• Vandaag sinds vele jaren weer de derby VVZ’49 – SEC. De laatste officiële wedstrijd tussen beide clubs was op 20 augustus 1996. Toen speelde VVZ’49 bij en tegen het zondag team van SEC voor de beker.VVZ’49 won deze wedstrijd met 0-1. Voor de laatste competitiewedstrijd moeten we zelfs 50 jaar terug. Op zaterdag 2 december  1972 won VVZ’49 toen van SEC met 3-1. Eén van de doelpuntenmakers was toen Ton Schaap, de opa van 1e elftalspeler Tristan en de vader van assistent trainer Gijs.

  Over de wedstrijd zelf was op voorhand al veel geschreven. SEC icoon EN erelid Jan Veldhuizen overleed op 6 november op 93 jarige leeftijd. Hij was maar liefst 81 jaar (!!)  lid van SEC. Deze zaterdag was het condoleren, een laatste groet op “zijn” SEC en aansluitend de (besloten) uitvaart. Door dit programma was het niet meer dan logisch dat VVZ’49 akkoord ging met het verlaten van de wedstrijd. Ook het verzoek van SEC of zij in hun eigen groene tenue (i.v.m. de rouwbanden) mochten aantreden werd logischerwijs goedgekeurd. VVZ’49 zou de thuiswedstrijd in hun zwarte uittenue spelen.

  Indrukwekkende minuut stilte…

  Voordat de wedstrijd kon aanvangen werd er een indrukwekkende minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan dhr. Jan veldhuizen. Na deze minuut mocht Pupil van de week Mick Nederlof vanaf de middenstip zijn lange dribbel richting de vijandelijke goal maken. Een ferm schot in de rechterhoek deed het misschien wel wat zware vijfje in de goal belanden.

  Scherpe start VVZ’49…..

  VVZ’49 kwam vlijmscherp uit de startblokken. Al in de 4e minuut werd de bal via een heuse carrembolage op de paal geparkeerd. Enkele minuten later werd Rick Alvarez gelanceerd. De met tomeloze inzet uitgevoerde aanvaller stond deze wedstrijd op de no.10 positie en deed dat meer dan behoorlijk. Jammerlijk voor hem was dat de keeper net wat eerder bij de diepe bal was dan Rick. VVZ’49 bleef de bovenliggende partij. Verdedigend stond het goed en de gevreesde overkomende middenvelders van SEC werden uitstekend opgevangen door Dylan Nava Marquez en Tristan Schaap. Dit tandem is onvermoeibaar en kan je “om een boodschap sturen”. De aanvallers van SEC kwamen vooralsnog niet veel verder dan pogingen tot….. Na ruim een kwartier spelen werd een schot van Rick Alvarez geblokt. De bal kwam voor de voeten van Chris Rademaker. De kapbeweging was goed, maar kwam uit bij zijn minder goede rechterbeen. De bal verdween langs de verkeerde kant van de paal. Na een klein half uur kwam SEC iets beter in het spel. De corners van Sergio Kok (oud VVZ) werden gevaarlijker en één exemplaar daarvan verdween zonder aangeraakt te worden nog maar nipt langs de verre paal. De wedstrijd kabbelde verder zonder dat er noemenswaardige kansen genoteerd werden. Of het moet een afzwaaiend schot van Floris Knigge geweest zijn. Ook Daan van der Vliet kwam niet meer in de problemen.

  Tweede helft….venijn in de staart

  De tweede helft stond er een ander SEC tegenover ons. Met wat meer agressie zonder bal en hoger baltempo wilde zij het VVZ’49 lastiger maken. En of het nou het nieuwe strijdplan van SEC was, of de iets mindere instelling van VVZ’49, het beeld van de eerste 20 minuten van de tweede helft was overduidelijk voor SEC, zonder ook maar Daan van der Vliet echt aan het werk te zetten. De eerste kans in de tweede helft was zelfs voor Floris de Boer. En met Floris hebben wij gelijk een volgende uitblinker van deze wedstrijd. Floris werd uit nood weer in de verdediging geposteerd. Door de blessures van Yordi Verheijen en Kyliam Boers (wat had hij graag tegen zijn twee jaar jongere broer gespeeld) werd Floris weer opgeofferd om naast de nog steeds 15 jarige Cemal Kurt het centrum van de verdediging te vullen. Cemal had overigens deze ochtend ook nog een hele wedstrijd met de JO16-1 meegedaan!! Floris noteerde dus de eerste kans in de 2e helft. Goed voor zijn man komend, besloot hij aan een dribbel te beginnen. Tot randje zestien kreeg hij vrij baan, de één-twee met naamgenoot Knigge was goed, maar de hoek waarin hij uitkwam was lastig. Zijn schot verdween echter maar nipt over de goal. SEC probeerde het weer van afstand, maar het schotje van Bedum was een makkelijke prooi voor Daan van der Vliet. Halverwege de tweede helft leken de verhoudingen weer gelijk te liggen. Het  SEC overwicht werd minder en VVZ leek weer wat meer controle over de wedstrijd te krijgen. Een schot van Rick Alvarez werd nog geblokt, net als een schot van Paul La Feber  (SEC) . Een schot van Chris Rademaker werd moeizaam door de keeper gekeerd en een kopbal van Floris de Boer verdween over de goal. SEC probeerde het nog tot twee keer toe maar beide schoten werden geblokt. Het leek op een bloedeloze 0-0 uit te draaien en misschien was dit voor het vervolg van vooral NA de wedstrijd wel beter geweest. Gelukkig voor VVZ bleef het geen 0-0. De klok was al uitgeteld toen VVZ’49 halverwege de helft van SEC een makkelijke vrije trap kreeg. Tristan Schaap slingerde de bal het strafschopgebied in, precies pas op het hoofd van Rick Alvarez. Zijn kopbal leek een prooi voor de keeper, maar ook de ingevallen Roan de Beer mengde zich in dit duel. De keeper miste de bal gedeeltelijk, waarop het heilige vijfje (gesponsord door Sinterklaas) via het lichaam van Roan tergend langzaam in de lege goal belande. De ontlading was groot. De teleurstelling bij SEC begrijpelijk.

  Tumultueus einde van de wedstrijd….

  Ik kan hier gaan schrijven over de laatste paar minuten van de wedstrijd, en de bizarre akkefietjes met de  scheidsrechter, maar ik heb mij voorgenomen dat niet te doen. Het hoort niet op of rond het voetbalveld, en al helemaal niet op zo’n dag.

  Het siert de boys van SEC dat zij de kantine niet links lieten liggen. Er werd nagepraat, gelachen en vooral nog veel gediscussieerd over de minuten na de wedstrijd. De dag begon bijzonder en eindigde ook bijzonder. Eén woord met twee heel verschillende opvattingen.

  Opstelling VVZ’49:

  Daan van der Vliet, Danny Meerding, Cemal Kurt, Floris de Boer, Wessel Kraaijeveld, Dylan Nava Marquez, Guus Parinussa (’61 Roan de Beer) , Tristan Schaap, Floris Knigge (’81 Bas Draaijer) , Rick Alvarez, Chris Rademaker (’81 Chris van Dijk) .

   

  Foto's van de derby : klik HIER