• Robert Jan Schoonenberg: ‘Het verenigingsleven ligt mij…’

  20 dec 2022 Gijs Schaap
 • Robert Jan Schoonenberg is ‘graag onder de mensen’.  Een eigenschap die een enthousiast bestuurslid voor VVZ heeft opgeleverd, maar daarover zo direct meer. Allereerst de persoon Robert Jan, een vriendelijke zestiger die we langs de lijn en in de kantine van VVZ regelmatig ontmoeten. Een opmerkelijke switch in zijn werkzame leven tekent zijn hang naar gezelschap.

  ,,Ik heb tien jaar als zzp’er gewerkt. Leuk hoor om consultant in de autoleasing te zijn, maar ik vond het ook eenzaam. Ik wilde onder de mensen werken en heb toen mijn touringcar-papieren gehaald. Nou toen kreeg ik wat ik wilde; met een dubbeldekker op pad met negentig feestende kinderen achter- en boven mij. Sinds de coronacrisis heb ik niet meer gereden. Bij VW Pon Financial Services (VWPFS), momenteel de grootste autolease maatschappij van Nederland, zagen ze het blijkbaar in mij zitten en daar ben ik nu vast in dienst. Ook prima; onder de mensen, erg fijne collega’s, geen commerciële druk en elke dag ga ik met vreselijk veel plezier naar mijn werk.”

  Ingerold
  Het vrijwilligerswerk bij VVZ ’49 kwam toevallig op zijn pad of zoals Robert Jan het zegt: ,,Ik ben er ingerold…Ik ben zelf geen voetballer, maar ik kende de club wel natuurlijk. Mijn, in 2018 overleden, broer Hugo heeft tot aan de A-junioren bij VVZ gevoetbald. Ook de andere clubs in Soest kende ik wel, omdat ik de altijd de schoolteams begeleidde als een van onze zoons meedeed aan een schoolvoetbaltoernooi.”

  De eerste persoonlijke kennismaking met VVZ volgde in 2004. ,,Onze zoon Rogier ging in dat jaar bij de kabouters van VVZ voetballen. Maar hij was veel te fanatiek voor die kleintjes, dus ging hij in een F-team spelen. In zijn tweede jaar was geen leider, dus dat ben ik maar gaan doen. Ik kan mij de eerste wedstrijd van Rogier nog goed herinneren. We moesten naar Hoogland en dat team werd gecoacht door twee fanatieke FC Utrecht-coaches. We verloren met 26-0. Daar hadden meer VVZ-teams last van. We zijn toen met veel van de heel jonge teams uit de competitie gestapt en hebben een Champions League opgestart; een onderlinge competitie met kleine teampjes tegen elkaar. Dat zorgde voor veel meer spelvreugde.”

  ,,Ik hield mij niet zo bezig met voetbaltechniek maar zorgde er vooral voor dat er een goede sfeer was, zowel binnen het veld als langs de lijn. Ik maakte na elke wedstrijd een word-document met fotootjes en dat stuurde ik dan rond. Veel ouders printten dat uit en maakten dan een jaarboek. Daar zaten best een paar uurtjes in Maar het was leuk om te doen.”

  Inkoper
  ,,Rogier is op zijn 16de gestopt, maar ik had het ondertussen wel naar mijn zin bij de club, dus ik vroeg aan Aart Bosman of hij iets voor mij te doen had. Nou ze zochten een inkoper voor de kantine en daar moest structuur aangebracht worden. Mooi klusje, daar had ik wel zin in. Samen met Aart deed ik de onderhandelingen met de leveranciers. Van het een kwam het ander en in 2017 ben ik bestuurslid horeca en evenementen geworden.”

  ,,Het verenigingsleven ligt mij, het is het sociale aspect. Ik wil daarom altijd wat doen. Toen Rogier met voetbal stopte zag ik het zwarte gat aankomen maar inmiddels ben ik vijf jaar bestuurslid geweest en in mijn tijd als leider was ik hartstikke druk.

