•  

  IN MEMORIAM TON SCHAAP

   

  Op maandagavond 29 juli is op 72-jarige leeftijd TON SCHAAP overleden, een prominent VVZ '49 lid. VVZ '49 heeft in het leven van Ton een belangrijke rol gespeeld. Ongeveer 56 jaar lang was Ton elke zaterdag op het VVZ '49 veld te vinden. Eerst op het oude veld aan de Ferdinand Huycklaan, dat hij vanuit het ouderlijk, en later zijn eigen, huis kon zien liggen en later natuurlijk aan de Eemweg.

  Ton begon zijn jaren natuurlijk als speler. En in een tijd dat Vvz nog geen jeugdvoetbal had, debuteerde hij als 16-jarige rechtsbuiten gelijk in het eerste. Iets wat hij jaren heeft volgehouden met de nodige hoogtepunten.  Beginnend op het allerlaagste niveau klom hij met zijn ploeggenoten op in de rangen van de KNVB om in 1974 in een team met onder anderen Aart Smink, Mart van Asch, Siem Opmeer, en Jos en Peter Brouwer als eerste Soester vereniging  naar de 4e klasse te promoveren, in een tijd dat de 2e klasse op zaterdag het hoogst haalbare was.

  Na het selectie voetbal werd er nog jaren recreatief gespeeld, onder de bezielende leiding van coach Ben Burgman, die menige zaterdag de worst die hij uitdeelde voor de speler van de dag , in de handen van Ton duwde.

  Maar niet alleen als voetballer was Ton actief. Vele jaren was hij onderdeel van de evenementencommissie en ook zat hij in de feestcommissie voor het 40-jarig jubileum. In 1999, het jaar van het 50-jarig jubileum, werd Ton tijdens de Algemene Ledenvergadering voor al zijn inzet benoemd tot Lid van Verdienste van s.v. VVZ’49.

  Ton liet zich ook gelden toen er eind jaren 80 een beroep op hem gedaan werd als vertegenwoordiger van Brandsma/Veromco, dit om de kantine en kleedkamers van dubbel glas te voorzien. Met de nodige korting en door zelfwerkzaamheid kijken we nu nog steeds door het door Ton geplaatste dubbele glas.

  In de jaren dat Ronald Heerschop en Karel Knaap trainer waren, was Ton leider bij het eerste waar zijn zoon Gijs als spits furore maakte. Een rustige leider, die je niet op een stemverheffing of scheldpartij kon betrappen.

  Want dat kenmerkte Ton toch zeker;  het rustige, beschaafde, maar zeker ook met humor doorspekte optreden.

  Nog jaren nadat hij geen leider meer was, stapte hij gewoontegetrouw de spelersbus en ook bestuurskamers van ontvangende verenigingen in. Niemand die daar een stokje voor stak, het was tenslotte Ton, dus waarom er wat van zeggen. Ook de laatste jaren toen het geheugen wat mistiger werd, bleef Ton bij VVZ '49 komen, trots op zijn club en zijn voetballende zoon en kleinzoons.

   

  Ton is ons ontvallen in een verkeerde periode van het jaar, de zomerstop.  Een man als Ton verdient namelijk een vlag halfstok, rouwbanden bij het eerste, en momenten van stilte bij aanvang van wedstijden. Aan de andere kant biedt deze periode, ontdaan van de haast van alledag, ons ook de mogelijkheid wat langer stil te staan bij een man die genoot van zijn club, daar waar zijn club genoot van hem.

   

  Wij wensen zijn vrouw Brigitte, kinderen en kleinkinderen sterkte bij het verwerken van dit verlies en kracht in de komende tijd.

   

  Namens de vereniging,

  Henk van der Pol

   

  Ton zit hier gehurkt in het midden van zijn trouwe veteranen elftal bij een Stramme Kuiten Toernooi.

   

   

  Klik hier voor de rouwkaart van Ton Schaap