• Dit keer Patria de gelukkigste in gelijkwaardige wedstrijd.VVZ'49 blijft jammerlijk aan de verkeerde kant van de score...

  16 mrt 2024 Robert Jan Boers
 • Een wedstrijd met grote belangen stond vandaag op de rol…..Nummer 1 Patria kreeg bezoek van nummer 3 VVZ’49. Het onderlinge verschil is maar een kleine 4 punten. Nummer twee Vliegdorp kon vandaag misschien wel de lachende derde worden .

  Het ontvangst was warm, met de nodige schaamte voor hun complex werd ons de kleedkamer gewezen. Een wachtkamer van een huisartsenpraktijk uit het Oostblok is er nog een luxe bij. De schaamte is terecht. Patria kan hier ook niks aan doen. Hun voorland ziet er een stukje beter uit, nog een jaartje geduld. De Nieuwbouwplannen zien er goed uit.

  De staf van VVZ’49 was in dubio daags voor de wedstrijd. Gaan wij ons aanpassen aan de individuele klasse van enkele Patria spelers, of spelen wij ons eigen spelletje en proberen wij de Zeistenaren onze wil op te leggen?? De keuze voor de 2e optie bleek er een te zijn die een zeer open wedstrijd opleverde.

  Thijmen Volmer was te geblesseerd om te spelen. Zijn plek op 10 werd ingenomen door Cemal Kurt. Roan de Beer stond na zijn blessure bij SVF weer op de rechter “wingback” positie

  De wedstrijd begon met een slippertje van de verder zeer goed spelende Tristan Schaap. Zijn balverlies luidde een gevaarlijke aanval in, welke door dezelfde Tristan van de lijn werd gehaald. Direct daarna aan de andere kant een mogelijkheid voor Cemal, vandaag op 10 spelend. Hij kon op karakter en met fortuin richting de goalie opstomen, maar zijn inzet in de korte hoek werd gekeerd door de keeper. Het spel golfde op en neer. Twee teams die beide zeer aanvallend ingesteld waren en zich niet wilde aanpassen aan de tegenstander. Het eerste kwart van de wedstrijd eindigde met een licht overwicht voor Patria, maar net op dat moment kwam VVZ’49 op voorsprong. Met een prima steekbal stuurde Rick Burgman Floris de Boer weg, kapte zijn man uit en schoot feilloos, via de vingertoppen van de keeper, de bal tegen de touwen. Enkele minuten later werd Cemal Kurt zeer twijfelachtig afgevlagd door de grensjager van Patria. De scheidsrechter honoreerde nagenoeg elk vlagsignaal van zijn assistenten, en het zou zeker niet de laatste keer zijn dat de Patria grensrechter hier dankbaar gebruik van maakte Op een klein half uur spelen leed Tim ongelukkig balverlies aan de zijlijn. Razendsnel via enkele schijven kwam de bal enigszins fortuinlijk bij een Patria aanvaller. Na een mooie kapbeweging wist ook hij doeltreffend uit te halen. Direct vanaf de aftrap ging VVZ’49 weer ten aanval, wat resulteerde in een corner. Deze was op maat vanaf de pantoffel van Tristan, kwam mooi op het kruintje van Floris de Boer, maar Floris kopte met uiterste precisie de bal nipt voorlangs.

  Een schietkans voor Cemal eindigde in de knuisten van de keeper maar even later werd een simpele terugspeelbal richting de doelman  hem teveel. De bal rolde onder zijn voet door…..(maar gelukkig voor hem) over de achterlijn. Het hoge tempo wat VVZ’49 aanhield, werd  Patria een beetje teveel. Vlak voor rust brachten  de Zeistenaren al noodgedwongen hun tweede wissel binnen de lijnen. Hoe zuur was het dan ook dat Patria via een klutsbal in een van de weinige aanvallen van dit laatste deel der eerste helft wel doeltreffend wist uit te halen. Een voorzet werd getoucheerd, en viel pardoes voor de voeten van een der aanvallers van Patria. Via de binnenkant van de paal rolde het lederen vijfje tegen de touwen. Patria hadden we in de houtgreep, maar op slag van rust weten zij hieruit te ontsnappen. VVZ’49 ging met een kater aan de thee…..

  De thee viel goed.... 

