• Energiek VVZ’49 laat de punten aan SEC. Trainer Kurt trots op zijn mannen

  26 aug 2022 Robert Jan Boers
 • Voordat bekend werd dat VVZ’49 überhaupt in de 4e klasse zou komen te acteren, werd er al een onderlinge oefenwedstrijd afgesproken. Dat wij elkaar dan ook nog in de competitie tegenkomen, mocht een oefenwedstrijd niet in de weg staan. Vanavond stond er een Soester (oefen) derby op het programma.

  VVZ’49 gooit het dit seizoen over een hele andere boeg. Er werd afscheid genomen van een paar oud gediende en men wilde aan de Eemweg een geheel nieuw, maar vooral groen team voor terug. Het grootste gedeelte van de talentvolle JO19-1 werd doorgeschoven naar de selectie en ook de staf zit tjokvol met het VVZ DNA. Vandaag tegen SEC zou het een mooie graadmeter worden.

  Bij VVZ’49 dus vooral spelers met het VVZ DNA, maar ook bij SEC lopen spelers rond met een VVZ’49 verleden. Doelman Stijn Waals, natuurlijk Steyn Boers, Sergio Kok, Niels van de PLaats, Joey Bedum, Jesse van Leijenhorst, Paul La Feber, Fabian van Netten en natuurlijk trainer Jasper Meeder. Allen hebben zij wel één of meerdere seizoenen het andere groen witte tenue aangehad.

  Achteraf hoorde wij dat SEC niet veel van VVZ’49 verwachtte. De dragende spelers zijn verdwenen en voor de jeugd zou het een grote stap zijn. In de rust zat SEC al bijna uitgeteld in de kleedkamer. Met holle ogen moesten zij constateren dat het veel energiekere VVZ’49 hun met vlagen alle hoeken van het veld liet zien.

  VVZ’49 was in de 9e minuut op voorsprong gekomen. Roan de Beer stak Floris Knigge mooi de diepte in en Floris passeerde op zijn beurt de SEC goalie. Een droomstart. Na nog twee kansjes gehad te hebben, creëerde SEC pas in de 18e minuut hun eerste kans. De pijlsnelle Niels van der Plaats verdween over rechts en gaf de bal goed voor op de spits, Simon van Hengstum. Door de benen van daan verdween het leder voor de tweede keer deze avond tegen de touwen, 1-1. VVZ’49 bleef het geloof houden en wist vooral op het middenveld veel duels vooral op wilskracht te winnen. Op het half uur werd wederom het gevaar van SEC duidelijk. De snelheid van Niels v.d.P. was Danny bijna te machtig. Met een uiterste krachtsinspanning gleed hij de bal voor de voet weg. Dat hij daarna ook de voet meenam, was niet alleen voor de scheidsrechter een penalty waard, (de brave borst stond weliswaar op ruim veertig meter, maar had schijnbaar hele goede ogen) maar betekende ook voor Niels van der Plaats een hele vervelende blessure. Een flink ei op zijn gewricht beloofd niet veel goeds. Wij wensen Niels dan ook een spoedig en snel herstel toe. Voordat de scheidsrechter ook daadwerkelijk het strafschopgebied bereikt had, strompelde Niels al naar de achterlijn en had Sergio Kok de bal al op de stip gelegd. In zijn VVZ tijd hebben wij “Kokkie” nooit zijn falen….Nu wel. Hij parkeerde de bal op het aluminium, waarop de bal weer het veld in stuiterde. De rust werd met deze stand bereikt.

  De tweede helft een vijftal nieuwe spelers bij VVZ’49. Iedereen krijgt in de voorbereiding evenveel speeltijd, mits fit en voldoende getraind. Twee van die wissels hadden maar 4 minuten nodig om bijna belangrijk te zijn. Tim Schilder verdween over de rechterkant richting achterlijn en trok de bal terug op Chris van Dijk. Helaas verdween de bal over de goal. SEC had het de tweede helft iets beter voor elkaar, maar de krachten sijpelde langzaam weg bij de Bosstraat bewoners. Daan reageerde éénmaal katachtig maar verder was het VVZ dat het meest aan de voorsprong mocht ruiken. Een voorzet van Bram Hanraads kwam op de hand van Sergio Kok, maar dit zou een te makkelijke penalty zijn. Bovendien had de scheidsrechter dat vanuit de middencirkel nooit kunnen zijn. Dezelfde  Bram volleerde even later nog een moeilijke bal in de winkelhaak. Met nog 10 minuten te gaan wederom een goede voorzet van Bram het nodige gevaar. SEC-cer Kenny Grant werkte de bal vlak voor Floris Knigge de bal over de achterlijn, één meter langs de goede kant van de paal. VVZ’49 bleef maar aanzetten terwijl SEC het zwaar had. Het betaalde zich uit in de 82e minuut. Het was weer Bram die over rechts een voorzet mocht geven. Deze keer laag op de inlopende Roan. In duel met zijn tegenstander en vlak voor de keeper verraste hij beide door de bal achter zijn standbeen langs te vegen. De bal rolde keurig in het netje, verdediger en keeper met de mond vol tanden.(1-2).

  Even de wedstrijd uitspelen en de verrassing zou daar zijn. Maar helaas tuinde wij er toch in (om met de woorden van Herman Kuiphof te spreken) . Eerst gaf de scheidsrechter een vrije trap op enkele meters buiten het strafschopgebied. Niemand zag een overtreding, maar de leidsman vond het zelfs een gele kaart waard. Hoe de voorzet van Sergio Kok tegen de touwen vloog was amper waar te nemen. Maar SEC stond weer op gelijke hoogte. Bij het scheiden van de markt kreeg SEC weer een vrije trap, op soortgelijke plek. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en als de scheidsrechter gewoon affluit voor een overtreding op Daan, dan waren de spreekwoordelijke punten gewoon eerlijk verdeeld. Echter, de scheidsrechter besloot anders en keurde de goal goed.

  Het gaat niet om de punten. Het gaat om de draaiuren en de leermomenten. Draaiuren zijn weer gemaakt, leermomenten zijn er ook weer genoeg. Wij wisten dat de kracht van SEC lag bij de dode spelmomenten met hun lange spelers, maar toch gingen wij daar niet goed mee om.

  Toch was trainer Alemdar super trots op zijn jongens. We hebben SEC en het opgekomen publiek (150 man) verrast. Dinsdag oefenen we nog tegen VIOD uit Tienhoven. Daarna gaat de bekercompetitie van start.