• Dick van de Bovenkamp kijkt terug op 60 jaar VVZ’49

  29 aug 2022 Gijs Schaap
 • ‘Het begon met zegeltjes plakken voor de TOTO’

   

  Op de vraag of hij ‘Mister VVZ’ genoemd mag worden reageert Dick van de Bovenkamp met een bescheiden lach. ,,Ik loop al heel lang mee bij de club, maar er zijn er wel meer die zich zo mogen noemen.” Hoe dan ook, Dick loopt al bijna zestig jaar mee bij VVZ’49 en is nog altijd actief bij de club. Tijd voor een gesprek met deze VVZ-routinier.

  Dick, inmiddels 79, beschikt nog altijd over een messcherp geheugen. Hij werd lid van VVZ in 1963 en de snelle rekenaars komen er achter dan hij toen al 20 jaar was.

  Van SEC naar VVZ

  ,,Maar ik voetbalde al veel langer. Ik ben bij SEC begonnen”, vertelt Dick. ,,De reden dat ik naar VVZ ging had niks met onvrede te maken hoor. Ik was toen al gek van Ajax en wilde graag op zondag naar het stadion. Ik zat in die periode bovendien in militaire dienst, dus op zaterdagmorgen kwam ik pas in Soest en zondagavond weer terug naar de basis. Ik wilde mijn spaarzame vrije tijd anders indelen.”

   Bij SEC moest Dick verre reizen maken. Uitwedstrijden naar Ilpendam (IVV) en het Edamse EVC snoepten heel wat vrije uurtjes op. ,,VVZ speelde op zaterdag, dat was mijn voornaamste motivatie om voor de andere groenen uit Soest te kiezen. Kon ik zondag op mijn gemak naar Ajax. Ik heb die club groot zien worden en Cruijff in het elftal zien komen.”

  58 jaar oud record

  Bij VVZ’49 kwam Dick in het eerste elftal terecht. De handige rechtsbenige linksbuiten -,,ik was eigenlijk tweebenig” - scoorde aan de lopende band. Hij is trots op een record dat 58 jaar geleden is gevestigd en nog steeds niet is verbroken. Ook niet na de entree van goalgetters als Marcel van Essen en Gijs Schaap. ,,Ik maakte in maart 1964 het hoogst aantal doelpunten in één wedstrijd bij VVZ 1. We wonnen met 10-1 van Radiostad. Ik maakte er zes, Herman Demmers scoorde er vier. Een mooie tijd, we speelden aan de Ferdinand Huycklaan. Ach die verhalen zijn wel bekend, wassen met bakjes met water uit de pomp. In 1973 verhuisden we naar de Eemweg. Dat was een flinke verbetering.”

  Stappen in Soesterberg en Zeist

  Wanneer je veel scoort staan de geïnteresseerde clubs wel op de deur kloppen zou je zeggen. Dick herinnert zich alleen wat vage interesse van HVC, de semi-profclub uit Amersfoort. ,,In mijn SEC-tijd was Willem Boerboom de trainer. Hij deed ook scoutingwerk voor HVC en polste mij. Ik zag het niet zitten. Ik had op dat moment een goede baan bij de gemeente Bussum en koos voor zekerheid. Nee, daar heb ik geen spijt van gehad. Het was heerlijk voetballen bij VVZ met mijn vrienden Herman Demmers, Ton Schaap en Gerrit Floor. Na de wedstrijd stappen in Soesterberg bij Boltini of in Zeist naar de nachtclub.”

  Dick werkte jarenlang bij de overheid, waaronder 34 jaar voor de gemeente Soest. ,,Ik ben een van de oprichters van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN), dat was op 1 april 2000. Ik heb ook jarenlang administratief werk gedaan voor onder meer het Soester Natuurbad en het Openluchttheater en ik was jarenlang penningmeester van het Genootschap van Burgemeesters.”

  TOTO-formulieren

  Al die jaren vrijwilligerswerk voor VVZ werden bij het 50-jarig jubileum in 1999 beloond met het dikverdiende erelidmaatschap van VVZ’49. De eerste klus voor VVZ kan Dick zich nog goed herinneren. ,,Het begon met zegeltjes plakken en formulieren rijden voor de TOTO. Met voetbalverenigingen in Soest en Baarn deden we dat beurtelings. Ik deed dat namens VVZ. Vrijwilligerswerk is voor mij heel vanzelfsprekend. Ik vind dat iedereen zijn of haar maatschappelijke bijdrage dient te leveren. Anders zou er veel niet meer mogelijk zijn.”