  Waterskiën
  Robert Jan heeft zelf niet gevoetbald, hij was wel actief in een bijzondere sport. ,,Ik heb aan waterskiën gedaan bij De Harder in Harderwijk, tegenwoordig in Biddinghuizen. Dat is een heel spectaculaire sport. Het varen met de speedboot vond ik overigens leuker dan het waterskiën. Bij Selby in Soest heb ik recreatief badminton gespeeld. Ik ben ook een groot liefhebber van schaatstochten op de Loosdrechtse of Vinkeveense plassen. Maar ja, al weer enige tijd geleden dat dat kon. Met mijn vrouw José, die overigens in een ver verleden ook bij VVZ in een meisjesteam voetbalde, maken we altijd lange fietstochten tijdens onze vakanties. Nee, geen e-bikes maar gewoon op eigen kracht...”

  Cabrio
  Naast VVZ liet Robert Jan zich ook ‘strikken’ bij een andere Soester organisatie. ,,Op hetzelfde moment dat ik bij VVZ In het bestuur kwam deed ik ook de horeca bij Cabrio. Ik werd daar hoofd catering. Inmiddels ben ik daarmee gestopt, maar ik ben nog altijd wel oproepbaar voor het verkeersregelaarswerk bij Cabrio. Dat doe ik ook bij evenementen zoals de Oude Ambachtenmarkt en de Sinterklaasintocht.”

  Het dienstverband bij VWPFS zorgt ervoor dat de agenda van Robert Jan wat minder flexibel is dan in zijn zzp-tijd. ,,Ik vertelde tegen Aart dat ik ging stoppen als bestuurslid, maar dat ik wel graag wil doorgaan met de organisatie van de inkoop en natuurlijk met mijn bardienstjes draaien. Bovendien, ergens aan de horizon lonkt mijn pensioen en dan sluit ik dolgraag aan bij de klussenploeg op de vrijdagochtend. Henk van der Pol loopt daar ook bij, kom ik hem weer tegen, hij is mijn oud-klasgenoot op de Savornin Lohmanschool.”

  Sponsors
  Zo is Robert Jan nog altijd druk voor VVZ. ,,Het is leuk dat VVZ de derby tegen SEC won, maar ik heb er niks van gezien. Ik ben op zaterdagmorgen bijna altijd bij de club om te kijken of bij de bar en keukendienst alles naar wens is. Het gebeurt wel eens dat de groothandel iets niet heeft geleverd dan ga ik dat zelf halen. Dan zorg ik wel dat de aanvulling van de voorraad bij de sponsors gehaald wordt. Zo haal ik wijn en Bacardi bij Wim Brouwer of Angelique van der Linden. We moeten de sponsors koesteren. Veel van de nieuwe keukenapparatuur hebben we bijvoorbeeld bij Witgoed Specialist gekocht en onze koffiedrinkers worden al sinds jaar en dag door Stam gesponsord.”

  Gehaktbal in plaats van stuiterbal
  Robert Jan is van de kwaliteit en die mag wat kosten volgens hem. Een anekdote: ,,We hebben van de groothandel wel eens van die stuiterballen gehakt gehad. Nou toen hebben we een breed marktonderzoek gedaan en gingen we gehaktballen halen bij Rob Pouw de Keurslager. Die ballen waren twee keer duurder dan die groothandelballen. Maar de omzet ging met de ballen van Rob drie keer omhoog. Veel blije mensen in kantine die zich ’s morgens al verheugen op de gehaktbal van de middag.”

  Koude Tenen Toernooi
  Zoon Rogier voetbalt dan niet meer, toch is er volgens Robert Jan nog altijd een erfenis uit het VVZ-verleden. ,,Hij studeert nu in Utrecht, het is leuk om te zien dat het vriendenteam van VVZ een paar keer per jaar bij elkaar komt. Dan drinken ze een biertje met elkaar en houden ze een barbecue. Misschien kunnen ze een keer meedoen met het Koude Tenen Toernooi? Ja, dat is eigenlijk wel een goed idee.”

  Positief
  Robert Jan ziet de toekomst van VVZ positief tegemoet. ,, Ik heb het altijd erg vreemd gevonden dat spelers geld kregen om hun hobby uit te oefenen. De weg is ingezet om er een échte ledenclub van te maken met heel veel aandacht voor het behouden van de eigen jeugd en daar ben ik blij me. De loyaliteit bij de jongeren moet groter worden en dat kan. Het is toch mooi dat er nu mogelijkheid is om als lid van deze club het eerste te halen.”