Op 24 juli 2024 is Ton van Rossenberg, beter bekend als “Klapband” overleden. Ton is 70 jaar geworden.
Een klap voor velen. Zijn overlijden is synoniem aan de bijnaam waarmee hij in Soest bekender is dan onder zijn eigen naam. Want wie kent “Klapband” nou niet. Zijn heengaan is als een klapband. Zo rij je rustig in een aangenaam tempo over de weg en ineens gooit een klapband roet in het eten. Zo ook op de 24ste juli. Ineens was het over voor Ton en daarmee ook voor ons als VVZ en SO Soest.
Ton, ongetrouwd, heeft drie liefdes in zijn leven gehad, zijn leven als vrachtwagenchauffeur bij Roest Soest en Ben Becker, SO Soest en VVZ ’49. Voor die twee Soester voetbalclubs was de liefde jarenlang geheel wederzijds. Dat is ook de reden dat dit In Memoriam op de website van zowel VVZ ’49 als SO Soest gepubliceerd wordt. Ton krijgt, als eerste ooit, een gezamenlijk In memoriam.
Bijnaam
De naam “Klapband” is volgens overlevering ontstaan bij een weekendje uit van SO Soest 10. Bij dit elftal is Ton leider geweest. Hij beheerde de geldpot, zorgde voor een vrolijke noot en als het binnen het veld uit de klauwen gierde dan probeerde hij langs de lijn de heetgebakerden rustig te krijgen. Na afloop was het vrolijkheid troef en gingen de rondjes door de kantine.Maar terug naar dat weekendje weg. Iedereen was al bij het huisje aangekomen, behalve Ton. Toen hij eindelijk gearriveerd was vertelde hij in plat Soesters dat hij een Klapband had gekregen. De bijnaam was geboren.
Waar een ander misschien geïrriteerd zou raken over het hebben van een dergelijke bijnaam, droeg Ton hem met trots. Het paste bij hem, want naast het hebben van een bijnaam, was het geven van een bijnaam bijna een hobby op zich geworden voor Ton. Henk, één van de schrijvers van dit artikel, werd door Ton, meer dan twintig jaar na zijn afscheid als VVZ-voorzitter, nog steeds “meneer de voorzitter” genoemd. Zo waren er meer bijnamen voor de eeuwigheid. Frank van Schalkwijk, keeper van Soest 10 en werkzaam bij slijterij Van der Linden werd bijvoorbeeld Frankie Bierboy genoemd.
Als je met je kersverse liefde of oude vlam de kantine binnenliep en Klapband kreeg je in het oog, dan was het al snel, voor iedereen hoorbaar: ,,Kijk, daar zijn ze, het verliefde stel; George en Mildred, ja ja”. Waarschijnlijk werd elk koppel in de kantine van VVZ, SO Soest of in een café in Soest zo begroet en vergeleken met het echtpaar uit de jaren-70-sitcom.
Wat Ton, of beter gezegd Klapband, ook speciaal maakte was dat bijna iedereen deze plagerijtjes van hem kon hebben. Het guitige, jeugdige gevoel van humor, waar Klapband zelf soms het meest van genoot, sloeg bij velen aan. Je moest er om lachen, je kon er niet kwaad om worden, want het was tenslotte Klapband die het met zijn kenmerkende glimoogjes zei.
Mannen van de wagen
Het personeel en de stamgasten van Café De Kuil zullen die gedachten ook jarenlang gehad hebben. Wanneer het sluitingstijd was en de laatste klanken van ‘Het laatste rondje’ van André Hazes door de kroeg schalde dan wist je dat Klapband daar een laatste befaamde zin achteraan gooide: ,,Mensen hoogste tijd, denk aan het seksuele leven van de barkeeper”. Daarna knikte hij naar zijn medekroegtijgers: “Mannen van de wagen, we gaan…”
Klapband zijn voetballiefdes waren zoals gezegd: SO Soest en VVZ’49.
Bij SO Soest is het allemaal begonnen. Als leider van het elftal van zijn vrienden, het befaamde 10de elftal waarin veel spelers met een bijnaam het veld inkwamen. Broer Hugo was Blaaskop, Toon van Megen ging als Big door het leven, de gebroeders Otto en Rens Hooft hadden de bijnaam Dak, Henk Kok werd Henk Latjes genoemd (en zijn vrouw Thea werd dus Frau Latjes) en Jack van Dorresteijn was Por.
