• JO12-1 wint moeder aller derby’s

  De Derby. Een prachtig fenomeen in het voetbal. Atletico-Real, AC-Inter, Spurs-Arsenal; de bijbehorende stad hoef je niet te noemen want welke voetbaljunk weet waar het dan om gaat. Volle tribunes, vliegende tackles en gespleten gezinnen om wie er met de stadseer vandoor gaat. De  Derby; teams die niet met maar vooral niet zonder elkaar kunnen. Vraag maar na in Glasgow toen Celtic een paar seizoenen noodgedwongen van de Rangers werd gescheiden na de verplichte degradatie van de blauwen wegens financiële malversaties.

  Op het veel bescheidener niveau in Soest zijn we gezegend met een overdosis aan dorpsderby’s. Maar eerlijk gezegd roepen de sympathieke kneuterige familieclubs Hees en SEC niet het echte derbygevoel op. Een ware derby is de strijd tegen die net wat grotere broer, die voor het gevoel net wat meer succes heeft en net iets teveel met de borst vooruit loopt. Holland tegen Duitsland, Sparta tegen Feyenoord en VVZ tegen SO Soest.

  Eerder dit seizoen troffen de 12-1 van VVZ en de 12-2 van SO elkaar op het hoofdveld aan de Bosstraat in een heerlijke meeslepende bekerwedstrijd. Twee aan elkaar gewaagde ploegen met kansen aan beide kansen waarbij SO effectiever was in afronden: 2-0. Maar omdat Soest zich een week later verslikte in laagvlieger Hoogland viel het ticket voor de knock-out fase op doelsaldo onverwachts in de VVZ schoot. Een onbesliste derby dus; de zege voor SO maar VVZ bekert verder.

  Hoog tijd dus om dit keer op het hoofdveld aan de Eemweg te bekijken wie nou de beste van Soest is. De praatprogramma’s hielden het in de voorbeschouwing op een doelpuntloos gelijkspel of een krappe zege voor één van beiden. Uw verslaggever ter plaatse ging daarom op deze koude novemberochtend een kop koffie halen om de handen te warmen, kuierde daarna rustig richting het veld om voor het bouwpakket van de tribune een staanplaats te zoeken. Een groen kluitje juichende spelers liep hem echter al tegemoet want direct vanaf de aftrap deed VVZ wat twee maanden geleden maar niet wou lukken: scoren. Toen wel heerlijk gezeten op een tribune wou de bal er maar niet in maar deze zaterdag stond er al 3-0 op het scorebord toen de bodem van het koffiebekertje nog niet in zicht kwam.

  SO Soest probeerde wat terug te doen nadat tot wanhoop van de grensrechter de laatste VVZ-man onbedoeld als ouderwetse ausputzer buitenspel onmogelijk maakte en de SO spitsen vrij doorgang verleende. Maar daar stond Tom, keeper type Smeichel, paraat die tot tweemaal toe één-tegen-één triomfeerde.

  Ook na de theepauze zochten de blauwen de aanval en scoorde prompt de 3-1. Daarna volgde een voor het publiek intensieve fase. VVZ scoorde 4-1 maar de treffer werd door de uitmuntende arbiter geannuleerd omdat de SO grensrechter drie minuten na de situatie op appél alsnog de vlag omhoog stak. De arme man heeft keuvelend met een leuke voetbalmoeder zelf buitenspel nooit kunnen waarnemen maar onwetendheid leidt soms wel tot een juiste beslissing. Uw verslaggever stond uiteraard wel op te letten en zag dat het buitenspel was.

  Een afgekeurde goal geeft natuurlijk meer derbysfeer, de uitsupporters zetten een yell in die prompt beantwoord werd door het uitzinnige VVZ-legioen. Tom voorkwam met zijn pink de aansluitingstreffer die niet lang uit kon blijven om de vlam in de derbypan definitief te ontsteken.

  Maar deze blauwe opleving werd in de kiem gesmoord want net als in de 1e helft wist VVZ in een kort tijdsbestek driemaal te scoren waaronder een zuiver aangesneden corner van Luan die door Roel met een ferme knik in de kruising werd gekopt. Hierdoor werd de moeder aller Soester derby’s ver voor het eindsignaal al van alle spanning beroofd. SO deed nog iets terug, er was nog een onnodig temPERamentje langs de lijn maar verder bloedde de derby dood.

  In twee maanden van 0-2 naar 6-2 roept de van Gaalliaaanse vraag op waren zij nou zo slecht of wij nou zo goed. De waarheid ligt ergens in het midden. Zeker is dat de 12-1 door de bezielende trainingen van Albert grote stappen voorwaarts heeft gemaakt. Maar er zijn nog steeds schoonheidsfoutjes die nu niet werden afgestraft maar komende weken wellicht wel.

  Want op de ranglijst staat de 12-1 in een groepje van 4 teams met maar 3 verliespunten achterstand op de koploper. Dus na het oprollen van het rechterrijtje in de afgelopen weken gaan deze teams elkaar komende zaterdagen treffen op de velden. Na een vrije zaterdag is over 2 weken koploper Hooglanderveen te gast gevolgd door nog een paar zware dobbers. Bij de kerstdis zal dan duidelijk zijn waar de 12-1 echt staat maar 1 ding is in ieder geval duidelijk: VVZ 12-1 is de beste van Soest?? althans met de winterstop??.