• Dieptepunt in groen-witte geschiedenis. VVZ’49 degradeert naar de 5e klasse. Rode kaart doet wedstrijd kantelen

  11 jun 2023 Robert Jan Boers
 • Een maand geleden zag het er allemaal zeer rooskleurig uit. Een mooie 4e plaats deed ons ruiken aan de nacompetitie voor promotie. Twee wedstrijden (en enkele bizarre uitslagen op de andere velden) later staan wij daar zomaar in de nacompetitie, maar nu ter voorkoming voor degradatie. Op neutraal terrein moesten wij tegen ’t Goy ons vege lijf zien te redden.

  Alemdar Kurt kon echter niet beschikken over zijn gehele beoogde basis elftal . Kyliam Boers raakte donderdag in de laatste training geblesseerd aan zijn hamstring en moest dus met lede ogen vanaf de kant toekijken.

  De eerste helft was van beide kanten maar zeer matig. Enkele speldenprikjes mochten niet eens het predicaat “doelrijpe kans” krijgen. Het was tam en van beide kanten vooral zenuwachtig.  Het zeer warme weer werkte natuurlijk ook niet mee en menig speler zal met de gedachte op het veld gelopen hebben dat er nog een helft in deze zinderende hitte gevoetbald moest worden. Die hitte was misschien ook wel de oorzaak van een opstootje vlak voor rust. Yordi Verheijen maakte op onvriendelijke toon zijn tegenstander duidelijk dat hij geen gele kaarten moest “aannaaien”, waarop de jonge leidsman hem op het kleinood trakteerde. In het daaropvolgende tumult kregen ook Levi Parinussa en Chris Hooijman (’t Goy) geel. Levi Parinussa werd in een duel om de bal met de keeper nog terug gevloten terwijl beide spelers er met dezelfde intentie op randje zestien invlogen.

  De tweede helft kwam er een heel ander VVZ’49 te velden. Alemdar Kurt had in de rust al een tweetal wissels moeten toepassen. Roan de Beer en Danny meerding konden niet meer verder en werden vervangen door Rick Burgman en Tim Schilder.

  Met dezelfde Rick Burgman begon VVZ’49 wat meer kleur op de wangen te krijgen. De 15 jarige jongeling was heerser op de linker flank en een plaag voor zijn tegenstander. Al na enkele minuten gaf hij een prima voorzet af richting Guus Parinussa. Het schot van Guus werd gekraakt, maar het was wel een hoopvolle start van VVZ’49. Even later trof een voorzet van Floris de Boer geen VVZ-er, maar zorgde wel voor veel paniek bij de verdedigers van ’t Goy. Na een klein kwartier spelen ontving Rick Burgman de bal aan zijn linker kant. Nu een keer niet de achterlijn halen, maar naar binnen kappen en de bal naar de andere kant spelen op de vrijstaande Levi Parinussa.  Het schot met een ziekelijke zwabber was voor de keeper te machtig en via de onderkant van de lat verdween de bal tegen de touwen. Enkele minuten later was een vrije trap van Levi (op zo’n 30 meter van de goal) de doelman bijna weer te machtig. Met veel moeite kon hij de bal nog keren. De rebound was te moeilijk om nog tot doelpunt te promoveren. VVZ’49 was echter de tweede helft heer en meester.

  Oliedomme tweede geel

  Met nog 21 minuten op de klok zou één onnodige actie de wedstrijd doen kantelen. Yordi Verheijen vroeg de bal aan Daan van der Vliet maar deed er iets mee wat op dat moment niet handig was. Het repareren hiervan was onbesuisd en goed voor een gele kaart. Opgeteld met zijn gele kaart uit de eerste helft betekende dit dus dat hij vroegtijdig kon gaan douchen. De organisatie achterin moest hersteld worden met Floris de Boer op de plek van Yordi, maar voordat het eenmaal goed stond lag de gelijkmaker al tegen de touwen. Hier ging echter een ingooi van ’t Goy aan vooraf, terwijl deze toch overduidelijk voor VVZ’49 was. Met tien man en nog 18 minuten op de klok moest VVZ’49 de rug zien te rechten en nog een doelpunt zien te maken. Op een verlenging met deze hitte EN met nog maar  tien man op het veld zit niemand te wachten. VVZ’49 bleef zelf met tien man overeind, kreeg nog een geweldige mogelijkheid, maar de vrije trap van Guus Parinussa spatte op de kruising uiteen. Meer wisten de tien van VVZ’49 niet meer te bewerkstelligen. We gingen verlengen.

  De verlenging was er een van weinig kansen. Niet zo vreemd met deze temperaturen. Een volley van Cemal Kurt ging hoog over en ’t Goy kreeg nog een goede kans na een tweede “misser” van de scheidsrechter. Gelukkig werd deze kans door Wessel onschadelijk gemaakt.

  De krachten vloeide weg, spelers vielen om en hapte naar adem, maar ook hierbij heb je altijd uitzonderingen. Cemal Kurt bleef maar doorbuffelen en had zelfs nog de kracht om af en toe met een flinke rush mee naar voren te stormen. Ook Wessel Kraaijeveld  leek weinig last te hebben van de warmte en het feit dat VVZ’49 ruim 50 minuten met tien man stond te voetballen.En dan hebben wij het nog niet eens over Dylan Nava Marquez gehad. Deze kleine mannetjesputter sleurde over het hele veld heen alsof het een lust was. Assisteerde verdedigend, dirigeerde op het middenveld, de warmte leek hem niks te doen. ’t Goy moest de tweede helft van de verlening ook met tien man verder. Floris de Boer werd na wat woorden met zijn tegenstander in zijn zij gepord, waarop de aanvaller van ’t Goy mocht inrukken.

  Loterij

  Het was het laatste wapenfeit van de verlening, strafschoppen moesten de beslissing gaan brengen.

  VVZ’49 miste er één van de vijf, Daan zat er twee keer heel dicht bij maar alle vijf van de inzetten van ’t Goy gingen over de doellijn. Een maand geleden stonden wij vierde en hadden we zicht op één of meer wedstrijden om promotie naar de 3e klasse……vanaf gistermiddag even na vijf uur acteren wij in de 5e klasse.

  Er werd geen woord gezegd in de kleedkamer. Alle spelers keken met holle en betraande ogen voor zich uit. Hoe was dit in hemelsnaam mogelijk. Verschillende momenten van “wat als….” passeren de revue. Het mag niet meer baten. De blik moet vanaf nu op het volgend seizoen in een klasse die een maand geleden niet voor mogelijk gehouden werd.

  Rest mij nog om de mensen van DEV Doorn te bedanken voor hun gastvrijheid.

  VVZ'49:

  Daan van der Vliet, Danny Meerding ('45 Tim Schilder), Yordy Verheijen, Cemal Kurt, Wessel Kraaijeveld, Dylan Nava Marquez, Levi Parinussa ('90 Bram Hanraads), Tristan Schaap ('74 Matthijs Smit), Floris de Boer, Roan de Beer ('45 Rick Burgman), Guus Parinussa ('109 Bas Draaijer).

  Foto's van Silvia, klik hier

  Foto's van Petra, deel 1, klik hier

  Foto's van Petra, deel 2, klik hier