• Henk van der Pol wil ultieme wens voor VVZ realiseren

  12 okt 2022 Gijs Schaap
 • Henk van der Pol heeft een ‘bekende kop’. Een boodschap doen bij de lokale grootgrutter gaat voor Henk altijd samen met een beleefd knikje, groet of gesprek. Hij komt altijd wel een bekende tegen bij het wegen van de groente of het vullen van het karretje. Door zijn jarenlange verbondenheid met VVZ en bestuurlijk werk voor de BAV (Belangenorganisatie voor Amateur Voetbalverenigingen) en de NidS ( Netwerk in de Sport, werkgeversorganisatie voor sportverenigingen) is het netwerk van Henk heel groot. Voor zijn eigen club is Henk al jarenlang bezig met een bijzonder project, namelijk de realisatie van een Elascon-tribune. Tijdens de komende ledenvergadering op 18 oktober gaat Henk de plannen presenteren.

  Hij was slechts twaalf jaar jong toen hij zijn laatste wedstrijd voor VVZ voetbalde. ,,Een enkelblessure zorgde ervoor dat mijn actieve voetbalcarrière in de kiem smoorde”, vertelt Henk. ,,Ik werd grensrechter en op mijn zestiende kwam ik al in het jeugdbestuur.”

  Actief in allerlei rollen
  Henk maakte veel mee bij de club die hem zo lief is. Hij was veertien jaar lang actief als grensrechter bij het vlaggenschip en maakte daar diverse successen en kleurrijke trainers mee. Hij was 17 jaar bestuurslid, waarvan vijf jaar als voorzitter en in 1996 zat hij met bestuurders van SEC en SO Soest om de tafel om plannen te bespreken voor een fusie, die er uiteindelijk nooit zou komen. Daarnaast deed en doet hij allerlei activiteiten voor de vereniging zoals bardienst, lijnen trekken, trainen, leider, clubarchivaris, onderhoudsploeg en dan is hij ook nog een aantal jaar de vaste scheidsrechter geweest van het tiende elftal van SO Soest. Met zijn achtergrond in de bouw bij Dura Vermeer, is hij natuurlijk direct betrokken geweest bij de renovatie van de kantine begin deze eeuw en de nieuwbouw van de kleedkamers. Het is meer dan logisch dat een rondje supermarkt steevast een mini-reünie is voor de geboren en getogen Soester, tevens VVZ-erelid.

  In al die jaren heeft één klus hem altijd geïntegreerd en geboeid. Namelijk; de realisatie van een tribune langs het hoofdveld van VVZ. Hij pakt een aantal dikke ordners die met een imposante plof op de tafel terecht komen.

  Sinds 1996
  ,,Op een complex als dat van VVZ hoort een tribune te staan”, trapt Henk af. ,,Ik ben al sinds 1996 met de plannen bezig. Ja dat is een flinke periode. Aanvankelijk had ik het idee om een tribune te laten plaatsen zoals Valleivogels die heeft staan. Maar we kregen financieel slechte jaren en het idee ging de koelkast in. Het was gewoon te duur voor ons. In 1999 tijdens het 50-jarig jubileum kwam onder leiding van Henk Strietman verlichting rondom het hoofdveld, dat was belangrijker dan een tribune. Toen was er een deel van onze wensen, ter verbetering van de faciliteiten, ingevuld.”

  Lijstje
  Een aantal jaar later, in 2013, stelde toenmalig voorzitter Sjoerd Vegter dat de accommodatie van de club achterhaald is en, zoals dat zo mooi genoemd wordt, niet meer aan de eisen van de tijd voldoet. Henk: ,,We stelden een lijstje op wat er verbeterd moest worden. Een kunstgrasveld, nieuwe dug-outs, een nieuw scorebord, een pannakooi, nieuwe kleedkamers en een tribune. Het kunstgrasveld is zelfs iets opgeschoven naar de staantribune-kant zodat er aan de overkant plaats is voor een tribune. Inmiddels zijn we negen jaar verder en, behalve de tribune, is alles van dat lijstje afgevinkt.”

  Henk blijft vasthoudend voor zijn ultieme wens. Die tribune moet er komen. Hij laat zelfgemaakte foto’s zien van erkende tribunebouwers als, Respo en Nederhoed. ,,Ik ben echt een groundhopper geworden en weet inmiddels best wel veel van tribunes.”

