• De leiding van O14-1 dacht heel even aan EK 1988.

    21 mei 2024 Gijs Schaap
  • In 1988 op het EK verloor het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd van Rusland, om later in de finale als nog van de Russen te winnen. Dit scenario hielden we de jongens ook voor een paar minuten voor de finale tegen, de naar later bleek, angstgegner Kleve uit Duitsland.

    Tijdens het Pinksterweekend heeft de O14-1 namelijk deelgenomen aan het internationaal toernooi “North Limburg Cup” in Gennep. We waren al op vrijdag richting Gennep gereden waar we onze tent toegewezen hebben gekregen en het toernooi voor ons kon beginnen. De start van het toernooi op de zaterdag was wat moeizaam. De jongens waren blijkbaar nog niet helemaal  wakker. Alhoewel één van de begeleiders zijn wekker ‘per ongelijk’  had gezet om 5:15 uur om tijdig aan de warming up te kunnen beginnen 😉. Dat mocht niet baten. Daarnaast zagen de jongens vaak alleen maar reuzen in het veld staan bij de tegenstanders. Dat helpt natuurlijk ook niet. De eerste wedstrijd tegen het Duitse Kleve is terecht met 4-0 verloren. In een poule van 4 teams is dit geen fijn begin.

    De omslag in het toernooi kwam al in de 2e wedstrijd tegen Zuidvogels O14-2. Die moesten ze wel winnen om nog kans te maken. Volgens de jongens moest dat wel lukken tegen een lager team (3e klasse). Zuidvogels had een duidelijk plan: alle duels fysiek aan gaan en zo veel mogelijk het spel stilleggen. We hebben nog even 2-1 achter gestaan, maar toen kwam de ommekeer. Naar later bleek de cruciale ommekeer. Met twee belangrijke doelpunten in de laatste minuten sleepte we de winst er uit. Vanaf dat moment is er geen wedstrijd meer verloren. Cruciaal was ook de wijziging in de opstelling. De coaches hadden een briljant plan om jongens nog beter in hun kracht te zetten. We gingen van 4-3-3 naar 4-4-2. Daarna rolden we de Denen op en eindigde we 2e in de poule en werden voor de zondag in de winnaarspoule gezet. In de winnaars poule op zondag starten we met een sterke 0-0 tegen stugge Duitsers uit Hamm. Waarschijnlijk  kwam dat omdat de leiding in de nacht duidelijk onze grenzen hadden aangegeven tegen aanhoudend treiteren van de Duitsers 2 tenten verder op 😜. Doelpunt van het toernooi voor ons werd in de 2e wedstrijd tegen de Engelse gemaakt door Joris. Helemaal naar links uitgeweken, naam Joris de bal buitenkantje rechts. De lob die daarop volgde ging tergend langzaam richting het doel en ging rakelings langs de paal het doel in. Daarmee een 1-0 winst op de gefrustreerde Engelse uit Bath. Daarna rolde we de Belgen uit Haasrode op met 3-1 en stonden we in de finale! Iedereen dacht dat we tegen het 3e divisie team van Betrokken Spartaan (satelliet club van Sparta) zouden gaan spelen, maar uiteindelijk mochten we dus tegen de Duitsers uit Kleve waar we onze eerste wedstrijd kansloos van hadden verloren. Inmiddels waren die ook moe en hadden ze mogelijk ook last van de warmte, maar onze jongens gingen er vol voor. De Duitsers waren duidelijk beter, maar tot grote kansen kwamen ze niet. Mede door onverzettelijkheid van onze jongens hielden we de wedstrijd op 0-0. Het kwam dus aan op penalty's. Helemaal zoals het hoort. De jongens op de middenstip arm in arm en de lange wandeling naar de 11 meter voor Mehmet, Joris, Mink, Ralph en Teun. Helaas hadden we te maken met een uitstekende keeper bij de Duitsers. die hield gelijk de eerste 2 penalty's tegen. Dit gade geslagen door inmiddels honderden toeschouwers en ouders via de live whatsapp verbinding die Michiel had opgezet. Gino zorgde nog voor wat spanning door een sterk te keepen en 1 penalty tegen te houden. Helaas toch 4-3 verloren op penalty’s. Hoewel de jongens eerst erg teleurgesteld waren, kwam ook langzaam het besef dat ze een topprestatie hebben geleverd. 2e worden op een sterk internationaal toernooi en ook 3e divisie teams achter hun houden is gewoon heel knap. Met een enorme beker en een medaille op zak gingen de jongens toch wel trots huiswaarts. Helaas ging het scenario van 1988 voor ons niet op, hopelijk is het deze zomer wel het geval tijdens het EK.... 😉.

    Heel veel dank aan VVZ en Dursun Baskaya (Baskaya Sloopwerken) om dit toernooi mogelijk te maken voor de jongens. Uiteraard ook veel dank aan de fantastische begeleiding van Ruben, Jacob, Michiel, Sylvia, Dursun en Martijn. Zowel de jongens als de begeleiding hebben een top weekend gehad. De beker zal na rouleren in het team in de prijzenkast van VVZ terecht komen.