•  

  Wie na een kwartier voetbal sportpark Zonnegloren had verruild voor het terras van de Lindenhof op deze zonnige zaterdag leek het gelijk aan zijn zijde te krijgen. Onder genot van een koel biertje zouden ongetwijfeld de appjes binnenkomen van een smadelijke nederlaag van de 15-3 tegen VVZA. Want een bang en angstig VVZ liet zich makkelijk terugdringen door een veel sterker VVZA dat vooral veel meer streetwise was. Hun mondje klaar, stevig in de duels, hard maar niet gemeen en af-en-toe dat handige duwtje uitdelen. VVZ stond erbij en keek ernaar. Met meer geluk dan wijsheid bleef de thuisploeg overeind en terwijl de afvallige supporter op de fiets zich een weg naar het terras trapte was daar ineens Jens die namens VVZ voor de eerste maal de middenlijn overstak en prompt na een lange rush de 1-0 aantekende.

  Dit bleek het eerste kantelpunt van de eerste helft. VVZ zag het licht, ging eindelijk voetballen, durfde ook eens terug te duwen en terwijl het eerste biertje op de Lindenhof werd geserveerd bliepte de app de 2-0 van wederom Jens. Snel opdrinken en terug naar VVZ dacht de afvallige. Maar de tweede goal werd het tweede kantelpunt in het eerste bedrijf. VVZ werd te overmoedig, liep ineens uit de strakke organisatie en binnen drie minuten bracht VVZA de stand terug tot 2-2. Op de Lindenhof werd een tweede biertje besteld want VVZ zal wel omvallen.

  Na rust gebeurde er echter lange tijd weinig. VVZ’49 bleef overeind terwijl de onderlinge irritatie toenam bij VVZA. En daar was weer Jens met zijn derde identieke treffer die VVZ weer op voorsprong bracht. Ook dit keer wist VVZA weer snel gelijk te maken en toen kwam het moment waar nog lang lang over werd nagesproken. Op een diepe bal rende keeper Huub uit de zestien maar zag de spits van VVZA de bal langs hem spelen; twee tellen later hapte diezelfde spits in het gras. Een rode kaart klonk het gedecideerd langs de lijn. Maar uw verslaggever stond op één meter van de situatie en zag dat de keeper zich inhield terwijl de spits bewust van zijn looplijn uitstapte richting keeper zodat een botsing onvermijdelijk was. Rood bleef dus uit waar de spits zich zo over opwond dat de uitstekend leidende scheidsrechter Björn Frölich niet anders kon doen dan hem er juist uitsturen. Overigens een groot compliment aan de VVZA-leiders die op respectvolle wijze uitleg aan de scheidsrechter vroegen en accepteerden.

  Terwijl het schaaltje bitterballen op het Lindenhofs terras arriveerde moest de belangrijkste bal op veld 3 nog getrapt worden. De niet fitte Coos vervulde een supersub rol. Op zijn karakteristiek wijze wurmde hij zich door de verdediging en kegelde de 4-3 binnen.

  Zou het VVZA lukken om voor de derde maal een gelijkmaker te produceren? Maar liefst vier minuten extra tijd moest VVZ overleven en toen klonk het bevrijdende eindsignaal. Wat een prachtoverwinning vooral op mentaal vlak. Wel meegaan in de fysieke maar niet in de verbale strijd. Het hoofd koel houdend een betere tegenstander verslaan.

  Volgende week kan ik iedere supporter aanraden de Lindenhof te laten voor wat het is want traditioneel staat na een spannende uitwedstrijd bij het altijd lastige IJsselmeervogels een portie kibbeling op het menu. En daar smaakt een koel biertje ook heerlijk bij.