• Foto: Saddy de Koning loopt juichend weg nadat hij zaterdag de gelijkmaker heeft gescoord. Het bleek zijn 180e en laatste doelpunt. Na deze wedstrijd stopte hij met selectievoetbal.

   

  Afgelopen zaterdag speelde op een achterafveldje in Amsterdam Saddy de Koning zijn laatste wedstrijd voor de hoofdmacht van VVZ’49.

  Uiteraard scorend, want als je spits bent, is dat waar je voor in het veld staat. Tekenend was misschien ook wel dat het de enige keer was dat zowel Saddy als VVZ’49 gevaarlijk voor de goal van de tegenstander kwam.

  En dat Saddy een zeldzaam goede spits is, mag algemeen bekend zijn. Want op welk niveau we ook speelde, 3de, 2de of 1ste klasse, het opstellen van Saddy was bijna een garantie voor goals

   Saddy maakte zijn doelpunt debuut op 5 april 2003. Sommige van zijn huidige ploeggenoten waren toen amper de luiers ontgroeid en sommigen waren nog niet eens geboren. De keeper van Candia ’66 uit Rhenen mocht als eerste twee richting het doelnet om de bal weer richting middenstip te schieten. Een actie die hierna nog 178 keer herhaald zou worden.

  In de begin jaren een tandem vormen met zijn broer Rick en soms met zijn neef Stephan, maar eigenlijk altijd zoals het een spits betaamd onverstoorbaar voor eigen succes gaan. Want dat hoort bij spitsen, gaan voor succes als het kan en soms ook als het niet kan, om dan tot veler verrassing toch het net te vinden.

   Saddy kwam als geroepen bij de selectie. Spits Marcel van Essen (goed voor 120 doelpunten in 6 seizoenen) was richting de Zebra’s gegaan en trainer Ronald Heerschop kon naast Gijs Schaap wel een doelpuntenmaker erbij gebruiken.  En daarmee begon een tijdperk waar Saddy de ene na de andere goal op zijn conto schreef.

   Het zouden er ongetwijfeld een stuk meer zijn geweest als Saddy in zijn eerste jaren bij de selectie niet Gijs Schaap voor zich gehad zou hebben. Want je hebt best pech als je als spits de topscoorder aller tijde voor je hebt staan.  Het was dan ook niet verwonderlijk dat op het moment dat het vizier van Gijs wat minder scherp ging staan, Saddy werd topscoorder in de seizoenen 2008- 2009 en 2010 – 2011 met respectievelijk 29 en 25 doelpunten en kwam daardoor in het vizier van Hoofdklasser Sparta Nijkerk waar hij een jaartje aan de top van het amateurvoetbal mocht ruiken.  Een uitstapje voor 1 seizoen en na een jaartje VVZ’49, was de lokroep van René Ribberink te groot en schoot Saddy in 2 seizoenen bijna persoonlijk SEC een klasse omhoog.

  Uiteindelijk bleef het verblijf aan de Bosstraat beperkt tot 2 seizoenen, waardoor Saddy de draad aan de Eemweg weer oppikte en gewoon doorging waar hij gebleven was. Namelijk topscoorder van het eerste zijn.

  Na de seizoenen 15- 16 (23 st.), 16-17 (17 st.), 18-19 (18 st.) 19-20 (13 st.) en 21 – 22 (8 st.)   stond de naam van Saddy gewoon weer bovenaan de lijst.

   Uiteindelijk is Saddy blijven steken op 180 doelpunten in 17 seizoenen.  Achter Gijs Schaap (233 st) en voor zijn vriend Hidde Reitsma (121 st)

   Met het stoppen van Saddy is er naast het stoppen van de nummer 2 topscoorder allertijden, ook de laatste van een gouden generatie gestopt.  Een generatie die ruim 20 jaar de VVZ-ers heeft laten genieten. Met kampioenschappen, heerlijke wedstrijden, mooie persoonlijke acties, onwaarschijnlijke doelpunten hebben zij ons vanaf het einde van de vorige eeuw trots gemaakt op onze club en op ons eerste.

  Saddy was onderdeel van elftallen waar in de loop van de jaren echte VVZ-ers als Hidde Reitsma, Gijs Schaap, Wobbe Jan Reitsma, Ruben de Goede, Mark Brouwer, Bas van Doorn, Jordi Brouwer, Alemdar Kurt, Bjorn Frolich, Joel Bade, Luca Bade, Jefta van den Broek en Max van Wakeren allemaal in opgesteld waren.

  Jongens die allemaal anders waren, maar allemaal één ding gemeen hadden, het waren onze VVZ-jongens die ons hebben laten genieten.

   Al die mooie spelers zijn helaas niet meer te bewonderen, en bijna alsof het zo moet horen mogen/ moeten we in de kelder van het amateurvoetbal weer opnieuw gaan beginnen. Bouwen aan mooie jaren, mooie elftallen en hopen dat we weer mogen gaan genieten van spelers als Saddy.

   Saddy en al die andere spelers, namens alle toeschouwers die jullie hebben laten genieten, bedankt.

   Henk van der Pol

  14-06-2022