  Elascon-tribune
  In de ordners zien we prachtexemplaren bij mooie verenigingen en bij clubs die inmiddels al lang zijn opgeslokt door fusies. ,,Ik heb tekeningen opgevraagd bij de bouwers. Onhaalbaar, veel te duur. Toen kwam ik na een zoektocht de tribune tegen van vv Gramsbergen. In een Voetbal International uit 2013 stond een foto van die tribune. Ik ben in de auto gesprongen en gaan kijken. Het bleek een Elascon-tribune te zijn die deze club had overgenomen van vv Hoogeveen. Ik was gelijk verkocht, wat een mooi staaltje van Nederlands erfgoed. Een product van de opbouwjaren na de oorlog. De Elsacon is namelijk doorontwikkeld vanuit kolomvrije garages die defensie voor tanks gebruikt. Dit type tribune was destijds de eerste met vrij uitzicht vanuit alle posities. De eerste Elascon is eind 1958 gerealiseerd in Hulst. ”

  Het idee van vv Gramsbergen dat voor een relatief lage prijs de tribune kon overnemen is het Ei van Columbus. Henk was verkocht. ,,Dat moeten we ook doen, was mijn eerste gedachte. Een Elascon overnemen van een club die zijn tribune wil vervangen. Ik heb gesproken met vv Katwijk, maar daar vroegen ze heel veel geld. Ook als wij de tribune voor hen zouden afbreken. Dat werd het dus niet. Met de gemeente Amsterdam heb ik zelfs nog overlegd om de tribune van DCG over te nemen, maar ook met hen kwam ik er niet uit”

  Zeeburgia
  Door zijn contacten met andere verenigingen kreeg Henk de tip dat vv Zeeburgia een verbouwing voor het complex wil realiseren. ,,Ik wist dat deze club een Elascon had. Ik ben direct gaan kijken en heb met voorzitter Rob Teunissen een gesprek gehad. Zijn verhaal was dat de tribune vrijkwam, maar het zou nog even duren. Aart Bosman ging toen in 2016 alles uiteindelijk daar zijn beslag kreeg de onderhandelingen aan en wat was ik blij toen hij mij op een dag belde en alleen maar vertelde: ‘We hebben hem. Hij moet binnen een maand weg uit Amsterdam, anders sloopt de gemeente hem.’. Ik had al een staalconstructiebedrijf ingeschakeld. Met een partij mannen zijn we daar geweest om de tribune vakkundig te ontmantelen. Erik Toonen, Wout Posthuma, Robert Jan Boers, Sjoerd Vegter en Wout Logtenstijn zijn een aantal uur bezig om de stoeltjes en banken te demonteren en in te laden. Een huzarenstukje, want alles was weg binnen de gestelde tijd.”

  Dat Amsterdams avontuur is alweer een paar jaar geleden. De tribune ligt op twee plekken te wachten op montage aan de Eemwegzijde bij het hoofdveld. ,,Ik zal je niet vermoeien met de ambtelijke molens die daarvoor doorlopen moesten worden.” Henk laat een tekening zien waarop getekend is waar de tribune komt. De fraaie bomen die het VVZ-veld een landelijke uitstraling geven blijven behouden. ,,Ik heb in 1973 met mijn klasgenoten die bomen nog geplant tijdens de nationale Boomplantdag. Die bomen horen bij ons sportcomplex. We hebben overigens heel bewust voor deze zijde gekozen. Het veld ligt van goal naar goal op het noorden. Bij slecht weer komt regen en wind vanuit het zuidwesten. Als je de tribune aan de overkant plaatst komt de regen rechtstreeks de tribune in, en dat wil je niet.”

  Het ontwerp voor de tribune is volgens Henk inmiddels indieningsgereed. ,,De bouwvergunning kan aangevraagd worden. Het streven is om de tribune in 2024 gebruiksklaar te hebben. We gaan een commissie oprichten om het benodigde geld bij elkaar te krijgen voor de voorbereiding en realisatie. Ja, ik weet dat het eerste elftal niet veel publiek heeft getrokken de laatste jaren. Maar we kunnen het ook omdraaien; als er betere faciliteiten komen dan komt er ook meer publiek.”

  Aan het enthousiasme binnen zijn vereniging hoeft het volgens Henk niet te liggen. ,,Ik merk aan alles dat er weer elan binnen VVZ komt. We gaan de goede kant op. Ooit wonnen we van Huizen en Ajax en voorlopig zit dat er niet in. Maar binnen deze vereniging kunnen we veel en dan kunnen we zeker met elkaar de komst van een tribune realiseren.”

  Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 18 oktober gaat Henk van der Pol de tribuneplannen presenteren. Leden van VVZ ’49 en ouders van jeugdleden zijn van harte welkom.