• TJC Bovenbouw John de Graaf wil trainers ontwikkelen en verbeteren

  23 aug 2022 Gijs Schaap
 • ‘Geef deze club een paar jaar de tijd’

  ,,Noem mij maar een romanticus, maar ik vind het een mooi idee en een ambitieus streven om met je eigen mensen zo hoog mogelijk te voetballen.” John de Graaf (51) is een gedreven voetbalman, lid van de technische commissie en verantwoordelijk voor de bovenbouw jeugd bij VVZ’49. Hij ziet voldoende kansen bij de club. ,,De tijd is rijp om een groen beleid bij de club voor elkaar te krijgen…”

  Baarn
  John de Graaf is zeven jaar actief bij VVZ’49. Hij heeft verschillende functies gehad bij de club die inmiddels ook een beetje als ‘zijn club’ voelt. VVZ is niet zijn eerste liefde geeft John toe. ,,Ik heb Baarn diep in mijn hart zitten. Als keeper jarenlang gevoetbald bij Limvio dat vervolgens met Baarn fuseerde tot Greenstars. Daarna, wegens verhuizing, gevoetbald in Friesland, onder meer bij DIO Oosterwolde. Vervolgens kwam ik weer terug in en bij Baarn.”

  Bij Baarn start John zijn trainersloopbaan. ,,Ik stopte op mijn 40ste met actief voetballen en werd trainer bij het tweede. Daarna ben ik twee jaar trainer geweest bij Nederhorst A-1 en vervolgens twee jaar hoofdtrainer bij Olympia in Hilversum.”

  Spelers beter maken
  Na het hoofdtrainerschap van de Hilversumse club koos John voor het trainerschap van de O19 van VVZ’49. Een opmerkelijke stap terug? Van een eerste team naar een jeugdteam? John ziet dat anders. ,,Een trainer moet zich verplaatsen in de keuzes die hij maakt. Ik werk bij defensie als sportinstructeur. Een adjudant vertelde mij ooit dat hij werkte als bondscoach van het Engelse korfbalteam. Die ploeg was derde geworden op het WK. Hij ging toch een niveau terug. Hij vertelde dat hij de motivatie had om als trainer zijn grenzen te verleggen en spelers beter te maken. Zo zie ik dat ook. Dat was voor mij de reden om zeven jaar geleden bij VVZ binnen te stappen.”

  Na drie jaar O19 ging John met vrijwel hetzelfde team over naar de senioren. ,,Wij werden het tweede elftal. Het tweede heeft er in die periode een beetje bijgehangen. Daar kwam dan ook nog eens de coronaperiode overheen. In het tweede coronajaar hebben we maar vier wedstrijden gespeeld. Net in een periode dat we de ploeg weer aardig op de rails kregen. Ik had mijn keuze gemaakt en wilde stoppen met het team. Na vijf jaar was het tijd voor een ander gezicht voor de groep. Teus Verwoerd heeft het overgenomen. Antonio van den Hengel had veel tijd gestoken in het verbeteren van de faciliteiten en organisatie van het tweede. De ploeg heeft het opgepakt en een goed seizoen gedraaid.”


  Behouden voor VVZ
  Na zijn trainerschap bij het tweede ging John om zich heen kijken. Contacten genoeg in de voetbalwereld. Maar de leiding van VVZ wilde de trainer koste wat kost behouden voor de club. ,,Ha, ha, Aart Bosman en Antonio vonden dat ik niet weg mocht. Zo ben ik dus vorig jaar gestart als technisch jeugdcoördinator (TJC) voor de bovenbouw. Piet Hoogendoorn deed hiervoor het technische beleid voor de volledige jeugd, nu hebben we dat gesplitst in onder- en bovenbouw.”

  John leert dagelijks in de belangrijke functie. Hij vertelt: ,,Ik volg de KNVB-cursus Hoofd Opleiding. Dat geeft inzicht en duidelijkheid. Vorig jaar was het veel ad hoc. Spelers regelen, elftallen compleet maken, trainers begeleiden. Dat wil ik het komende seizoen anders doen. Hoe? Nou door meer persoonlijke aanpak voor elke jeugdtrainer. Elke twee weken pak ik twee trainers op. Wat kunnen ze en waar kunnen ze beter in worden? Zo ontwikkelen en verbeteren we de kwaliteit van de trainingen.”

  Beleidsplan
  Het moet en kan beter bij VVZ’49 is de overtuiging van John. ,,Ik ben bezig, ook vanwege mijn proeve van bekwaamheid, met een beleidsplan en dat moet een plan zijn dat bij VVZ past. We kunnen ook op internet kijken en een plan van een andere club overnemen en de clubnaam alleen aanpassen, maar zo werkt het niet. Wat is het VVZ-DNA, waar willen we voor staan? Wat is VVZ op voetbaltechnisch en tactisch gebied? Niet in systemen denken, maar meer van ‘hoe reageert een team bij balverlies’ en ‘wat doen we bij balbezit’. Herkenbaar voetbal. Het systeem, we kiezen voor een x-aantal spelprincipes, laten we aan de trainers. Begin september gaan we met de technische commissie en het bestuur om de tafel zitten. Het is belangrijk dat iedereen meegaat, dat er draagvlak is binnen de hele vereniging.”

  Tijd nodig
  De hele vereniging moet er achter staan. Dat is het credo van John. ,,Toen ik hier net als trainer binnenkwam waren de jongens uit de ploeg die ik trainde totaal niet geïnteresseerd in het eerste elftal. De binding was zoek omdat er te veel jongens van buiten de club in het hoogste elftal speelden. Gelukkig komt daar verandering in. Juist nu is de tijd rijp om van het eerste een echt VVZ-elftal te maken. Dat zo’n team succesvol kan worden en misschien in de derde of zelfs in de tweede klasse kan komen, dat heeft echt tijd nodig. We gaan met elkaar deze weg in en dat mag wat mij betreft wel vier of vijf jaar duren.”

  Die middellange termijn is ook de reden dat John zich voor een aantal jaar heeft gecommitteerd aan VVZ. ,,Ik heb een contract voor drie jaar en de insteek is om minimaal vijf jaar vol te maken. Ik zeg je eerlijk, ik had dit seizoen ook trainer van Eemdijk 2 kunnen worden. Het veld van de ‘Diekers’ is op 200 meter van mijn huis. Maar ik kies juist voor VVZ omdat het verhaal mij aanspreekt en de uitdaging aantrekkelijk is.”

  Groene toekomst
  John ziet de toekomst van de club rooskleurig in. ,,We hebben in de O16 een goede groep. Als vereniging moeten we er ons voor inzetten om de club aantrekkelijk te houden voor die gasten. Investeren in faciliteiten zodat ze weten dat ze de stap naar een hoge divisie op termijn ook bij VVZ kunnen maken. Daar moeten we beleid op maken. Maar let wel: het is niet John de Graaf die dat gaat bepalen, het is een beleid dat bij VVZ moet passen en waar ieder op zijn of haar manier aan meewerkt. VVZ’49 is een mooie club en met een groen beleid gaan we de toekomst in.”