Het tiende elftal was befaamd binnen SO Soest. Vriendschappen voor het leven zijn er ontstaan in het team waarbij fanatisme en feest hand in hand gingen. Klapband was de verbindende schakel tussen al die mannen. Aanwezig bij feestjes, weekendjes weg, toernooien en kampioenschappen.
Nadat het tiende uiteen viel, dat gebeurt als mannen ouder worden, een gezin stichten en blessures de overhand krijgen, verleende Klapband zijn diensten aan een ander team. Het vierde elftal van SO Soest, halverwege de jaren negentig opgericht door onder meer de gebroeders Rob en René Kaats en hoofdzakelijk geformeerd uit voormalige selectiespelers was een prima team voor Klapband.
Ook hier was hij de gangmaker en ondanks zijn gebrek aan ervaring als voetbalspeler deed hij wel de technische en tactische bespreking van het team. Waarbij steevast werd vermeld dat in de beginfase van de wedstrijd eventjes ,,de kat uit de boom moet worden gekeken”.
Het vierde richtte rond 2005 zelfs een eigen carnavalsclub op. Klappies Karnavalsclub. Jaarlijks werd aan de optocht meegedaan en natuurlijk was Ton daar ook bij als naamgever van deze officieuze carnavalsvereniging.
Had het vierde elftal een voetbalquiz dan opende Ton deze luidkeels met de bekende vraag: ,,Uit hoeveel leden bestaat het Cocktail Trio.”
In zijn jaren als leider van het 10de en later het 4de kreeg Klapband sympathie voor VVZ ’49. Dat kwam door een aantal oorzaken. De vereniging lag hem wel en tijdens en vooral na het Koude Tenen Toernooi was hij niet uit de kantine weg te slaan.
Dus toen de activiteiten bij het vierde wat minder werden ging de aandacht van Ton richting de Eemweg. De overstap van blauw naar groen werd een feit. En zo komt het moment dat je van de ene grote liefde naar de volgende grote liefde gaat, zonder die eerste helemaal uit het oog te verliezen. Want toen Klapband al volledig vrijwilliger bij VVZ was is hij ook nog een seizoen materiaalman bij het eerste elftal van SO Soest geweest. I
Acht seizoenen geleden zei Klapband ja tegen het verzoek van Wout Posthuma om, naast SO Soest, ook bij de VVZ-selectie het beheer van het materiaal op zich te nemen en een nieuwe liefde was geboren. De overstap was voor zowel VVZ als Klapband een gouden greep. Ton voelde zich thuis, voor iedereen van VVZ was hij vanaf dag één een VVZ’er. Voor zowel club als Ton zelf een geschenk uit de hemel. Hij voelde zicht thuis bij VVZ, maar liet op zondag nog wel zijn gezicht zien bij SO Soest.
Binnen no-time was Klapband een niet weg te denken onderdeel bij VVZ, alsof hij er altijd al was geweest. Dat betekende ook dat stapje voor stapje Klapband meer en meer ging doen binnen de club. Naast zijn werk binnen de selectie, ging hij de “vrijdagklussenploeg” versterken en met ingang van het vorig seizoen runde hij samen met zijn maatje Wout Posthuma de kantine.
En nu… nu is daar ineens een abrupt einde aan gekomen aan het leven van een markante humorvolle Soester. Geliefd bij velen. Zo ineens is hij er niet meer, en laat hij een enorm gat achter. Bij zijn familie, zijn vrienden, bij SO Soest en VVZ’49.
Het zal stiller zijn in beide kantines. Wat zal het voor zijn naasten, zus Loes, broer Hugo en schoonzus José en hun kinderen een gemis zijn. Namens de leden van VVZ ’49 en SO Soest wensen wij hen sterkte. Dat de goede herinneringen en de vrolijke gedachten aan Ton “Klapband” van Rossenberg, hun mogen steunen in het verwerken van dit verdriet.
Bedankt voor alles Klapband, en voor de laatste keer… “ Man van de wagen, je moet gaan…”
Peter Beijer, namens SO Soest
Henk van der Pol, namens VVZ’49
Bericht van de familie:
Ton is overgebracht naar Uitvaartcentrum De Ark, Reigerstraat 17 in Baarn, alwaar geen bezoek. Wij nemen afscheid van Ton en proosten op zijn leven op donderdag 1 augustus om 15.00 uur in de kantine van Sportvereniging V.V.Z.’49, Eemweg 2A in Soest.
Voorafgaand aan het afscheid is er gelegenheid tot condoleren van 14.00 tot 14.30 uur.
Na het afscheid begeleiden wij Ton in besloten kring naar het crematorium.
Er is een online condoleanceregister via www.avanpijpen.nl/gedenkpagina