer jeugdtrainer bij VVZ ’49. Het is een volgende stap voor de trainer die een rijk CV aan mooie clubs kan overleggen. De lokroep vanaf de Eemweg kwam op een goed moment. ,,Ik was weer toe aan een club in mijn eigen dorp. Met een goede groep werken en op de fiets naar de training. Ideaal.”

  Het voetballeven van Saban Aksit begon bij SEC. Daar kwam hij terecht door de goede bedoelingen van een collega van Aksit senior. ,,Ik kwam met mijn familie op 31 december 1978 vanuit Turkije naar Nederland. Die collega van mijn vader zag mij voetballen op een pleintje en regelde dat ik lid werd van SEC. Het ging allemaal buiten mij om. Een oudere man kwam mij ophalen, hij had alles geregeld en daar ging ik naar de Bosstraat.”

  Integreren

  Voor Saban was de kennismaking met het Soester voetbal een perfect moment om te integreren. ,,Op school had ik amper contact met mijn klasgenootjes, maar toen zij zagen dat ik bij SEC wel aardig kon voetballen was er direct contact. Zo leerde ik ook Nederlands praten. Ik hoorde er opeens bij. In die eerste jaren moest ik wennen aan het echte voetbal op een veld. Ik wist niet eens wat buitenspel was. Het ging snel toen Jos van Rouwendaal in de C-1 mijn trainer werd. Op mijn 15de stond ik in SEC 1. Daar werd ik kampioen en promoveerden we naar de derde klasse. Dat was toen een stuk hoger dan de huidige derde klasse. We speelden fantastische derby’s tegen SO Soest met meer dan duizend mensen langs de lijn.”

  De technicus werd al snel opgemerkt door andere clubs en de belangstelling werd concreet. ,,Ik heb voor FC Utrecht en Wageningen gevoetbald en later nog voor Spakenburg, Hoogland, Baarn en Victoria. Op late leeftijd ben ik zelfs nog even teruggekeerd bij SEC.”

  Ajax

  Ondertussen was er ook het verhaal van de appel die niet ver van de boom viel. Zoon Nuri-Emre maakte indruk bij de allerjongste jeugd van SO Soest en ook bij de jongste Aksit hing een club aan de lijn. Niet zomaar een club. ,,Nuri ging bij Ajax voetballen. Mooie en leerzame tijd gehad. Hij heeft inmiddels al een aantal clubs gehad en ook de harde lessen van het profvoetbal ondervonden. Inmiddels voetbalt hij met plezier bij Fortuna Sittard.”

  Dat Saban trainer zou worden was niet meer dan vanzelfsprekend. In het veld was hij al een verlengstuk van zijn eigen oefenmeester en nu zet hij als coach en trainer de lijn uit. Hij was trainer bij SEC, SO Soest, Victoria, Quick Amersfoort, Hoogland en Spakenburg en had de leiding over zowel jeugd als senioren.

  Precies op tijd

  ,,Tot vorig seizoen was ik trainer van de JO19-1 van Spakenburg. Maar die leeftijdsgroep had ik inmiddels wel gezien. Jongens die te gemakkelijk afbellen, dat is niet leuk meer. Had ik ook aangegeven bij de club. Spakenburg wilde mij wel houden en stelde een ander jeugdteam voor totdat Antonio van den Hengel namens VVZ belde. Hans Renes had hem getipt en het telefoontje kwam precies op tijd. Ik had al verhalen gehoord over de aanstaande O16-1 van VVZ en ik wilde die uitdaging wel aangaan. Na een gesprek met Antonio en Aart Bosman waren we eruit.”

  Het verhaal van VVZ spreekt Saban aan en in het team dat hij onder zijn hoede heeft zit genoeg potentie. ,,Het gaat er vooral om dat ik die jongens tactisch wat bijbreng daar kunnen ze in groeien. Fysiek moeten ze de komende twee jaar sterker worden en dan kunnen ze doorgroeien in deze vereniging. Ik kan zo zes, zeven namen noemen van jongens waarvan ik nu al zie dat die een mooie voetbaltoekomst hebben. VVZ is ooit groot geworden met een talentvol team uit eigen jeugd. Die kans heeft de club nu weer.”