• Jochum de Jong: ‘De Club van 100 hoort en ziet veel’

  26 mei 2023 Gijs Schaap
 • Jochum de Jong is het standaard voorbeeld van een voetballiefhebber. Met de sporttas op het stuur fiets hij vanuit de wijk Soestdijk naar de club aan de Eemweg. Dat doet hij al sinds 1989, toen hij als zevenjarig jochie de weinig spraakmakende transfer van het Hilversumse Victoria naar de groenwitten had gemaakt.

  In het magische voetbaljaar 1988 trok Jochum voor het eerst de kicksen aan om in dienst van Victoria zijn talenten te laten zien. Met Victoria noemen we de naam van de club waar vader Ronald in de jaren zeventig furore maakte als eerste-elftalspeler.

  Jos Brouwer
  ,,Met de verhuizing naar Soest kwam er dus voor mij ook een andere club in het vizier”, vertelt Jochum. ,,We zijn destijds samen met mijn broer Jelle gaan kijken bij jeugdtrainingen van zowel SO Soest als VVZ. Bij SO Soest is mijn opa Dries overigens jarenlang de vaste grensrechter van de A-1 geweest. We kozen uiteindelijk voor VVZ omdat onder andere Jos Brouwer ons zo goed opving. Hij heette ons welkom en ik voelde mij direct thuis.”

  Voetballeven
  Die woensdagmiddag in 1989 betekende voor Jochum de start van een voetballeven bij VVZ ’49 dat de basis vormde voor vriendschappen, heel veel legendarische duels op even zoveel achterafveldjes en tal van onvergetelijke momenten. Jochum is vergroeid met de club en stond aan de wieg van ‘de Club van 11’ en is momenteel de voorzitter van de Club van 100. Daarnaast is hij ook nog eens voorzitter van de stichting ‘Het Soester Elftal’, waarin hij met vertegenwoordigers van de andere Soester clubs jaarlijks een wedstrijd organiseert van…het Soester Elftal.

  Op de zaterdag van ons gesprek heeft Jochum inderdaad de sporttas op het stuur. Met een sierlijke zwaai wordt de tas op het rek gelegd. Daarin zien we al wat routine. Jochum oogt nog jong en staat fris en fruitig in het leven, maar zo direct staat wel een wedstrijd in de speciale 35+competitie te wachten. Is dat niet confronterend voor de (op moment van schrijven) 41-jarige VVZ’er?

  ,,Ha, ha, ja wij spelen nu in de ‘veteranenafdeling’. Confronterend? Welnee. We speelden in de reguliere competitie tegen 20-jarigen en nu tegen leeftijdsgenoten is het spel veel leuker. Bovendien voetballen we tegen ploegen uit Hilversum, Loosdrecht, Loenen aan de Vecht. Dat zijn heerlijke tripjes en niet al te ver weg.”

  Club van 11
  Het is duidelijk; Jochum de Jong kan oprecht van voetbal genieten. Dat doet hij al decennialang met voetbalmaatjes als Rienk Vegter, Jasper Brouwer en Paul Hilhorst. ,,Jongens die ik vanaf mijn prille VVZ-jeugd ken. Samen groot geworden, samen stappen en samen een biertje bij VVZ drinken. Zo kwamen wij, een jaar of twintig geleden, op het idee om meer sfeer te creëren bij de wedstrijden van het eerste elftal. Wij hebben toen de ‘Club van 11’ opgericht. Iedereen wilde, voor een klein bedrag, lid worden. Dat zorgde voor geld in het laatje voor allerlei acties, zoals een zangertje na de wedstrijd. Onder enthousiaste aansturing van Sjaak van Doorn regelden we dan leuke en verrassende dingen, zoals een Schlager-middag of Rock ’n Roll avondje en kon Peter van de Munt weleens een duizendklappertje sponsoren voor aanvang van topwedstrijden.”

  Jochum werd een gewaardeerde kracht in het vrijwilligersleger van VVZ. ,,Met onze vriendengroep deden we mee aan jeugdkampen. Stond ik met Frans Davelaar op een podium kinderen te vermaken. Dat doen wij nog steeds overigens…”

  Sint
  Jochum zegt het met een knipoog. Hij is eind november, begin december namelijk de belangrijkste raadgever van Sint Nicolaas in Soest en Soesterberg en zijn trouwe metgezel (zeker geen knecht) is dan de boomlange ras-Soester Frans Davelaar. Ga in november bij de optocht van Sinterklaas kijken en het kan maar zo zijn dat u Jochum op een paard ziet zitten.

  Henk Strietman
  Naast het actief voetballen voor de ‘oudjes’ van VVZ is Jochum ook actief als voorzitter van de Club van 100. Een bijzondere vereniging binnen de vereniging legt hij uit. ,,De Club van 100 is in 1989 opgericht door Henk Strietman, samen met onder meer Erik Toonen. Henk heeft mij in 2014 gevraagd om het stokje van hem over te nemen. Hij had er 25 jaar als Club van 100-voorzitter op zitten en hij vroeg aan mij of die taak niet iets voor mij was. Met Bas van Doorn als penningmeester ben ik toen gestart.”

  De opzet van de Club van 100 is al die jaren grofweg hetzelfde. Als lid betaal je jaarlijks een contributie van € 50,00 (voorheen honderd gulden) en daarmee worden faciliteiten voor de club gefinancierd en een evenement voor de Clubleden.

  ,,De eerste grote investering die wij hebben gedaan is het kunstgrasveld, in 2013”, blikt Jochum terug. ,,We hebben daarvoor flink gespaard. Daarnaast hebben we dug-outs bij veld 2 en het Tv-scherm bij de bar mogelijk gemaakt.”

  André Hazes
  Een goede herinnering heeft Jochum aan het feest ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan in 2019. ,,We wilden een groot feest organiseren met een artiest. We wisten dat Margret Bosman helemaal gek was van André Hazes. Samen met Margret en natuurlijk Aart Bosman hebben we ons ingezet om Hazes junior naar de Eemweg te halen. Mooi dat dit gelukt is. Een feest waar we met veel plezier op terug kijken.”

  Het belang van de Club van 100 moet volgens Jochum niet onderschat worden. ,,Wij zien en horen veel en wij kunnen juist betrokken zijn bij leden die niet of nauwelijks actief voetballen. Het is leuk om elkaar binnen VVZ te zien en plezier te hebben. Hierbij dan ook de oproep voor iedereen die nog geen lid van de Club van 100 is om dat alsnog te doen! Stuur een mailtje naar club.van.100@vvz49.nl en je maakt deel uit van een gezellige club binnen de club.”

  75 jaar VVZ
  Over jubileum gesproken…komend kalenderjaar bestaat VVZ ’49 75 jaar en Jochum neemt, uiteraard, zitting in de jubileumcommissie die daarvoor in het leven is geroepen. ,,Natuurlijk gaan we komend voorjaar uitpakken. Het belooft een onvergetelijk feest voor elke VVZ’er te worden.”