• Hoofdtrainer brengt boek uit. “Over de rooie” vanaf donderdag in de schappen.

  10 nov 2021 Robert Jan Boers
 • Hoofdtrainer John van Loen heeft zijn levensverhaal door schrijver Rick van Leeuwen laten vastleggen in een prachtig boek.

  "Een boek vol lief en leed", zo omschrijft de trotse John van Loen zijn eigen boek. Zijn moeilijke jeugd komt ruimschoots aan bod, maar ook al zijn veelal mooie avonturen in de profvoetballerij. Vanaf het Utrechtse UVV waar hij samen met Marco van Basten speelde, tot aan zijn (tot nu toe) laatste trainersklus bij VVZ’49.

  John neemt geen blad voor de mond en wisselt lovende woorden af met bikkelharde kritiek.

  Een van die personen die weinig lovende woorden krijgt in zijn boek is Willem van Hanegem. Hoe mooi is het dan dat uitgerekend de Kromme zelf vandaag (donderdag 11 november) het eerste exemplaar aan John van Loen uitreikt.

   Het boek ligt vanaf morgen in de (digitale) schappen. Een mooi boek om te lezen, of om weg te geven. Een ideaal cadeau voor de komende feestdagen. En als de herziene Coronaregels het toelaten zal er bij VVZ’49 nog een heuse signeersessie volgen. Hou hiervoor de VVZ’49 website in de gaten.

   Hieronder de aankondiging van de uitgever:

   In John van Loen, over de rooie tekent biograaf Rick van Leeuwen een verrassend portret op van een nuchtere en opgewekte man, die niet alleen veel prijzen en trauma’s heeft verzameld, maar ook talloze sappige verhalen uit de voetbalwereld deelt.

  “In de jaren tachtig en negentig liep op de Nederlandse velden een boomlange spits rond met felrood haar, wat hem bijnamen opleverde als ‘De Vuurtoren’ en ‘Lantaarnpaal’. Een atypische voetballer waar supporters graag hun frustraties op botvierden. Van spreekkoren van de tribunes tot zelfs doodsbedreigingen aan huis aan toe. Maar De Vuurtoren bleef altijd overeind.
  John van Loen (1965) speelde voor onder andere FC Utrecht, Roda JC, Anderlecht, Ajax en Feyenoord. Als spits was hij betrokken bij veel momenten die in het collectieve voetbalgeheugen zijn gegrift. Hij speelde onder trainers als Van Hanegem, Van Gaal, De Mos en Beenhakker. En hij maakte deel uit van de Oranjeselectie tijdens het WK ’90. Maar Van Loen is ook ‘de man die Georges Grün liet lopen’, waardoor Oranje kwalificatie voor het WK ’86 misliep.
  Als mens is hij getekend door de vroege breuk met zijn familie, die hem als jonge profvoetballer financieel benadeelden. Een gevoelig onderwerp voor hemzelf, maar ook een blinde vlek in de voetbalwereld. Anno 2021 is John van Loen alweer toe aan zijn derde leven. Zijn huwelijk liep na vijfendertig jaar op de klippen, als vader van zijn enige kind kreeg hij de schrik van zijn leven en in het voorjaar van 2021 overleefde hij een hartinfarct, waarna hij moest herstellen van een zware hartoperatie. Maar John van Loen blijft altijd zichzelf.”.