• De kracht van een voetbalvereniging is niet die van een scorende spits of een klemvaste keeper. Het is heel handig om een creatieve middenvelder of een spijkerharde rechtsback in de gelederen te hebben. Maar daar liggen niet alleen de waardes van een club. De kracht van een club zijn die vrijwilligers waar een vereniging op drijft. Bij VVZ ’49 is dat ook zo. Een leger aan lieve mannen en vrouwen zorgen ervoor dat de leden kunnen trainen en voetballen en dat de bezoekers van de kantine hun natje en droogje krijgen.

  Bij dat leger vrijwilligers is er ook een regiment mannen dat vooral achter de schermen actief is, op een moment dat de verenigingsactiviteiten op een laag pitje zijn. Wanneer dan? Nou op zomaar een maandag- of vrijdagochtend bijvoorbeeld. Want voor de voetballers en voetbalsters van VVZ is het niet meer dan normaal dat op zaterdag alles gereed staat voor weer zo’n fijne voetbaldag aan de Eemweg. Dat is te danken aan deze mannen.

  Lange Soesters
  Wij namen een kijkje bij VVZ. Op een vrijdagochtend uiteraard. De dauw nog op de velden, in de veste verten zijn er geen voetballers te bekennen. Dat is logisch, die zitten nog op school, op kantoor, staan op het steiger, of werken in een winkel. Maar toch is er bedrijvigheid bij de groenwitten. Midden in de kantine zit een aantal mannen om een tafel met daarop een doos Lange Soesters. Het is tien uur ’s ochtends en ze hebben er al twee uur werk op zitten. Dampende koffie binnen handbereik en een gesprek op hoog niveau. De eeuwigdurende discussie tussen Ajax- en Feyenoord-supporters wordt ook hier gevoerd. Henk van der Pol, Ries Brouwer, Cees van Empelen, Arie van Wilsum, Nico Hooft, Wijg van As, Piet Hoogendoorn en Joop Vos dollen met elkaar. De mannen hebben zichtbaar plezier. Nu een bakkie en de heerlijke lokale Lange Soester. Maar na de slagroom en het bak troost worden de mouwen opnieuw opgestroopt en gaat iedereen aan de slag met zijn eigen taak.

  Ries Brouwer: ,,We repareren dingen en houden de accommodatie schoon. Anderen kunnen dat repareren, dat kan van alles zijn, vaak niet.” Wijg omschrijft zijn taak als volgt: ,,Eigenlijk ruimen wij de rotzooi van een ander op.” Dat klinkt negatiever dan Wijg het bedoelt. Met plezier pakt hij de stofzuiger om de tapijttegels van de club waar zijn zonen Robert en Otto letterlijk heel groot zijn geworden te ontdoen van kruimels en zand.

  Belijning
  Arie van Wilsum is kort maar krachtig over zijn voetbalvoorkeur. ,,Ik heb liever dat Ajax wint…” Hij is de man van de lijnen. Met de kar de veldbelijning zo wit maken dat ze zo prachtig reflecteren in het voorjaarszonlicht. Geluksmomentjes bezorgen voor de voetballers die waarschijnlijk geen notie hebben dat Arie 24 uur eerder met liefde en geduld, maar vooral veel precisie die lijnen heeft neergezet.

  ,,Bij de start van het seizoen hebben we de lijnen uitgezet met behulp van een robot”, legt Arie uit. ,,Dat scheelde zoveel werk. Geen touwtjes van cornervlag tot cornervlag maar een machine het werk laten doen. Nu trek ik elke week de lijn over die van de week daarvoor.”

  Seizoenstart
  Bij de start van het seizoen is er genoeg werk te doen zegt Henk van der Pol. De voormalig voorzitter van VVZ legt uit dat dan het zomerse onkruid verwijderd wordt en de bruine roestaanslag van het beregenen op doelen en reclameborden aangepakt wordt. ,,Wim Hospes is er dan ook vaak bij”, legt Henk uit. Henk is er op vrijdag altijd bij. ,,Onder meer om de mensen te ontvangen van bedrijven die kleine specialistische klusjes moeten doen.”

  Cees van Empelen is als supporter bij VVZ gekomen. ,,Ik ging altijd kijken toen VVZ in de eerste klasse speelde. Mijn broer Wim zat in het VVZ-bestuur. Ik ging toegangskaartjes verkopen en nu houd ik mij bezig met ‘technische zaken’ voor de doelen, de netten en alles wat gedaan moet worden met een boormachine.

  Nico Hooft heeft altijd bij BDC en SO Soest gevoetbald, maar is toch neergestreken bij VVZ. ,,Mijn kleinkinderen voetballen hier”, legt Nico (‘vandaag ben ik voor Feyenoord’) uit. ,,Wij maken de kleedkamers en toiletgroepen schoon.” Met wij bedoelt Nico zichzelf en Joop Vos, die net als al die andere mannen al jaren bij de club actief zijn.

  Klapband
  Ton van Rossenberg is er op de dag van ons gesprek niet bij. Maar de bekende Soester is er wel als wij bijgaande foto nemen. Ton is in Soest beter bekend als ‘Klapband’. Hij lijkt, met zijn lange verleden bij SO Soest, een vreemde eend in bijt, maar is dat zeker niet. De voormalige coach van het roemruchte Tiende van SO Soest 10 is al enkele jaren in allerlei functies bezig aan de Eemweg. Wout Postuma introduceerde Ton als materiaalman bij het eerste en nu is Klapband ook bij de accommodatieploeg. ,,Ik heb mijn plekje hier gevonden en geniet op de Eemweg”, vertelt Ton.

  Vlotte babbel
  Ries Brouwer is niet weg te denken bij VVZ. 83 lentes jong en nog altijd energiek en voorzien van een vlotte babbel. Ries woont om de hoek en is een soort van officieuze conciërge van VVZ. ,,Ik zet op donderdag de vuilnisbakken aan de kant van de weg, zaterdag zorg ik voor de thee.”

  Zo zijn de mannen elke week aanwezig. Joop Vos is daarbij de ‘vliegende keep’, dus overal inzetbaar, bijvoorbeeld voor onkruid wieden  en Henk zorgt voor vervanging of reparatie van belangrijke facilitaire zaken zoals de AED, brandblusser, beregeningsinstallatie en loopt elke week een rondje met de bladblazer.

  De mannen vinden het werk vanzelfsprekend en leuk. Cees van Empelen vat het plezier samen: ,,Ik vind het heerlijk om hier te zijn en dat elke maandag en vrijdag. Als ik vakantie heb gehad ben ik blij dat ik weer naar de Eemweg kan.”

  De mannen zijn tot een uur of twee bezig. De klusdag wordt afgesloten met een balletje gehakt en een biertje. ,,Dat hebben we dan dik verdiend”, glunderen de mannen in koor.

  Meehelpen?
  Heb je zelf tijd op maandag- of vrijdagmorgen. De klussenploeg kan altijd hulp gebruiken. Bel even naar Henk van der Pol, of schiet hem op zaterdag even aan en hij vertelt wat jij kan doen voor VVZ ’49.