  VVZ’49 kwam eindelijk eens goed uit de kleedkamer. Dit fenomeen beheersen wij gek genoeg nog niet echt, maar vandaag maakte wij grote stappen. Een één-twee tussen Matthijs en Floris werd door laatstgenoemde nipt voorlangs geschoten , terwijl drie minuten later een zuiver lijkend doelpunt van Roan werd afgevlagd. Het schot van Matthijs was schitterend geplaatst, maar werd keurig gekeerd door de keeper. De rebound van Roan verdween wel tegen de touwen, maar het kleinood van de grensrechter ging niet voor het eerst, twijfelachtig het luchtruim in. Twee minuten later dacht Patria bij de scheidsrechter een penalty te claimen. Een diepe bal werd keurig op het nietige borstje van Wessel gecontroleerd en weggewerkt.  Het appèl uit duidend kelen vanaf Patria kant deed de scheidsrechter twijfelachtig doen fluiten, zonder ook maar een duidelijke beslissing te nemen. Het onschuldige gelaat van Wessel bracht de waarheid naar boven. De scheidsrechter gaf toch het voordeel aan VVZ’49. We noteren nog enkele wenkbrauw fronsende overtredingen aan beide kanten, welke niet bestraft worden, zoals de Patria keeper die een bal opraapt buiten zijn eigen domein. Ook hiervoor wordt geen kaart getoond door de leidsman, zelfs niet als hij kwaad de bal weg werpt. Even later zou een opstootje wel een drietal gele kaarten opleveren.De wedstrijd wordt steeds meer open, maar ook grimmiger.  VVZ’49 neemt steeds meer risico, Patria probeert het spel volledig lam te leggen. De ploeg die bewierookt wordt door zijn fantastische spel lag op apegapen en had alle middelen nodig om het tempo eruit te halen. Vele blessures, overtredinkjes , veelal appelleren en nodige opstootjes haalde het ritme bij VVZ’49 eruit. Tel hierbij op de buitenspelers die je diep kon sturen en het balletje met gemak vast konden houden. Een Patria op voorsprong is moeilijk te verslaan. Slim, behendig en soms geniepig halen zij de angel bij de tegenstander eruit. Soms tot het frustrerende toe. De risico’s aan Soester kant werden steeds groter.

  “Als je wilt winnen, moet je bij een achter stand eerst de gelijkmaker zien te scoren”

  Met nog een kwartier te spelen viel weer een schitterende vrije trap van Tristan bij de tweede paal neer. Een inglijdende speler, bal nog binnen gehouden. Wederom ingezet, schot geblokt… hij wilde er niet in, tot de grensrechter wederom het gevaar om zeep hielp en zijn vlag de lucht instak. De ingevallen Sven van de Munt kreeg ook zijn mogelijkheden. Het snot voor de ogen lopend kreeg hij twee prima schotkansen, maar beide zonder fortuin. Met nog enkele minuten op de klok en risico’s die steeds groter werden, kwam Patria wederom zeer fortuinlijk op 3-1 . Tuurlijk…..een doelpunt welke eerst tot twee keer toe op de lat geraakt, kan niet onverdiend zijn, maar de manier waarop zij  deze aanval konden aanvangen was geheel op het conto van VVZ’49 te schrijven. In de slotminuten was Floris nog dicht bij de 3-2, net zoals Jip van Schadewijk. Danny schoort nog op de keeper en ook Sven wist de doelman te raken. Als laatste krabbel op mijn notitieblokje staat het woord grensrechter. Eén van de uitblinkers aan Patria zijde. Bewijzen zijn er niet, maar veel van zijn beslissingen zijn gehonoreerd door de scheidsrechter, dus heeft hij het voor zijn team goed gedaan.

  VVZ’49 verliest vandaag niet van een weergaloos Patria, maar meer van zichzelf. De eerste helft hadden we de Zeistenaren op de rug liggen, maar krijgen wij tot twee keer toe een door ons in de schoot geworpen doelpunt tegen. De tweede helft maakte Patria de wedstrijd op een slimme manier lam en weten wij niet hier onderuit te voetballen.

  Uithuilen, leermomenten opslaan en weer doorgaan. Zaterdag komt Schalkwijk richting de Eemweg.

  VVZ’49:

  Daan van der Vliet, Roan de Beer (’68 Hamse Khadar) , Danny Meerding, Wessel kraaijeveld, Tristan Schaap (’83 Jip van Schadewijk), Tim Schilder, Matthijs Smit, Dylan Nava Marquez, Floris de Boer, Cemal Kurt (’83 Chris van Dijk) , Rick Burgman (’47 Sven van de Munt) .

  Silvia liep weer rond met haar camera. Klik HIER voor de foto's.