•  

  Tegen lunchtijd zaterdagmiddag keek uw sterreporter aardig blauw. Deels kwam dat door het bierfestival op het Janskerkhof de avond daarvoor maar vooral omdat de bekerlotingscomputer van de KNVB maar liefst drie confrontaties tussen VVZ en SO Soest had uitgespuugd voor de zaterdagmorgen. Een derby hattrick !

   

  De derby is natuurlijk een fantastisch fenomeen. Winnen van Hoogland is leuk, verliezen van DOSC vervelend maar echte glorie haal je op in de derby. In Glasgow hebben ze een bloedhekel aan elkaar maar de glans van het kampioenschap was er voor Celtic wel af in de jaren dat de Rangers wegens financiële malversaties naar lagere divisies was teruggezet. Is in Glasgow de derby een restant van een eeuwenlange bloederige geloofsstrijd dan is de sfeer in ons pittoreske Soest een stuk gemoedelijker. De inzet is gelukkig maar beperkt tot wie loopt er op maandagochtend met de borst vooruit op het schoolplein en wie mompelt in een hoekje dat het maar een spelletje is?

   

  JO13-2

  Het eerste bedrijf was aan de Eemweg en meteen de belangrijkste van het drieluik want zowel de 13-2 van VVZ als de 13-3 van SO Soest hadden nog uitzicht op kwalificatie voor de knock-out fase van de beker. En bij aankomst begroeten vriendjes van school elkaar waarna de één zich in een groen en de ander zich in een blauw tricot hult om met elkaar de sportieve strijd aan te gaan. SO Soest was in de eerste helft de bovenliggende partij, brak een paar keer goed door maar keeper Mats en de snelle Jayden lieten zich niet foppen. De grootste kans was toch voor VVZ maar vlak voor de thee sloeg SO toch toe.

  In de openingsfase van de tweede helft overrompelde een feller en meer verbeten 13-2 de dorpsgenoten en tekende Teun voor de gelijkmaker. Vervolgens golfde het spel op-en-neer totdat die knotsgekke minuut aanbrak. Tweemaal leek Soest te scoren maar de grote teen van Tyson en vervolgens de knie van Arvid brachten redding op de doellijn. Uit de tegenaanval was het vervolgens Teun die wederom het netje deed bollen. SO Soest was hierdoor vervolgens mentaal gebroken en door goals van Nicolai en Cihan liep VVZ vervolgens uit naar een verdiende maar geflatteerde 4-1 zege.

  Toch constateerden de rekenmeesters dat dit nog belangrijke treffers waren want in de nog in te halen onderlinge wedstrijd moet Baarn nu met drie goals verschil winnen om onze 13-2 het ticket voor de volgende ronde te ontfutselen.

   

  JO10-2 

  Zorgen voor later want met spoed scheurde uw reporter naar de Bosstraat waar VVZ 10-2 al was begonnen tegen de leeftijdsgenootjes van SO. Omdat APWC al poulewinnaar was hier alleen nog de eervolle tweede plek te vergeven.

  Bij 2-2 viel de reporter in de eerste helft die wel erg lang bleek te duren. De leiders van Soest bleken beter geïnformeerd te zijn door hun vereniging want met ingang van dit seizoen blijkt de speelduur nu 50 in plaats van 40 minuten te duren verdeeld in een Amerikaans systeem van vier kwarten van elk 12,5 minuut. Na 1 helft en dus 2 kwarten stond er 3-3 op het scorebord en genoten we langs de lijn van deze spannende wedstrijd.

  In het derde kwart trok VVZ de wedstrijd echter naar zich toe. Roan verdedigde kunstig via de eigen lat uit, keeper Julian maakt een mooie save met een snoekduik terwijl aan de andere kant van het veld VVZ driemaal afdrukte. Vooral Mirac speelde een prima partij. Vorig jaar nog zoekend naar zijn rol. Niet snel maar nu met de rug naar de goal ballen vasthouden en opkomende spelers dan inspelen. Een ‘type Eykelkamp’ zou de oudere lezer zeggen.

  Uiteindelijk een mooie 6-3 zege waarmee het bekeravontuur er weliswaar op zit maar het team klaar lijkt voor de competitie.

   

  JO15-3 

  Een veld verder nam de 15-3 het op tegen, daar zijn ze weer, SO Soest. De andere derby-tegenstander Hees had zich al het ticket voor de volgende ronde toegeëigend en dat was te merken.

  Via Jip kwam VVZ op een snelle voorsprong maar het team geloofde het daarna wel in deze veredelde oefenwedstijd. Het op papier mindere Soest was echter meer gemotiveerd om wat van deze wedstrijd te maken en knokte zich terug tot 1-1.

  In de slotfase wilde de 15-3 toch de volle winst naar zich toegrijpen en zag paal en lat in de weg staan. Het wegens een duwfout afkeuren van een goal van Jens leek zwaar bestraft maar aan de andere kant had de overigens prima leidende arbiter aan SO een penalty kunnen geven na een handsbal. De uiteindelijke 1-1 bleek genoeg voor de twee plek in de poule wat helaas geen toegang geeft tot de volgende ronde.

   

  Drie wedstrijden. Drie derby’s. Driemaal een sportieve strijd. Het was genieten deze ochtend en er mag dan wel rivaliteit zijn tussen blauw en groen maar eigenlijk kan je ook weer niet zonder elkaar.

  De derby maakt het allemaal net een stukje leuker.