• Hidde Reitsma: ‘Gezelligheid en ambitie maakten VVZ bijzonder’

  9 sep 2022 Gijs Schaap
 • Oud-eerste-elftalspeler werkt als jeugdtrainer aan toekomst VVZ

   

  Hidde Reitsma (43) speelde ruim 22 jaar in de hoofdmacht van VVZ’49. Ook na zijn officiële afscheid in 2018 werd er, nooit tevergeefs, een beroep gedaan op de kwaliteiten van het echte clubdier. Tegenwoordig speelt de liefhebber zijn wedstrijden in het derde elftal en…niet onbelangrijk, draagt hij, met het trainen van de O14-1, bij aan de toekomst van zijn club.

  Een zomerse avond zoals wij die in 2022 al veel hebben meegemaakt. Hidde Reitsma acteert op het hoofdveld aan de Eemweg. Het is bekend terrein voor de middenvelder van weleer. Hier heeft hij menig duel uitgevochten tijdens heroïsche wedstrijden tegen clubs als Zuidvogels, CSW Wilnis, Volendam, Geinoord en Ajax.

  Oneven aantal
  De omstandigheden zijn nu anders. Hidde speelt een afsluitend partijtje met de O14-1 van VVZ’49. Natuurlijk doet hij zelf mee. ,,Oneven aantal”, ‘verontschuldigt’ hij zich later. Maar wij vermoeden dat hij heel blij was dat hij toch even mee kon doen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat bloed, ongetwijfeld groen-wit van kleur, stroomt ook deze avond voor zijn club.

  Fanatiek is Hidde nog altijd. ,,Meer bewegen voorin en kom er eens onder.” De voetballertjes luisteren naar hem, amper bewust met en tegen wie ze voetballen. Voor hen is hij de trainer én de vader van teamgenoot Mika. Maar hier loopt dus ook iemand die in 2001 een van de basisspelers was van het elftal dat Zuidvogels versloeg in een beslissingsduel. Daardoor promoveerde VVZ -opnieuw- naar de eerste klasse. Zie het krantenartikel hieronder.

  ,,Een van mijn mooiste voetbalherinneringen”, blikt Hidde terug. ,,We hadden een unieke lichting toen. Allemaal talenten die vanaf de jeugd met elkaar voetbalden en een aantal ervaren jongens erbij. Steef van den Oosterkamp was onze trainer.”

  ‘VVZ was bijzonder toen’
  ,,Het waren mooie jaren toen. Dat maakte VVZ’49 ook zo bijzonder”, vertelt Hidde. ,,De gezelligheid met bijna alleen maar clubjongens, maar ook de echte ambitie om prestaties te leveren. Het is voor mij een van de redenen geweest om, behoudens een jaar FC Utrecht in mijn jeugdperiode, deze club altijd trouw te blijven.”

  Die ‘eeuwige trouw’ lijkt een unicum in het voetballandschap van 2022. Dat ziet Hidde ook. ,,Ja, clubtrouw zie je niet zoveel meer. Ik begrijp wel dat je voor een andere club kiest als het je doel is om hogerop te voetballen. Maar wanneer je de vereniging verlaat voor een club die op hetzelfde niveau voetbalt vind ik dat vooral jammer.”

  Jeugdtrainer
  Terug naar zijn eigen staat van dienst voor VVZ. Na al die jaren eerste elftal speelt de voetballiefhebber zijn ‘potjes’ bij het derde met veel spelers die ook de successen van weleer hebben meegemaakt. Daarnaast werkt Hidde letterlijk aan en met de toekomst van de groenwitten.

  ,,Toen onze zoon Mika ging voetballen werd ik al snel gevraagd als trainer. Ik vind het mooi om te zien hoe kleine kinderen zich ontwikkelen in kunde en vaardigheden als mens en als voetballer. Dat ik daarbij mag helpen is heel leuk om te doen.”

  Hidde heeft voorlopig geen ambitie om zelf te groeien in het trainersvak. ,,Nee, op dit moment nog niet. Maar op termijn zou ik wel een cursus willen volgen. Het zou dan wel voor jeugdtraining moeten zijn. Een rol als trainer bij de senioren is voor mij niet weggelegd. Daar ben ik het type niet voor.”

  De goede kant op
  De toekomst van VVZ’49 is een onderwerp waar Hidde positief over is. ,,Ik denk dat we nu de goede kant opgaan. Het eerste elftal is nu een herkenbaar en jong elftal. Dat is alleen maar goed. Maar we moeten niet denken dat we prestaties alleen maar met onze eigen jongens kunnen realiseren. Je moet het ook aandurven om gerichte versterkingen aan te trekken. Niet alleen om het elftal beter te maken, maar ook om al die eigen jongens verder te brengen. Voor dit seizoen? Ik verwacht dat er nu een elftal staat dat wel mee kan doen en punten gaat halen. Daarnaast zie ik een andere goede ontwikkeling bij de club. Steeds meer oud-spelers trainen een jeugdteam. Gijs Schaap is actief bij de club, Ruben de Goede traint een elftal en Alemdar Kurt is hoofdtrainer. Dat is toch prachtig. Ik hoop dat Alemdar het goed gaat doen, heb daar ook alle vertrouwen in. We zullen het toch met elkaar moeten doen om deze club verder te helpen.”

  Zoon Mika is aandachtig toehoorder en hij vult zijn vader aan: ,,Gewoon veel leuke dingen doen bij VVZ…”