• Je hebt derby’s en derby’s. In het hedendaagse amateurvoetbal springen hier de Spakenburgse derby (Spakenburg - IJsselmeervogels) en Katwijkse derby (Quick Boys - Katwijk) ver bovenuit. In het betaalde voetbal hebben we enkel stadsderby’s in Rotterdam en enkele streekderby’s welke geen naam mogen hebben. In het buitenland wordt het al wat bonter. In Engenland bijvoorbeeld, hebben we de Manchester derby (City-United) , Merseyside derby (Liverpool-Everton), the North London derby (Spurs-Arsenal)  en in Schotland de befaamde Old Firm (Celtic-Rangers). In Duitsland de Kohlenpottderby (Schalke - Dortmund), maar Zuid Amerika spant de kroon. De finale van de Copa Libertadores (Zuid Americaanse Champions League) tussen twee Argentijnse aartsrivalen uit Buenos Aires (Boca Juniors en River Plate)  zou over twee wedstrijden gespeeld worden. De eerste tumultueuze wedstrijd eindigde in 2-2 en de tweede wedstrijd is al tot twee keer uitgesteld. Een bekogelde spelersbus, spelers onder de glasscherven, en bedwelmd door traangas. De wedstrijd is nu nog niet gespeeld.

  In het heetst van de strijd

  Nee, dan Hees ?? VVZ’49. 600 man langs de lijn, rode rook, rood/witten en groen/witte ballonnen , een zeer slecht veld en een keihard en schoffelend Hees, die  het voetbal van VVZ probeerde onschadelijk te maken. Het lukte gedeeltelijk. De eindstand was 1-1, al koste Hees dat wel 5 gele en 1 rode kaart.

  Of een andere wedstrijd, in dezelfde poule, FZO ?? Jonathan. Beide gehuisvest op hetzelfde sportpark in Zeist. Jonathan (nr.2) kwam vrij eenvoudig op een 1-3 voorsprong. FZO (nr.14) kwam echter knap terug in de laatste minuten (3-3). Wat er in de slotminuten gebeurd is,is nog een raadsel, maar beide teams noteerde nog een tweetal rode kaarten.

  Soest - Baarn

  In onze poule, daar waar de oudste voetballende leden van de KNVB elke week maar weer hun hobby uitoefenen, zijn natuurlijk derby’s te vinden. Amsterdam is het walhalla van het Veteranenvoetbal, hoe verder daar vandaan, des te dunner de spoeling wordt.

  Toch speelde wij vandaag ook een derby. Onze vrienden van TOV kwamen vandaag op bezoek. Al jaren komen wij deze oude bekenden tegen. Waar vroeger de oranjehemden heer en meester waren in onze competitie en zij verschillende keren kampioen werden, zijn zij de laatste jaren ook niet meer onverslaanbaar, draaien in de middenmoot mee, en ook bij hun gaan de jaartjes tegenwerken.

  Een aantal jaartjes geleden wonnen wij wel eens met 6-5, vorig jaar in de laatste wedstrijd van het seizoen, als voorgerecht van een gezamenlijke barbecue, wonnen wij met 3-2, maar de weegschaal slaat over al de jaren nog wel flink de kant van TOV uit. Vandaag dus weer nieuwe kansen.

  Eerste helft zes keer raak.

