• Hoofdtrainer Alemdar Kurt wil punten pakken met energiek elftal

  21 sep 2022 Gijs Schaap
 • Alemdar Kurt maakt dit seizoen zijn debuut als hoofdtrainer. Dat diens eerste klus als eindverantwoordelijke zijn eigen VVZ is geworden was niet meer dan logisch. De nieuwe hoofdtrainer gaat de uitdaging graag aan. ,,We willen voor de prijzen spelen…”

  De eerste officiële wedstrijd voor Alemdar (43) als hoofdtrainer was er niet een om uitgebreid op terug te blikken. De bekerwedstrijd tegen ’t Gooi werd eenvoudig in winst omgezet (2-0), maar de tegenstander was verre van inspirerend. ,,Het was geen selectieteam”, blikt de trainer terug. ,,Vooropgesteld, ik heb altijd respect voor mijn tegenstander, dus ook voor ’t Gooi. Maar wij hadden de indruk dat deze ploeg de wedstrijd niet als een duel tussen eerste teams benaderde.”

  Dan had de oefenderby tegen SEC, ondanks de 3-2 nederlaag, meer glans en uitdaging. ,,Dat was een prima wedstrijd. Tegen ’t Gooi gingen wij met het lage niveau mee. Maar die pot tegen SEC, een goede ploeg, paste goed binnen onze plannen. We konden prima meekomen met een tegenstander die toch bovenin gaat spelen.”

  Fanatiek en gedreven
  Alemdar Kurt, een echte liefhebber. Zo is hij ooit begonnen met voetballen. Fanatiek, gedreven en spelend op het randje. ,,Ik ben begonnen bij VVZ en heb alle afdelingen doorgelopen tot en met het eerste. Vervolgens heb ik, omdat ik het niet helemaal eens was met hoofdtrainer Karel Knaap, een uitstapje naar Victoria gemaakt. Daarna hebben Bren Bijlard en Saban Aksit mij overgehaald om naar SEC te gaan.”

  Juist in de periode dat Alemdar bij andere clubs speelde ging hij zich inzetten als jeugdtrainer bij zijn eigen VVZ’49. ,,Antonio van den Hengel maakte mij enthousiast en ik ging de C-3 trainen. Vervolgens stroomde ik door naar de B-1, A-1 en het tweede elftal. Ondertussen haalde ik mijn benodigde trainersdiploma’s. Zeven jaar geleden werd ik door Aart Bosman gevraagd om assistent te worden van hoofdtrainer Rob Zomer. Toen moest ik een keuze maken…”

  Spiegel van de scheidsrechter
  Een opmerkelijke keuze legt Alemdar uit. Want in de periode dat de voorzitter hem benaderde voor een promotie naar het assistentschap bij het eerste elftal maakte Alemdar furore als KNVB-scheidsrechter. ,,Ik heb SOIII gehaald en kreeg goede cijfers. De beoordelaars gaven mij een goede kans om de hoofdklasse te halen. Tijdens het fluiten heb ik veel geleerd. Ik kreeg bovendien een aardige spiegel voorgehouden. Pas toen leerde ik dat ik in mijn spelerstijd een aantal echt onnodige kaarten heb gekregen. Ja, ook mijn lontje was af en toe te kort. Wat ik geleerd heb? De scheidsrechter wint altijd. Zo floot ik zelf ook, streng en rechtvaardig. Die ervaringen breng ik ook over aan mijn spelers.”

