• Ilse Zoetemelk: ‘VVZ is een no nonsens vereniging’

  3 jan 2023 Gijs Schaap
 • Het verhaal van Ilse Zoetemelk en VVZ is te mooi om niet te vertellen. Geheel onbekend met het verenigingsleven In het algemeen en VVZ in het bijzonder is zij een enthousiast vrijwilliger van de voetbalclub geworden die mede de motor was van de recordopbrengst van de Grote Clubactie. Hoe is dat zo gekomen?

  Om maar eerst een prangende vraag direct beantwoord te hebben; ja Ilse is via haar man in de verte familie van de beroemde wielrenner. Joop Zoetemelk, de man die in 1980 de Tour de France won, is een achterneef van de schoonvader van Ilse. Dan is die vraag beantwoord. We stappen weer van de fiets af en gaan het voetbal, naar VVZ, de club waar zoon Willem is gaan voetballen omdat zijn vriendjes van de Da Costaschool ook aan de Eemweg speelden.

  Betrokkenheid
  Ilse blikt terug: ,,Toen Willem in de Champions League bij VVZ ging voetballen had ik nog niet zoveel binding bij de club. Mijn betrokkenheid begon nadat de leider ermee stopte en in de appgroep gevraagd werd wie hem op wilde volgen. Ik dacht bij mezelf; misschien ga ik dat wel leuk vinden. Nou, ik vond het tien keer leuker dan ik vooraf gedacht had.”

  Willem speelt In de JO10-4, op papier dus een van de lagere elftallen. Op onze vraag of dat niet moeilijker is als leider en je er vaak alleen voor staat knikt Ilse direct ontkennend. ,,Nee joh, er zijn ouders genoeg die willen helpen en ik moet zeggen over het algemeen zijn die ook wat relaxter. De spelers in ons team zijn wel ambitieus. Ze zeggen niet dat ze in het eerste van VVZ willen voetballen, nee ze gaan gelijk voor het hoogste. Ze willen naar Barcelona of naar Ajax.”

  Het leiderschap bij de JO10-4 is, naast een coachende, ook een administratieve taak legt ilse uit. ,,Iedereen is goed en Iedereen moet evenveel spelen en ik wil ook dat Iedereen op elke positie, dus ook als keeper, speelt. Wij spelen twee keer 25 minuten dus elke twaalf minuten wissel ik, dat is vier keer per wedstrijd.”

  Voortrekker Grote Clubactie
  Ondertussen heeft Ilse VVZ goed leren kennen, zeker in haar rol bij de Jeugdactiviteitencommissie, daar komen we zo op terug. Wat vindt ze eigenlijk van de vereniging? ,,VVZ is een ‘no nonsens vereniging’. Ik heb de club nu wel aardig leren kennen. Ik observeer het en ik constateer dat er veel aardige mensen bij VVZ rondlopen. Je krijgt hier de ruimte om iets te doen of om iets te vinden.”

  Ilse is de voortrekker van de Grote Clubactie waar VVZ een recordbedrag van ruim € 8100,00 binnenhaalde. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen en waar komt dat fanatisme vandaan om zoveel loten te verkopen? ,,Nou als kind en nu nog steeds, ben ik niet zo fanatiek in sport. Maar ik weet nog wel wanneer we bij SoVoCo loten moesten verkopen voor een goed doel vond ik dat erg leuk. Ik was nog fanatieker met de kinderpostzegelactie. Ik zat op De Bron en vlak daarbij is de Vijverhof. Het was altijd een wedstrijd wie daar als eerste op de bel drukte. Meestal was ik dat en als je eenmaal binnen was dan verkocht je aan de lopende band.”

  Sport om loten te verkopen
  De appel valt niet ver van de boom, want in 2020 was Willem al fanatiek In de lotenverkoop voor de Grote Clubactie. Dat trok de aandacht van de Jeugdactiviteitencommissie van VVZ. Is de zoon zo fanatiek dan is moeder dat vast ook. Ilse: ,,Toen ik mij als leider meldde werd ik meteen door Jan Scholts gevraagd of ik de lotenverkoop rondom de Grote Clubactie wilde organiseren. Dat heb ik gedaan en ik heb dat op een bepaalde manier aangepakt. Het moet voor de jeugdleden een sport zijn om zoveel mogelijk loten te verkopen. Ik ging bij elk team langs, deelde de boekjes uit en legde uit wat de prijzen waren voor de beste verkopers. Zodra de verkoop begonnen was vertelde ik wat de tussenstanden van beste verkopers waren. De prijzen die de beste verkopers konden winnen waren best fors: 75, 50 en 25 euro of een teamuitje. Zo konden de bestverkopende teams naar het klimbos, de voetbalfabriek in Almere of trampolinespringen bij Jumpsquare.. Daarnaast hebben we ook veel superloten aan de man gebracht. Ook de veteranen- en de seniorenteams kochten superloten en dat vind ik mooi want we moeten het samen doen.”

  Rek
  ,,De opbrengst is ruim boven het bedrag van vorig jaar. Toen haalden we 5750 euro op. Met de opbrengst gaan we een voetvolleytafel kopen. Ik heb wel ideeën hoe we volgend jaar de grote clubactie gaan opzetten Ik wil er wel weer wat nieuws bij doen. In ieder geval moeten we veel meer superloten verkopen, daar zit nog wel rek in.”

  Voetbalkamp
  Ilse was afgelopen jaar ook betrokken bij de organisatie van het voetbalkamp. ,,Eigenlijk moeten we het clubje mensen die dat organiseert uitbreiden. Zo kunnen we met meer mensen meer doen. Wat zo leuk was tijdens dat voetbalkamp is dat de jongens van de onder-19 meehelpen in de begeleiding. Dat pakten ze zo leuk op. Zoiets is goed voor de sfeer in de vereniging. Guus en Kalle hadden een JBL box bij zich, waarop het volkslied van Frankrijk te horen was. Het team dat zo genoemd werd ging In het gelid staan en zong enthousiast mee (zie onderstaande foto), super was dat.”

  Tot slot: ,,Ondertussen loop ik hier nu een paar jaar rond, maar ik ken echt alle mensen bij VVZ nog niet. Dit komt ondertussen wel een beetje op gang. Het verbaast mij positief hoeveel mensen zich met hart en ziel inzetten voor de club. Laatst sprak ik een jongen die mij vertelde: ‘ik vind het zo leuk hier, ik ga nooit bij een andere vereniging voetballen.’ Dat is de sfeer die we moeten hebben.”