• Jan van der Meij jr.: ‘Ook breedteteams zijn belangrijk voor VVZ’

  8 mei 2023 Gijs Schaap
 • Een gesprek met Jan van der Meij (43) gaat onder meer over een leven lang voetballen bij VVZ. Hij groeide op bij de club aan de Eemweg, maakte daar vrienden én een aantal minuten in het eerste elftal en hij is bestuurlijk actief. Hoog tijd om eens met hem om de tafel te zitten. Plaats van handeling; de knusse VVZ-kantine en gastvrij als Jan is -dat is tenslotte zijn vak- heeft hij de koffie al ingeschonken voordat de verslaggever zijn pen heeft gepakt. 

  Junior
  Een mooie vraag voor een voetbalquiz. Wat heeft VVZ’er Jan van der Meij gemeen met mediapersoonlijkheid en oud-prof Hans Kraay? Zoek niet verder, want hier is het antwoord: De onlosmakelijke titel ‘junior’ staat bij beider voetbaldieren achter hun naam en het is dus ook logisch dat zowel Jan als Hans vernoemd zijn naar hun vader.

  Jan van der Meij senior (die feitelijk ook een junior is, omdat diens vader ook een Jan was -volgt u het nog?), is een bekende VVZ’er/Soester inwoner. Senior, bekend van de gulle lach en de vrolijke snor, was jarenlang, samen met Yp Huisman, leider van het tweede elftal van onze club en hij had zitting in het bestuur als jeugdvoorzitter. In Soest werd Jan senior wereldberoemd als koster van de Wilhelminakerk en beheerder van zalencentrum De Rank. Of zoals zijn zoon zegt: ,,Pa is alleen maar aan het zwaaien in Soest.”

  Opa Co Grift
  ,,Wij zijn een echte VVZ-familie”, trapt Jan junior ons gesprek af. ,,Het kon niet anders dan dat ik bij VVZ lid werd. Mijn opa van moeders kant is Co Grift, hij was eind jaren veertig onderhoudsmonteur bij ziekenhuis Zonnegloren en was er dus bij toen VVZ in 1949 werd opgericht. Hij was ook een van de eerste spelers in het eerste elftal dat toen op de Ferd. Huycklaan speelde. Opa heeft ooit het toegangshokje officieel geopend. Je begrijpt; ik moest mij zeker bij VVZ melden.”

  Geen straf
  Dat aanmelden gebeurde op een mooie dag in 1985 toen Jan nog Jantje was. Op zesjarige leeftijd trapte hij voor het eerst op de Eemweg tegen een bal. Het was de start van een leuke voetbalcarrière. Niet echt spraakmakend vertelt Jan. ,,Ik maakte deel uit van een geweldige lichting. Dat betekende dat je echt heel erg goed moest zijn om van het niveau Jordie Brouwer, Gijs Schaap of Hidde Reitsma te zijn. Ik kon aardig voetballen, maar niet zo goed als die mannen. Ik zat bij de promotiewedstrijd tegen Zuidvogels (op het veld van DVS’33 in Ermelo) op de bank. Helaas niet ingevallen, maar ik zat eerste rang om te zien hoe we toen naar de eerste klasse promoveerden.  Ik speelde hoofdzakelijk in het tweede team. Dat was geen straf. Mooie tijd gehad en met mijn vader en Yp als leiders was het elke week volop plezier.”

  Bestuurlijk actief
  Jan, sinds elf jaar actief als zelfstandig ondernemer in bedrijfscatering, zet zich al jarenlang in voor de vereniging. Met name op het bestuurlijke vlak. Zo is hij actief in de sponsorcommissie en geeft hij leiding aan de jeugdcommissie.  Als bestuurder heeft hij een heldere kijk op het beleid van de vereniging die hem zo lief is.