  Verplicht twee keer trainen
  Het is duidelijk: Alemdar koos niet voor een carrière in het zwart maar juist voor het trainingspak. Hij was assistent onder Rob Zomer en de afgelopen seizoenen onder John van Loen. Wat heeft hij geleerd van de oud-prof? ,,Ik vind John een fantastische man. De eerste keer dat ik hem ging spreken was ik zenuwachtig. Hij is toch die profvoetballer van Ajax, Nederlands Elftal en Feyenoord. Maar het ijs was al snel gebroken. Voetbalinhoudelijk was John heel sterk. Het eerste jaar ging fantastisch en misten we op een haar het kampioenschap. We hadden daarna de pech met corona, veel blessures en het wegvallen van kwalitatief goede spelers waardoor de resultaten minder werden. Wat ik anders doe dan John? Nou, disciplinair heb ik de teugels wel wat strakker getrokken. Iedereen is verplicht twee keer in de week te trainen. Kan je een keer echt niet? Dan spreken we een inhaalmoment af. Vorig seizoen trainden we vaak met een incomplete groep. Dat kan echt niet meer als wij punten willen halen in de vierde klasse.”

  Want punten halen, dat is de ambitie van de hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen. De eerste tekenen zijn gunstig vertelt hij. ,,We hebben een jonge en gretige spelersgroep. Marcel Hanraads krijgt ze wel fit. We trainen op agressiviteit. In balbezit moeten we dominant zijn, kansen creëren door positiespel én die kansen maken. Bij balverlies agressief in omschakeling. We moeten plezier krijgen in het spel, kort op de bal. Onze valkuil? De spelers zijn jong en gebruiken soms te veel energie. Af en toe moet je kunnen temporiseren, maar daarvoor heb je ervaring nodig. In mijn tijd als speler hadden we Ronald de Rooij in het elftal. Die snapte dat.”

  De trainer vindt het jammer dat talentvolle spelers als Steyn Boers (SEC) Stef Herder (SO Soest) en Thijmen Volmer (SO Soest) elders in het dorp voetballen. ,,Wij hadden deze jongens nog prima kunnen gebruiken natuurlijk. Maar het heeft geen zin daar lang over na te denken. Die jongens hebben een keuze gemaakt en dat moet je respecteren en er een punt achter zetten. Uiteraard staat de deur voor hen altijd open.”

  Geen zorgen
  Maar Alemdar maakt zich voorlopig geen zorgen. ,,We hebben een jonge ploeg en ervaring krijgen de jongens vanzelf. Volgend jaar zijn ze weer een jaar ouder en kunnen zij weer jongens die vanuit de jeugd komen opvangen. Met een getalenteerd O16 hebben we voor de toekomst genoeg achter de hand. Mijn eigen zoon Cemal is een van de spelers uit die O16. Hij traint vanaf de eerste training al één keer in de week mee met de A-selectie en hij heeft al minuten gemaakt in een oefenwedstrijd. In de O16 voetballen meerdere talenten die wij goed begeleiden en net als Cemal op termijn meetrainen wanneer zij goed genoeg zijn. Dat is ook het beleid dat wij de komende jaren hanteren.”

  Derby’s
  De competitie kent een aantal leuke derby’s. ,,Vooral de wedstrijden tegen SEC en ’t Vliegdorp springen eruit. Maar ik vind het ook leuk om tegen DEV Doorn te spelen. Met hun trainer (Rick Andeweg/red) heb ik de cursus gedaan. Natuurlijk zijn derby’s speciaal, maar je krijgt hoogstens drie punten. Mijn eigen verleden bij SEC speelt geen rol voor mij. Het zou anders zijn als ik bij SEC trainer zou zijn en VVZ stond tegenover me.”

  Periodetitel
  Wat mogen de VVZ-supporters het komende seizoen verwachten van Alemdar Kurt en zijn manschappen? ,,Ik ben een winnaar en dat wil ik uitstralen naar mijn team. Vanaf de eerste seconde van de eerste competitiewedstrijd tot en met de laatste tel van de laatste wedstrijd verwacht ik passie en inzet. De energie heeft het team en als je vraagt of we op een speciale speler moeten letten moet ik je het antwoord schuldig blijven. Het sterkste punt van VVZ wordt het collectief. We kunnen punten pakken en voor de prijzen spelen. Mijn doelstelling is om in ieder geval een periodetitel te halen. Ik heb er zin in!”