• Ruben de Goede: ‘Beleid maken om eigen spelers in het eerste te krijgen’

  29 nov 2022 Gijs Schaap
 • Ruben de Goede (44) is een van ‘de Gouden Lichting’ van VVZ 1 eind jaren negentig. Een groep spelers, geboren in 1978/79, die vanaf de jongste jeugd met elkaar voetbalt en vervolgens het hart van het eerste elftal vormt. Zo ziet het ideaalbeeld van een amateurclub er toch uit? Want die lichting met spelers als Jordi Brouwer, Hidde Reitsma, Gijs Schaap, Alemdar Kurt en Bas van Doorn stond op de drempel van de hoofdklasse. Ruben de Goede was de aanvoerder van die groep.

  Voor Ruben volgde een tocht langs de mooiste velden van Nederland. Hij voetbalde elf jaar op het hoogste niveau voor Sparta Nijkerk, Spakenburg en vv Bennekom om vervolgens in de zomer van 2011 definitief terug te komen op de plek waar het begin jaren tachtig allemaal begon: de Eemweg in Soest.

  Een leven vol met voetbal dat startte in het begin van de jaren tachtig. ,,Ik zal 5 of 6 geweest zijn”, herinnert Ruben zich. Mijn eerste voetbalherinnering? We speelden bij Roda in Leusden en ik kreeg een bal in mijn maag. Dat was wel even huilen. Ik denk dat ik in de F-1 speelde. VVZ had niet van die grote lichtingen, maar in de lichting waar ik in zat, ja daar zaten wel goede jongens bij.”

  Parijs
  Zo bleef Ruben elk jaar met die goede groep samenspelen. ,,Jordi Brouwer en Hidde Reitsma hebben nog een jaar bij FC Utrecht gespeeld. Ik heb daar ook ooit een testwedstrijd mogen spelen. Het was best een teleurstelling dat ik daar niet uitgekozen werd. We hadden ook nog een Turkse jongen (Cevat Kurt) in ons team. Die is naar Willem II gegaan. Ons team was -echt behoorlijk goed. Dat je zeven à acht spelers in 1 lichting hebt die op niveau zitten is bijzonder voor een club met de omvang van VVZ. Bestuur van destijds (o.a. Henk van der Pol) had specifieke aandacht voor ons. Wij kregen goede trainers en zo konden we jarenlang op hoog niveau voetballen. VVZ heeft daar bewust in geïnvesteerd. We gingen met de C-1 naar een internationaal toernooi in Parijs. Vier leuke dagen in het buitenland, dan zijn mooie voetbalherinneringen die je de rest van je leven meeneemt.”

  Nkufo
  In zijn voetballoopbaan maakte Ruben veel hoogtepunten mee. ,,Ik heb derby’s met Spakenburg tegen IJsselmeervogels gespeeld en…altijd gewonnen. In die jaren waren we met Spakenburg net wat beter dan de Vogels. We zijn net geen kampioen geworden, dat was wel een domper. Bij Bennekom ook een leuke tijd gehad, maar de club kreeg financiële problemen en ging met eigen jongens verder. Persoonlijk hoogtepunt was promotie met Sparta Nijkerk naar de Topklasse. In de Topklasse ga je het hele land door; Quick Boys, Harkemase Boys, Hoek. Sommige wedstrijden blijven je bij. We speelden tegen FC Twente in de Grolsch Veste voor de KNVB-beker. Stonden we daar tegen jongens als Blaise Nkufo. We verloren met 8-0, we kwamen amper over de middenlijn.”

  Ruben keerde terug bij VVZ en speelde tot zijn 38ste in het eerste elftal. ,,Daarna heb ik mijn TC3 gehaald en speelde ik in het tweede elftal. Ik ben later weer gevraagd en teruggekomen in het eerste. Tijdens de coronaperiode heb ik besloten om te stoppen. Toch blijft zelf voetballen het leukste. Ik heb laatst nog met een 45+ toernooi meegedaan, was wel weer leuk, maar ik heb nu nog spierpijn.”

  Beleid
  Ruben ziet bij de jeugd van VVZ wel potentie. ,,Wil je jeugdspelers in het eerste elftal krijgen, dan moet je daar je jeugdopleiding op inrichten en beleid op maken. In elk team zitten wel talenten die potentie hebben om door te groeien. Het gaat daarbij om investeren in faciliteiten, zoals goede trainers en dan heb je ook te maken met de mentale weerbaarheid om een gesteld doel te bereiken.”

  Zo is Ruben zelf een van de trainers die zich actief inzet om de jeugd van VVZ beter te maken. ,,Ik train de JO13-1, het team waar mijn zoon Mink in speelt. Het gaat goed. Dit team is, net als bijvoorbeeld  de O-16, een lichting met meerdere talentvolle spelers. Of Mink beter is dan ik op die leeftijd?.  Hij heeft meer aanleg dan ik had, maar het is lastig vergelijken. Hij is een heel ander type speler. Op voetbaltechnisch gebied en qua inzicht vind ik hem zeker beter. Ik moest het vooral van snelheid, discipline en kracht hebben. Bij hem is het de vraag of hij de mindset en weerbaarheid heeft die ik had. Daar moet hij nog stapjes in maken.”

  De geschiedenis herhaalt zich. Ook De Goede junior traint bij FC Utrecht. ,,Samen met zijn neefje en goede vriend die bij SO Soest speelt, traint hij al anderhalf jaar 1x per week bij FC Utrecht. Goed voor die jongens om op een nog hoger niveau te trainen.”

  Opleiden
  Opleiden daar gaat het om volgens Ruben de jeugdtrainer. ,,Het plezier dat ik beleef als trainer is dat ik die jonge jongens zichzelf zie ontwikkelen, zowel als team en individueel. Ik hamer erop dat opleiden belangrijk is om spelers uit de eigen jeugdopleiding hun debuut te laten maken in het eerste van VVZ. Opleiden is ook dat je kan en mag verliezen terwijl je toch een goede wedstrijd speelt. We verloren onlangs van Huizen met 2-0. Maar in die wedstrijd zie ik dingen terug waar we op getraind hebben. Dat vind ik belangrijk. Het voorbereiden van een training is ook leuk.”

  Ruben heeft een heldere mening over de toekomst van zijn club. ,,Er moeten wat dingen veranderen zoals nog meer structuur bij de jeugd brengen. De discussie over breedtesport voeren, hoe ga je om met niet-selectie elftallen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Haal eruit wat erin zit. Ik leg de lat hoog en ben behoorlijk streng voor m’n spelers. Als je dat van jezelf eist projecteer je dat op anderen. Ik ging vroeger zelf niet naar een kinderfeestje als ik woensdagmiddag moest trainen. Daar is de jeugd nu vaak wat makkelijker in.”

  Hoe is het met ambitie van Ruben? Hij heeft ideeën, is fanatiek en gedreven. Hoofdtrainer van VVZ, zou dat iets voor hem zijn? ,, Momenteel ben ik aan het ervaren of ik het leuk genoeg vind om trainer te zijn. Zo ja dan zou een stapje naar TC2 en wellicht ook ooit  TC1 logisch zijn. Als ik het doe dan wil ik het goed doen.“

   

  Ruben in actie als trainer/coach van VVZ O14-1