  ,,Om terug te komen op die promotie van de eerste klasse. Dat was fantastisch natuurlijk, maar terugkijkend kunnen we constateren dat we er als club niet klaar voor waren om ons definitief in de top van het amateurvoetbal te vestigen. Inmiddels spelen we met het eerste elftal in de vierde klasse. Wat ik merk; we hebben nu veel meer rust in de vereniging en zo slecht gaat het niet. Veel mensen diskwalificeren de toestand van de vereniging als slecht omdat het eerste lager speelt dan voorheen. Maar we hebben nog net zoveel leden als toen. We zijn met het eerste dus wel omlaag maar dat betekent niet dat het slechter gaat  met de club.”

  Investeren in jeugd en breedtesport
  Jan kijkt naar de toekomst waarin VVZ hopelijk vruchten gaat plukken van een goed jeugdbeleid. Dan moet er nu een fundament gebouwd worden en daar is de jeugdcommissie mee bezig. Jan: ,,Uniformiteit bijvoorbeeld met alle teams in dezelfde trainingspakken. Zowel bij de 19-1 als de O8-4 moet je direct kunnen zien dat een team van VVZ het veld opkomt. Daar hebben we in geïnvesteerd en diverse sponsors hebben we daar enthousiast voor gemaakt. Dat vind ik wel top, dat je zoiets als club uit de grond stampt. Het is belangrijk dat je zowel de breedtesport als de prestatieve tak evenveel aandacht geeft, zodat iedereen zich volwaardig lid van deze mooie vereniging voelt.”

  De synergie is er tussen hoofdbestuur, jeugdbestuur, sponsorcommissie en de kledingcommissie legt Jan uit. ,,We willen met elkaar bouwen aan de jeugd van VVZ. Jan Scholts en Piet Hoogendoorn hebben veel goed werk gedaan. Zij hebben veel nieuwe mensen erbij gehaald waardoor de taken verlicht zijn en het werk gemakkelijker wordt. Cindy Kieft, Joris Bouman, Piet Hoogendoorn, John de Graaf en Gonny de Rie ondersteunen de jeugd en zijn aanspreekbaar op de zaterdag. Een team waar je op kan bouwen.”

  Plannen voor toekomst
  Jan is positief over de toekomst van VVZ. ,,Wij hebben nu 300 jeugdleden en we groeien in kwantiteit. We maken plannen om het voetbalniveau van onze jeugd te verbeteren. Dat willen we bereiken met goede trainers, betere faciliteiten, het verzorgen van evenementen. John de Graaf volgt een KNVB-opleiding en gaat een plan schrijven voor de VVZ-jeugd. We krijgen in onze organisatie versterking van Peter van Diermen. Hij gaat voor een jaar meelopen bij de jeugd en meedenken in de missie voor de komende jaren. Het jeugdplan loopt dit jaar ten einde en dat gaan we updaten naar de huidige tijd. Niet alleen voetbaltechnisch hebben wij een verantwoording, maar ook sociaal emotioneel. Er wordt veel bij ons neergelegd, ook maatschappelijke problemen. De betrokkenheid van ouders, bij het ene team is dat meer dan bij het andere, willen wij op orde krijgen.”

  Fijne club
  Jan ziet om zich heen al goede voorbeelden. ,,Onze zoon Simeon speelt in de O15-2. Dat is een team waar kinderen graag in willen spelen, veel enthousiasme en positieve energie. Die positieve vibe mag je best naar buiten toe projecteren. Je fijn voelen bij een club waar mensen je zien en herkennen. Daarom zijn de breedteteams ook zo belangrijk. VVZ is volgens mij de fijnste club om lid van te zijn. Het gaat prima met een constant ledenaantal met maar liefst zeven seniorenelftallen, 300 jeugdleden en een vaste kern van vrijwilligers. Op korte, maar op lange termijn hebben we genoeg mensen in huis om nieuwe leden naar de club te trekken. Het is het warme gevoel dat ik heb bij deze club.”