  Horecapapieren

  Zo deed Dick dus van alles bij VVZ. Hij was 37 jaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie. ,,Dat was nog in de tijd met spelerskaarten en bijbehorende pasfoto’s. Begin 1982 heb ik samen met de familie Van der Craats de kantineverkoop nieuw leven ingeblazen. Dat was hard nodig en nadat ik de horecapieren had gehaald zijn we gestart met de inkoop, de bar- en keukenbezetting en de schoonmaak van bar en keuken. Daarnaast hield ik mij bezig met contributie-inning. Was wel handig als ik zaterdag op het veld was. Even checken of er geen spelers meededen die geen contributie hadden betaald. Sommige elftallen sjoemelden wat af in die jaren. Deden er spelers van SO Soest met VVZ-teams mee. Als tegenprestatie speelden die VVZ’ers een dag erna in het blauw.”

  Een hele leuke tijd heeft Dick beleefd als trainer van het vrouwenteam. ,, Trainer Leo Brunt kwam onverwachts te overlijden. Mijn dochter Ingrid vroeg of het trainerschap iets voor mij was. Ik heb dat tot 1989 met heel veel plezier gedaan en we hebben veel feestjes gevierd, waaronder een kampioenschap. Daarna heb ik de jeugd getraind. Van de groep die ik als F’jes (6/8-jarigen) heb getraind voetballen er helaas niet veel meer bij VVZ. Gelukkig is Daan van der Vliet weer terug.”

  Meer zelfwerkzaamheid

  Nog een paar maanden en dan is het 2023, het jaar waarin Dick van de Bovenkamp zestig jaar VVZ-lid is. Als iemand iets over verleden, heden en toekomst van de club kan vertellen is hij het wel. ,,Vroeger werden we de ‘witte boorden club’ genoemd. Flauwekul natuurlijk, maar wat wel kenmerkend is van de club; als er iets moet gebeuren dan wordt er van alles georganiseerd om geld in het laatje te krijgen en meestal lukt dat prima. Maar zelfwerkzaamheid is er nauwelijks bij. Daar kunnen we geld mee verdienen. Daar mogen we wel wat kritischer naar kijken.”

   ,,De toekomst? De jeugd doet het goed, we hebben een paar talentvolle teams. Het eerste speelt natuurlijk te laag. Hopelijk zorgt de jeugd over drie tot vier jaar voor kwaliteit en kunnen we weer omhoog kijken. VVZ heeft buiten Soest een fantastisch team als je ziet wie hier hebben gespeeld en nu elders spelen. Ja, ook mijn kleinzoon Yannick is een voorbeeld van een talent. Hij scoorde ooit 76 doelpunten in één seizoen. Hij voetbalt nu bij SO Soest. Ach als die jongen het maar naar zijn zin heeft. Ik zie dat hij plezier heeft en dat is het belangrijkste.”

  ,,Tot voor kort was ik actief bij de vrijdagochtend- en maandagochtendploeg. Ik ga nog altijd bij het eerste kijken, maar dan alleen bij thuiswedstrijden. Deed ik altijd al, totdat ik mee ging naar een uitwedstrijd bij Roda’46. VVZ had één punt nodig voor het kampioenschap, maar verloor geheel onnodig. Had ik toch ongeluk gebracht. Volgend jaar word ik 80, ik mag mij gelukkig prijzen dat ik nog wekelijks op de club kan zijn.”

  EEN DICK RECORD

  Dick van de Bovenkamp scoorde maar liefst zes keer op 28 maart 1964 in de thuiswedstrijd tegen Radiostad. Er zijn drie VVZ’ers die in de buurt zijn gekomen van dat record. Zij scoorden vijf keer in één wedstrijd. Onze clubarchivaris zocht het uit en kwam met de volgende data:

  Van Doorn op 10 oktober 1964 in de 1-7  uitwedstrijd tegen Nijenrodes.

  Lex Hament op 19 mei 1966 in de met 0-10 gewonnen wedstrijd tegen SEC-zaterdag

  Lex Hament op 28 mei 1966 in de met 11-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen LEVU

  Ernst Jansen op 28 mei 1996 in de met 0 – 12 gewonnen uitwedstrijd tegen Hulshorst.