• Bovenste rij van links naar rechts:
  Wim van der Craats (trainer/coach), Jari van der Craats, Maarten Smid, Thomas van Dorrestein, Koen Brunnekreef, Kalle Wijnans, Bas van den Deijssel, Kito van Veen en Douwe van Kooten,

  Onderste rij van links naar rechts:
  Jurgen Voskuil, Mathijs van Nunen, Julian van Dorrestein, Matthijs Saly, Kevin Kaats, Bas Verwijmeren en Pim Lammers.

   

  In de voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft de Technisch Jeugdcommissie van VVZ’49 besloten om geen teams meer in de 016 competitie in te schrijven. Hiermee gaat VVZ mee in een ontwikkeling, waarbij verenigingen in toenemende mate ervoor kiezen, om de selectieteams, bestaande uit eerste jaars B junioren, in te delen als 017 team. 

  Als argument voor deze keuze wordt vaak genoemd, dat er vanuit opleidingsperspectief meer uitdaging en mogelijkheden liggen, om 1ste  jaars B spelers uit te laten komen op een niveau waar sprake is van een behoorlijke weerstand (van 2e jaars, of een mix van 1ste en 2e jaars) en daarmee recht wordt gedaan aan de ontwikkeling van talentvolle spelers. Of al deze argumenten valide zijn, is een mooi onderwerp om in de Zeister bossen eens te bespreken. Feit is wel, dat het experiment om te kiezen voor indeling op geboortejaren via 014, 016 en 018 teams in toenemende mate door verenigingen wordt losgelaten en daarmee de waarde van deze competities snel aan het afnemen is.

  Voor de 015-1 uit het vorig seizoen betekende deze keuze, dat zij als 017-2 team het seizoen 2018-19 in zijn gegaan. Een 2e vraag, die zich aandiende was "op welke niveau moet deze 017-2 gaan spelen". 
  Na een intensieve selectieperiode, waarbij 3 spelers uit de voormalige 015-1 direct werden geselecteerd voor de 017-1 (Omer Kurt, Ole van Galen en Lucas Pais) is Wim van der Craats, als trainer/coach van de 017-2, op zoek gegaan naar invulling voor de ontstane vacatures.

  Deze werd gevonden in de personen van Kito van Veen en Koen Brunnekreef uit de voormalige 015-2 en Thomas van Dorrestein en Douwe van Kooten uit de voormalige 016-2. Pim Lammers kwam over van SEC.

  Met deze groep zijn in mei en juni 12 wedstrijden gespeeld tegen tegenstanders, die als het gaat om de weerstand, een antwoord moest geven op de vraag of deze 017-2 mee zou kunnen op 1ste klasse niveau (tegen voornamelijk 2e jaars), of dat het toch verstandiger was om in de 2e klasse te starten. 1ste klasse betekende op eenzelfde niveau als de 017-1 en was dat wel een goed idee.
  Op basis van de resultaten in deze reeks van oefenwedstrijden werd duidelijk dat het niveau soms 1ste klasse, soms 2e liet zien. Uiteindelijk hebben de spelers zelf gekozen voor de uitdaging van de 1ste klasse.

  Daarmee hebben de spelers voor een pittig, maar ook zwaar traject gekozen. Ga er maar aan staan: met een groep, die bestaat uit 3 2e en 12 1ste jaars wekelijks de degens kruisen met mannen, die vaak ruim een jaar ouder zijn. Het accent ligt dit seizoen dan ook op jezelf maximaal als voetballer ontwikkelen en leren van de weerstand, waar je iedere zaterdag weer de juiste oplossingen voor moet kiezen. Een situatie, die op de trainingen niet na te bootsen is. Je moet snel handelen op een hoog niveau, waarbij de kwaliteit van je handelen niet mag afnemen en dat ook nog eens tegen veelal fysiek sterkere tegenstanders.

  Spelers en trainer/coach hebben afgesproken, dat zij samen dit proces bewaken. Het moet ook vooral leuk blijven. Goede resultaten zijn prettig en van tijd tot tijd ook zeker nodig, maar staan niet voorop. Uiteindelijk is het doel, om over 3 jaar een aantal selectiewaardige spelers aan de selectie van VVZ49 af te kunnen leveren.

  Zoals aangegeven, het gaat om naast het jezelf ontwikkelen als voetballer, ook om plezier hebben en als team er een mooi seizoen van maken.

  Het helpt dan altijd, als de ouders het team steunen. Dat zijn er bij de 017-2 veel, die op allerlei terreinen bijdragen (wassen hesjes, activiteiten, rijden, vlaggen enz).

  Zo bood Harry van den Deijssel, vader van Bas en eigenaar van het gelijknamige bouwbedrijf, tijdens de ouder/speler informatie-avond in juni spontaan aan om het nieuwe team een set zwarte Hummel-shirts aan te bieden, die als trainings-, inloop en reserveshirt gebruikt kunnen worden. Een gebaar, dat door de 017-2 natuurlijk graag in ontvangst werd genomen. Om degenen gerust te stellen, die meenden, dat de 017-2 al afscheid had genomen van het VVZ-groen het volgende: om Harry te bedanken werd er afgelopen zaterdag voor één keer ook een thuiswedstrijd in deze nieuwe kleding gespeeld. Of het aan de shirts lag zal wel nooit duidelijk worden, feit is wel dat de 017-2 een puike wedstrijd afleverde, door het veel sterker geachte ’s Graveland 017-1 op 2-2 te houden en dat in de wetenschap, dat er 3 weken geleden in de beker nog met 6-3 van hetzelfde team verloren werd.

  Ook vanaf deze plaats een bedankje aan Harry voor dit mooie gebaar.