• Soester Courant: VVZ-talenten staan te trappelen voor derby tegen ‘t Vliegdorp

  19 nov 2023 Robert Jan Boers
 • Foto: VVZ'ers Rick Burgman (links) en Cemal Kurt kijken uit naar de derby tegen 't Vliegdorp.

  Foto van Jaap van den Broek

  Ze zaten bij elkaar op de middelbare school, speelden drie seizoenen samen in de jeugd en zijn dit seizoen niet meer weg te denken uit de basisopstelling van VVZ’49. Cemal Kurt en Rick Burgman zijn pas 16-jaar oud en staan te trappelen om zaterdag de derby tegen ‘t Vliegdorp te spelen. ,,Je voelt aan alles dat dit een speciale wedstrijd is.”

  door Peter Pos

  Het eerste team van VVZ’49 had afgelopen zaterdag geen wedstrijd, dus voetbalden Cemal Kurt en Rick Burgman weer eens mee met hun vrienden in de JO18. Hoe leuk dat ook is, de twee zijn in korte tijd uitgegroeid tot vaste waarden in de hoofdmacht.
  ,,Ik maakte mijn debuut vorig seizoen in de uitwedstrijd tegen ‘t Vliegdorp’’, opent Cemal het gesprek. ,,In de return was ik er ook bij, dus nu wordt het alweer de derde keer dat ik tegen ze speel.”
  ,,De eerste keer dat ik mee mocht doen in het eerste was in de voorlaatste wedstrijd van het vorige seizoen’’, haakt Rick in. ,,Daarna ben ik erbij gebleven. Ik ben goed opgevangen door de jongens van het eerste, maar dat het zo snel zou gaan, dat had ik niet verwacht.”

  Voor mij was het wel prettig dat Cemal al bij het eerste zat. In het begin zocht ik hem vaak op

  WENNEN

  De twee hadden even tijd nodig om te wennen aan het seniorenvoetbal. Cemal: ,,In het begin was ik best wel zenuwachtig. Het was voor mij een grote stap en ik was toen ook nog maar 15 jaar oud. Van Kylian Boers heb ik veel geleerd. In de jeugd was ik nergens bang voor, maar bij de senioren hield ik me in en toonde ik te veel respect.”
  ,,Nu weet ik dat leeftijd niet telt bij de senioren. Je moet er gewoon vol in gaan. In de jeugd heb ik overal gespeeld. In het eerste sta ik vooral centraal achterin. Dat is een mooie positie.”
  ,,Voor mij was het wel prettig dat Cemal al bij het eerste zat’’, zegt Rick. ,,In het begin zocht ik hem vaak op. Van mezelf ben ik niet zo brutaal, dan is het wel prettig dat je goed opgevangen wordt. Op het veld heb ik daar weer geen last van. Net als in de jeugd moet je als aanvaller gewoon je acties maken. Ik sta al op zes goals.”

  "Nu zijn we al met vijf jongens die in de jeugd met elkaar gevoetbald hebben"

  MIJN CLUB

  Cemal speelt al zijn hele leven bij VVZ, terwijl Rick pas later de overstap maakte van Baarn. ,,Ons team viel uit elkaar en vanuit Baarn ben ik zo op de fiets bij VVZ. Ondertussen is VVZ echt mijn club geworden.’’ Cemal: ,,Het mooie is dat Sven van de Munt, die bij zijn debuut meteen scoorde, Niek Steenman en Jens van Velzen ook al regelmatig bij het eerste zitten. Nu zijn we al met vijf jongens die in de jeugd met elkaar gevoetbald hebben. Hopelijk zitten zij er zaterdag ook bij, dan speel ik echt met een glimlach op mijn gezicht.”

  VVZ begon het seizoen uitstekend met een paar goede overwinningen, maar de laatste weken ging het minder. Cemal: ,,We hebben twee slechte wedstrijden achter de rug, dus tegen ’t Vliegdorp moeten we echt drie punten pakken.”

  BIJZONDERE WEDSTRIJD

  ,,Vorig jaar stond nog ik te kijken toen VVZ en ’t Vliegdorp tegen elkaar voetbalden en voelde je aan alles dat het een bijzondere wedstrijd is’’, zegt Rick tot besluit. ,,Nu gaat het ook nog eens echt ergens om. Als zij winnen dan wordt het gat wel heel groot, terwijl als wij ze verslaan, dan is alles weer mogelijk.”

  Zaterdag 25 november om 15:00 uur

  VVZ’49 en ‘t Vliegdorp ontmoetten elkaar vorig seizoen al twee keer, toen nog in de vierde klasse. De Soesters kenden een slechte en de Soesterbergers juist een vliegende start. Dat was op 29 oktober vorig jaar ook in de uitslag van het duel aan de Kerklaan te zien: 3-0 voor ‘t Vliegdorp. Op Sportpark Zonnegloren namen de groen-witten op 18 april van dit jaar revanche op de geel-zwarten: 3-2. Beide teams degradeerden.
  In de vijfde klasse doen beide ploegen nu betere zaken.

  VVZ’49 staat onder leiding van Alemdar Kurt, ‘t Vliegdorp heeft René Ribberink als trainer.
  De volgende gemeentelijke derby VVZ’49-’t Vliegdorp is op zaterdag 25 november. Om 15.00 uur klinkt op Sportpark Zonnegloren het beginsignaal.