• Zaterdag 5 mei , Bevrijdingsdag. Het weer was prachtig. Door het gehele land werd er van alles georganiseerd, maar niet voor uw aller Veteranen. Voor de oldtimers van VVZ’49 stond er een inhaalwedstrijd tegen de Koninklijke HFC op de rol. De Haarlemsche Football Club mag het predicaat Koninklijk dragen, omdat zij met hun leeftijd van bijna 139 jaar (1879) de oudste club van Nederland zijn. Bekend van de nieuwjaarswedstrijden (Kon.HFC -Oud Ned.11-tal) en hun vlaggenschip wat in de 2e divisie opereert. De VVZ Veteranen mochten dus richting Haarlem, maar ook Di-Rect , Triggerfinger , Alan Clark , Rico & Sticks , Jaqueline Govaert en Kensington mochten opdraven in de Noord Hollandse stad, en wel een paar honderd meter van ons strijdveld. De Haarlemse Houttuinen waren zoals elk jaar de thuislokatie van bevrijdingspop. Tel hierbij op de vele zonaanbidders die het Zandvoortse strand uitkozen om hun huidje van een iets donkerder kleurtje te voorzien, dan wisten we vooraf al dat de reis misschien niet van een leien dakje zou lopen. De tips van de mensen die er kijk op hebben, wezen de N201 aan als beste alternatief.

  En zo geschiedde....nog maar halverwege de reis al een app-je van Hans B. "De N201 gaat prima, ik ben er al". Ook Victor omarmde deze tip hartelijk en had een voorspoedige reis. De eerste 2 auto’s bij VVZ vandaan (met onze kleine verhuizer voorop) raakte de kluts kwijt bij het vernieuwde knooppunt van Badhoevendorp, en reden dus toch via de N205 Haarlem in. Via een omleiding was de verleiding groot, om niet richting het festival te sturen. Toch maar de omleiding richting Heemstede volgen en ook zij kwamen, vlak achter auto 3, bij het statische witte hek aan de poort van de Kon.HFC. Deze reis viel dus reuze mee, ook al is het een beste afstand. De sleutel van kleedkamer 5 werd omgeruild voor een fietssleutel (als borg) en het gras (??) veld 4 werd aangewezen als ons strijdtoneel. Kleedkamer 5 was bovengemiddeld royaal. Zeker gezien het geringe aantal spelers welke vandaag beschikbaar waren. Gelukkig wilde Erwin Vogel vandaag met ons mee, zodat we in ieder geval 1 wissel hadden. HFC, getooid in een prachtig, klassiek tenue (witte shirts, donkerblauwe kraag en dito broek) zat royaler in de spelers. Met een viertal verse krachten langs de lijn zouden zij in het voordeel zijn met dit weer.

  Om iets na enen trapte VVZ de wedstrijd af op veld 4. Een veld wat never nooit het predicaat Koninklijk zal krijgen. Met een grasbezettingsgraad van nog geen 50% was het vooral hobbelig, en bijna net zo hard als het veld van 2 weken geleden bij Aalsmeer. Een paar honderd meter verderop opende de band NEMSIS het Haarlemse Bevrijdingspop festival 2018. De verwaaide muzikale klanken, samen met het prachtige weer, maakte deze dag nu al bijna geslaagd.

  Kon.HFC heeft een goed voetballende ploeg. Spitsen die zich laten zakken. Middenvelders die er dan overheen komen. Niet echt een fijne tegenstander voor ons, zeker niet gezien het lijstje van afwezigen vandaag. Met Martin , Ben , Gunther , Danny en Gerjan leveren wij een hoop beweging en creativiteit in. En als dan ook een streep door de namen van Hans H , Sjoerd en Haijo gaat, dan kunnen we alleen maar dankbaar zijn met Erwin Vogel erbij. Toch zou het vandaag veelal tegenhouden worden. Tegenhouden, en af en toe hopen en gokken op een uitval.Net zoals in de 11e minuut. Victor werd diep gestuurd door Erwin, en wist voor de uitstormende keeper de bal hoog in de goal te schieten,0-1. HFC verblikte of verbloosde niet. De Haarlemmers bleven vooral met veel beweging hun eigen spelletje spelen, en het was vooral aan Ruud te danken dat de voorsprong niet al eerder dan de 29e minuut gelijk getrokken was. Een goede corner werd strak in de kruising gekopt. De scheidsrechter spaarde ons nog door niet te fluiten na een overtreding van Hans binnen de beruchte lijnen, maar dit was alleen maar uitstel. In de 44e minuut een schitterende opgezette aanval, welke evenzo mooi werd binnen geschoten. Heel zuur, zo vlak voor de rust, maar zeker niet onverdiend. Een buitenspel goal van Victor werd nog afgekeurd, zodat we ons eigenlijk niet geheel kansloos een de thee (limonade) zette.

  Maar de tweede helft zou een stuk minder worden. Victor viel al na 2 minuten uit, waardoor Bert weer binnen de lijnen mocht. VVZ zou amper meer kansen krijgen, en de Kon.HFC kon naar hartenlust combineren en de ruimtes benutten. Toch gaf VVZ  achterin zeer weinig weg. De laatste lijn stond prima, maar we kwamen maar sporadisch onder de druk vandaan. Na driekwart van de wedstrijd kwam een afstandsschot te laat in het zicht voor Ruud, en viel de "bevrijdende" 3-1 voor HFC achter Ruud neer tegen de touwen. Een enkele uitval van Bert , Robert Jan , Erwin en Hans werden voortijdig de nek om gedraaid. Toen de prima leidende scheidsrechter tien minuten voor tijd zijn enige foutje maakte, en dit de 4-1 betekende, smachtte een ieder naar het bevrijdende fluitsignaal. Met het verlaten van het veld, begon Di-Rect aan hun optreden van een uur. De douche was ons deel, en dan snel van de zon op het terras genieten. De wedstrijd werd snel vergeten. Er was berusting, en vooral bier. De verjaardag van Wout werd gevierd, toen er een helikopter laag over het complex scheerde. "Op veld 5 werd Kensington afgezet". Wij taaide om 16.30 uur af, en voegde ons in het verkeer tussen de eerste vertrekkende badgasten vanuit Zandvoort. Ongeacht het resultaat, was het een mooie zaterdag. Haarlem bleef nog lang onrustig, maar gezellig. Wij draaide om 17.30 het rustige Soest weer in.

  VVZ’49 45+1

  Ruud.

  Hans B. , Mark , Evert P , Wim.

  Evert H. , Wout , Danny , Erwin.

  Bert (’45 Robert Jan), Victor (’47 Bert).