• Tijdens de jaarlijkse lintjesregen, die vandaag weer is neergedaald over ons land, is ras VVZ '49-er Frans Davelaar geridderd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau! 

  Gezien de grote varieteit van bezigheden, die hij al jarenlang en onvermoeibaar uitoefent natuurlijk van harte verdiend en VVZ '49 feliciteert hem hiermee van harte. We zijn trots dat er wederom een VVZ '49 is toegetreden tot dit selecte gezelschap  

  Hieronder de woorden die burgemeester Metz van Soest tot Frans sprak voordat hem de bijbehorende versierselen werden opgespeld  

  _________________________________________________________________________________

   

  De heer F. Davelaar (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

  De heer Davelaar zet zich, naast zijn werk als ondernemer en een druk gezinsleven, met optimisme en bruisende energie in voor de Soester samenleving. Het begon allemaal in 1985 met het voorzitterschap van het Nederlands Scrabble Kampioenschap. Hij vond dat het NSK veel grootser en professioneler kon en wist de importeur van het Scrabblespel te strikken als sponsor. Hierdoor kreeg het kampioenschap in de loop der jaren een groter aanzien.

  In de jaren negentig was de heer Davelaar enkele jaren reserveagent bij de politie in Soest. Van 1998 tot 2004 maakte hij deel uit van het bestuur van voetbalvereniging VVZ’49. Toen de voetbalclub in economisch zwaar weer terechtkwam, werd hij gevraagd als jeugdvoorzitter. Deze functie heeft hij drie jaar lang met verve vervuld. Vanaf 1999 is hij actief voor Stichting Bedrijventerrein Soestdijk en een van de centrale personen in de samenwerking met andere vergelijkbare organisaties en stichtingen.

  In de jaren erna is hij bestuurslid bij diverse stichtingen, als de Soestdijkse Grachten en de Soester Zakenkring. Ook de Gereformeerde Kerk De Open Hof (nu Protestantse Kerk Nederland) kon jarenlang op zijn inzet rekenen. Van 2003 tot 2007 was de heer Davelaar diaken, waarbij hij omzag naar mensen in de gemeente die behoefte hadden aan ondersteuning. Een keer per jaar kruipt hij in de rol van Hoofdpiet tijdens de intocht van Sinterklaas.

  Sinds 2011 is hij voorzitter van Novaka, een werkgeversorganisatie in de kantoorvakbranche in Nederland. Namens de Stichting Goede Doelen heeft een team van vrijwilligers deelgenomen aan de Ropa Run: een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Het doel was om een financiële bijdrage te leveren in de strijd tegen kanker. De heer Davelaar zette zich voor beide doelen in: hij was een van de initiatiefnemers en voorzitter van Stichting Goede Doelen én hij is sinds jaar en dag betrokken bij het organiseren van de Ropa Run zelf. Met succes: Stichting Goede Doelen wist tienduizenden euro’s bij elkaar te brengen.

  __________________________________________________________________________________