• Natuurlijk zijn ze niet het enige VVZ '49-paar dat bij onze vereniging actief is. U kunt ongetwijfeld de voorbeelden opnoemen van de ‘stelletjes’ die op allerlei fronten actief zijn bij VVZ ’49. Het is een ijzersterke combinatie, want het ‘thuisfront’ om het zo maar te noemen, staat volledig achter de vrijetijdsbesteding van de wederhelft (en vice versa natuurlijk). Mogen we dat een win-winsituatie noemen? Ja dat mogen wij.

  Bosstraat
  Uw aandacht voor een bekend VVZ '49-stel. Roy en Ingrid van de Giessen. Wij werden voor dit verhaal gastvrij ontvangen in hun stulpje aan de Bosstraat, op een vrijetrap-afstand van de velden van SEC en SO Soest. Maar die ogenschijnlijk veel efficiëntere afstand heeft het tweetal niet doen besluiten om een overstap te maken. Nee joh, VVZ '49 is in hun hart veel ‘korter bij’ dan al die andere clubs.

  Hoe is het zo gekomen tussen de twee tortelduifjes? We reizen terug in de tijd, 1985. Het IJzeren Gordijn hing nog over Europa, Boy George en Duran Duran vulden de hitlijsten, Ajax werd landskampioen en Live Aid bracht miljoenen op voor hongerend Afrika en Roy en Ingrid zaten bij elkaar in de klas in het Griftland College. ,,We hebben elkaar inderdaad op de klassieke manier ontmoet”, zegt Roy met een veel betekende glimlach.  Cultuurschok
  Natuurlijk ging Ingrid naar de Eemweg. Fietsend naar de polder om daar haar kersverse verovering te zien voetballen. ,,Die eerste keer bij VVZ '49 kijken was een cultuurschok voor mij”, bekent Ingrid. ,,Ik speelde hockey en was ook een echt hockeymeisje. Terwijl ik naar het voetbal kijk hoor ik twee pubers tegen elkaar zeggen: ‘zullen we achter dat wijf gaan zeiken’. Met ‘dat wijf’ bedoelden ze mij dus. Dat soort termen hoorde ik niet bij MHC Soest en daar gingen ze gewoon in de kantine naar het toilet.”

  VVZ-virus
  De eerste kennismaking met de groenwitten zorgde gelukkig niet voor een afwijzing. Ingrid en Roy gingen trouwen, werden verblijd met de komst van Koen, Daan en Iris en Ingrid werd, zoals ze dat zelf noemt ,,Met het VVZ '49-virus besmet. Zeker nadat de kinderen gingen voetballen. Het verenigingsleven bij VVZ '49 is zoveel anders dan bij hockey waar ieder team zijn eigen kratje meeneemt. VVZ '49 is als een grote familie waar mensen elkaar kennen.”

  Zo werd Ingrid limonade-moeder, ging ze bardiensten draaien en nam ze, samen met Paul Hilhorst en Koen Hooft, plaats in de barcommissie. ,,We hielden ons bezig met planning en werving, dat doe ik nog steeds trouwens, de kantine kreeg een facelift en waar ik nog het meest trots op ben; dat is het broodje gezond dat we er door hebben gekregen. Voetballers zijn nogal conservatief en een verandering van het normale menu is vaak lastig. Maar dat broodje gezond kwam er toch en wat bleek; het werd het meest verkochte broodje.”

  Puzzel
  Ingrid is nog altijd druk met het plannen van de barploegen en dat is vaak een lastige puzzel. ,,Een aantal barleden heeft opgezegd, gelukkig komen er ook weer nieuwe aanmeldingen. Maar het blijft lastig om de schema’s gevuld te krijgen. In een ideale situatie ben je twee keer per half jaar aan de beurt voor een bardienst. Dat is toch makkelijk op te brengen. Het is echt leuk werk om te doen, vooral als het druk is. Dan vliegt de dag voorbij.”

  Roy: ,,Het principe van een vereniging is dat je de werkzaamheden samen doet. Vele handen maken licht werk en dan is het voor iedereen leuk.”

  Lid van verdienste
  Roy van de Giessen, we hebben hem, als lid van de sponsorcommissie eerder gesproken voor deze kolommen. In 1974 werd hij lid van VVZ en hij is nooit meer weggeweest. Altijd enthousiast en voorzien van een glimlach. Natuurlijk is hij lid van verdienste van VVZ (dat werd hij vier jaar geleden, samen met moeder Nelleke). De onderscheiding is niet meer dan verdiend. We zien en zagen hem als trainer, leider, bestuurslid en hij was een van de animators van het clubblad.

  ,,Mijn mooiste functie vind ik nog altijd het lidmaatschap van de VVZ & Co-band. Een popband met allemaal clubleden. Gert van de Munt, Daniël de Jong, Jochum de Jong en Arnold Hagen. Co, dat is Co van Beem. Co is van Hees en die droeg als enige op het podium een rood shirt. Wij waren natuurlijk in het groen gekleed. Zo hebben we menig feestje met een stevig stukje muziek omlijst.”

  Herman Brood
  Muziek! Dat is de ultieme hobby van Roy die we, een paar weken na ons gesprek, de show zagen stelen in ons eigen lokale Cabrio-theater. Als frontman/zanger van de Rock ‘Roll Junkies, een Herman Brood tributeband, bespeelde Roy het publiek. Hij liet het publiek het podium bezetten en ging zelf zingend de tribunes op, onder tussen boksjes en high fives uitdelend.

  ,,Ik beleef heel veel plezier aan muziek en vind het echt waanzinnig dat ik in een Herman Brood tributeband mag zingen. Ik ben echt een superfan van Brood. Weet je wat ook zo bijzonder is, we wonen nu op de plek waar Herman Brood vroeger tijdens Countdown Café in café Bos en Duin heeft opgetreden.”

  We stellen Roy een ‘Sophies Choice’. Kiezen tussen voetbal of muziek. Zeg het maar! ,,Ja toch muziek. Het heeft mij als mens gevormd en heeft grote invloed op mijn leven gehad. Maar natuurlijk is voetbal ook alles voor mij. Ik maak een rijtje: m’n vrouw, m’n kinderen, VVZ '49 en Feyenoord.”

  Positief
  Roy en Ingrid zijn positief over de toekomst van hun club. Roy: ,,Met de sponsorcommissie hebben we vijftien sponsors voor vijf jaar binnen die elk goed zijn voor duizend euro per jaar. Dat geld gaat naar de jeugd. Alle elftallen moeten een goede trainer hebben, de beste faciliteiten en materialen. Dat moet goed geregeld zijn en dat creëren we budget voor. Dat werkt positief, we merken dat ouders betrokken zijn bij de club.”

  Ingrid: ,,Maar we moeten alert blijven, het wordt steeds lastiger om vrijwilligers te vinden om de club draaiende te houden. Iedereen zou, op wat voor manier dan ook, z’n steentje moeten bijdragen. Dan blijft VVZ '49 voor iedereen een fantastische club.”