  Scheidsrechter Hans H. floot voor de aftrap. VVZ tikte het balletje rustig rond. Balletje op Arjan, voorzet op Gunther, volley, doelpunt! Nog geen TOV speler had de bal beroerd. Een mooi begin. TOV heeft met Jim (oud VVZ’49) een fijne voetballer in de as, welke moeilijk van de bal te krijgen is, en geregeld mee opstoomt naar voren. Het middenveld was dan ook voor TOV, maar verdedigend stond VVZ goed. Veelal werd bij TOV hun spits ("neus") gezocht. Lange ballen achter onze verdediging waren meestal een prooi voor ,de ver voor zijn goal keepende, Robert Jan. Balletjes in de voeten van "neus" werden meer dan vaak goed verdedigd. Binnen de 20 minuten lag de 2-0 erin. Danny combineerde er lustig op los met Arjan, waarop laatstgenoemde na een dubbele één-twee de Derby Star in het lege doel mocht schuiven. Na een half uur (Mark was ondertussen al geblesseerd uitgevallen)  bemoeide "neus" zich weer met een aanval. Uitwijkend naar de zijkant, gaf hij een strakke voorzet. Na een moeizame controle schoot een TOV speler de bal tussen Bert en de paal binnen. Enkele minuten later was de marge weer twee. Danny speelde zich goed vrij, en verschalkte de keeper op zijn beurt,3-1. VVZ rekende zich al rijk met deze tussenstand, maar TOV sloeg twee keer toe in de laatste 5 minuten. Eerst werd een kopbal, na een scherpe corner, knap gepareerd door Robert Jan.  De rebound leek voor Daniel, maar met dat hij de bal zijwaarts weg wilde rossen, werd hij van achteren aangetikt op zijn been, waarmee de bal beroert moest worden. De bal beroerde hij wel, maar geheel verkeerd, waarop (Baarnaar !??)  Daniel de bal snoeihard langs Robert Jan tegen de touwen schoot. "neus" hoogstpersoonlijk zorgde voor een 3-3 ruststand. De bal werd aangespeeld met de rug naar de goal. Kappen, draaien en snoeihard uithalen was VVZ te machtig.

  Hard werken wordt beloond

  De theevanRies was welkom, net zoals de bijbehorende 15 minuten rust. VVZ speelde na rust wat moeizamer dan de eerste 45 minuten. Hans Holtrop verruilde de fluit voor een positie centraal achterin. Haijo verving Wout. Ben verving Bert, Hans B. verving Evert H, terwijl dezelfde Evert H. zijn grootste wens in vervulling zag gaan, en de fluit (en klokje,gele en rode kaarten) overnam van Hans. TOV had al enkele goede mogelijkheden gehad, was gevaarlijk middels enkele corners, toen "neus" ineens op Robert Jan kwam afstormen. Na een goede sleepbeweging was de lege goal zijn deel, (3-4). Enkele minuten later net zo’n situatie. Nu wilde "neus" waarschijnlijk een ander laten scoren, waardoor Hans B. en Robert Jan het gevaar konden neutraliseren. Na ruim een uur liet Haijo van zich spreken. Veel blessureleed en dus nog maar weinig minuten gemaakt, kreeg hij op een meter of 30 de bal voor zijn voeten. Met een doffe dreun streepte hij de bal ongenadig precies in de winkelhaak. TOV ging weer ten aanval. Verdedigend kregen we handen vol werk de verstouwen, maar aanvallend steeds meer ruimte. Ben had pech met een schot. Arjan werkte het snot voor de ogen en had ook weinig geluk met zijn acties. Victor poseerde zich al meer en meer op het middenveld, en good old Wim H. sleurde en sjouwde op zijn eigen manier. Een kwartier voor tijd bekroonde Danny, net als een half jaar geleden, zich tot matchwinner. Een corner werd keurig door Hans H. gecontroleerd, afgeschermd en teruggelegd op Danny. Met een doffe knal liet hij het netje bollen, (5-4) Het laatste kwartier noteerde we nog veel hectische momenten voor de goal van Robert Jan, maar telkens kwam hij met zijn verdediging er als winnaar uit. De noodrem van Daniel koste hem de laatste 5 minuten,maar toen in de laatste minuut een corner van TOV door Robert Jan uit de lucht werd geplukt, was de buit binnen. Eindelijk, na drie nederlagen, weer een driepunter voor de Veteranen van VVZ’49.  Volgende week spelen wij de laatste wedstrijd van het jaar, uit bij SCW in Rijssenhout.

   

  VVZ’49 45+1

  Robert Jan

  Wim H. , Mark (’20 Daniel) , Evert P,(’45 Hans H.) , Evert H. (’45 Hans B.)

  Arjan , Wout (’45 Haijo)  , Bert (’45 Ben)

  Victor , Danny , Gunther